Новини

Водата възпалява вътрешното ухо

Преди гмуркане завъртете главата в двете посоки

След излизане от водата ушите трябва да се подсушават внимателно
След излизане от водата ушите трябва да се подсушават внимателно за предпазване от отит

Щом температурите навън се повишат, водата изглежда най-примамливата алтернатива за разхлаждане. И всеки я използва както може – дълго стоене под душа, плуване, гмуркане, скокове във вода.

Дългото плуване, недостатъчната подготовка, неспазването на някои прости правила могат да причинят възпаление на вътрешното ухо. И така, ако не внимаваме по време на ваканцията, можем вместо отдих и радост да си навлечем проблеми.

Разумно е във всяка ситуация да се съобразяваме с възможностите на тялото.

Морското дъно е много красиво и изкушава за по-дълго наслаждение под водата. Подводният риболов мами като хазарт. Нека обаче правилно преценяваме личната подготовка и закаленост на тялото. Има и някои прости правила. Например преди гмуркане главата да се завърти в двете посоки, така че ушният канал да се напълни с вода. Защото ако това не се направи преди гмуркане, на няколко метра рязкото нахлуване на вода може да причини спукване на тъпанчето. Това, от една страна, създава проблем – възстановяването на целостта му. Още по-опасна е лабиринтната атака. Човек губи ориентация и рискът от удавяне е много голям. След излизане на брега ушите трябва да се подсушават внимателно за предпазване от възпаление – отит.

Другата опасност идва от слънцето. При гребане в езеро, море, возене в лодка, каране на сърф, горната част на ушната мида лесно може да изгори от слънцето. Затова е важно тази част на ухото да се маже обилно и старателно с фотозащитен крем.

Ако все пак се стигне до изгаряне със зачервяване и болка, върху болезненото място може да се сложи лед, да се намаже с краставица или с кисело мляко. Много добър ефект има компресът с охладена запарка от лайка.

При изгаряния безценна помощ оказват и хомеопатичните препарати. Например Вelladonna 5 CH. От него се приемат 3 – 4 пъти дневно по 5 зрънца. Смучат се бавно като бонбон. Подходящ хомеопатичен препарат при всякакви изгаряния (дори и от гореща вода).

Хомеоплазминът е хомеопатичен вазелин с отличен ефект при леки изгаряния, охлузвания, чувствителна кожа. Изгорената кожа се маже 2 пъти дневно.

Ако попаднем от горещата улица в магазин с климатик или от над 30°С на открито ни лъхне приятният хлад на климатика в автомобила, лесно може да се развие отит – възпаление на ухото.

Най-бърз успокояващ ефект дава сокът от алое. Ако има подръка саксия с алое, може да се отреже един лист, да се изцедят няколко капки в ушния канал, като листът се стисне между пръстите. Обикновено е достатъчна и една процедура. Но няма проблем тя да се повтори няколко пъти през деня.

Друг помощник, когато сме на път, е клеевата тинктура. С нея напояваме тампона за чистене на уши и внимателно намазваме ушния канал.

Болката и възпалението се успокояват от хомеопатичния препарат Belladonna 5 CH. Той спасява в случаи на възпаление, придружено с болка. При отит, придружен от силна болка, се приемат по 3 зрънца през 15 – 30 минути. Най-често 2 – 3 приема са достатъчни. Но ако се налага, се продължава с по 3 зрънца през 1 – 2 часа.

Ако няма подръка Belladonna 5 CH или аптека, откъдето да се купи, има още един вариант.

Компрес с извара успокоява болката

Може да купим извара от магазина или да я приготвим сами, като пресечем прясно мляко, като към един литър прясно мляко се добавя сок от половин-един лимон или 2 – 3 супени лъжици оцет и тенджерата се поставя на котлона. Когато млякото се пресече, ако не е достатъчно избистрено, се добавя още малко лимонов сок или оцет, но е важно първоначално киселината да се добавя в студеното мляко. След това се прецежда, за да остане само пресеченото мляко.

Изварата се поставя в тензух или хасе. Дебелината на слоя ѝ трябва да е около един пръст. С подходящ шал компресът се закрепва за час-два. Успокояващият болката ефект настъпва след 10 – 15 минути.

Хомеопатия за път със самолет или кораб

След прекарани възпаления на ушите те са причина за често прилошаване по време на път. Това е така, защото вестибуларният апарат става по-чувствителен.

Добър ефект в тези случаи има комбинираният хомеопатичен препарат кокулин. Профилактично деца и възрастни могат да вземат по 2 таблетки 3 пъти дневно в деня преди пътуването и в деня на пътуването. С лечебна цел се приемат по 2 таблетки на всеки час при появяване на симптомите. Ако се наложи, може да се вземат и допълнително. Таблетките се държат в устата до бавното им стопяване.

При издигане на самолета налягането се понижава. При хронични възпаления на ухото евстахиевата тръба реагира със заглъхване на ушите, понякога и болка.

За предпазване от такива проблеми преди излитане е добре да се капнат по 2 – 3 съдосвиващи капки виброцил, гаразон или нафазолин в лявата и дясната ноздра.

Има и подходящ хомеопатичен спрей – Euphorbium spray. Ден преди пътуването се впръсква в лявата и дясната ноздра по 1 – 2 пъти от този спрей.

Дъвченето на дъвка подобрява функцията на евстахиевата тръба и подобрява проходимостта ѝ. Затова, ако не искате ушите ви да заглъхнат и да имате болки, малко преди началото и по време на полета дъвчете дъвка.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto