Новини

Вируси ще лекуват рак

До 10 – 15 години тези методи ще имат реално практическо приложение при злокачествените заболявания

ДНК-код
Според проф. Златко Кълвачев вирусната терапия е бъдещето за справяне с рака

Вируси ще лекуват рака само след няколко години. Едно от най-перспективните направления в лечението на онкозаболяванията е т.н. вирусна терапия. Това съобщи проф. Златко Кълвачев, завеждащ новооснования център по молекулярна вирусология във Военномедицинска академия – София.

При този тип лечение, което още е във фазата на научните разработки, се използват някои от основните свойства на вирусите. Например вирусът на херпес симплекс е невротропен, т.е. разпространява се в нервната тъкан, но живее и унищожава само делящи се клетки. При определени мозъчни тумори, ако в увредената зона се вкара вирусът на херпес симплекс, той ще започне да поразява раковите клетки, защото само те се делят в мозъка на зрелите индивиди. Невроните (основните нервни клетки в мозъка) са определен брой и спират да се делят, когато растежът завърши.

За лечебни цели е възможно вирусите да бъдат променяни с методите на генното инженерство. Целта е да се намали възможността им за прекалена инвазия в съответните тъкани.

Според проф. Кълвачев вирусната терапия е бъдещето за справяне с рака. Неговата прогноза е, че до 10 – 15 години тези методи ще имат реално практическо приложение при злокачествените заболявания.

Свидетели сме, че химио- и лъчетерапията са достигнали прага на своите възможности, затова търсим нови пътища за лечение на раковите заболявания“, заяви той.

Източник:

Монитор

Снимка:

SXC