Новини

Възможно е тази зима да има епидемична вълна в България от грипен вирус A (H3N2) Пърт

Този вирус засяга главно възрастните хора, както и децата

Възможно е тази зима да има епидемична вълна в България от грипен вирус A (H3N2) Пърт. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” акад. Ангел Гълъбов, вирусолог, директор на Института по микробиология при БАН. По думите на акад. Гълъбов това може да се случи преди Нова година или в първите два месеца на 2011 година.

„От две години в България не е имало взрив от сезонен грип. Не става дума за пандемията от свински грип, става дума, че два сезона ние нямаме грипна вълна, дължаща се на типичния сезонен епидемичен грип. Главният причинител на тези сезонни грипове е грипен вирус A (H3N2). Тази година щамът, който атакува Северното полукълбо, преди това беше в Южното, се казва Пърт, на името на австралийския град. Той замени A (H3N2) Брисбейн, който не ни посети масово, България не беше гостоприемна за него. Този вирус засяга главно възрастните хора, тъй като имунната им система е доста отслабнала, както и децата. От възрастните са особено заплашени тези, които имат сърдечно-съдови заболявания и хронични белодробни заболявания или имат диабет. Тези рискови групи са най-заплашени, те дават голямата заболеваемост и смъртност от сезонния грипен вирус, който е нов”, заяви вирусологът.

Той обясни, че могат да се появят случаи като продължение на този пандемичен щам, наречен свински грип, A (H1N1). „Този грипен вирус, който може също да ни нападне, т.е. да продължат заболяванията, дължащи се на него, той не засяга напредналата възраст, а засяга децата и активната възраст. В цял свят беше така, дадоха се случаи за засягане на бременни и пълни хора, и то във възрастта до 50 години, в най-активната възраст, когато имунната система е в много добро състояние. Възрастните обаче са имали контакт с предшественика на този вирус – на свинския грип, така че те не боледуваха. Миналата година почти нямаше боледували в тези възрастови групи над 50 години. Доста масово хвана страната, и то с много по-леко протичане от сезонните грипове. По-сериозни бяха случаите с бременни, пълни хора или хора, които имат заболявания в млада възраст, както и децата. В световен мащаб се отчита десетократно по-ниска смъртност при него в сравнение с причинителите на сезонния грип, така че грипен вирус A (H3N2) е вероятният възможен причинител на грипна вълна”, коментира акад. Гълъбов. Според него сега все още не е време за грип.

Автор(и): Аделина Георгиева