Новини

Въздухът в офиса разболява очите

Алергии, инфекции и увеличени диоптри – с общи симптоми

Диоптрите и за далеч, и за близо дават същите оплаквания, както и алергиите
Диоптрите и за далеч, и за близо дават същите оплаквания, както и алергиите

Сезонът ни затвори в офиса или дома, където въздухът бъка от агресори. Парно, печки и климатик го изсушават и го пълнят с отрови. В стаята летят над 100 химически вещества, а една голяма част от тях са доказано вредни и отровни – плесени, вещества, отделяни от строителни материали, озон, радон, акари, ароматни въглеводороди, дим и още, и още...

Климатикът с непочистените филтри и лошо поддържаните вентилационни инсталации бълва микроорганизми, прах и плесени. Гъбички, мухъл и бактерии са причина за 1/3 от алергичните заболявания. Мониторите на компютри, екраните на телевизорите и всички електроуреди около нас пък излъчват положителни йони. Дори обикновената жизнена дейност на човек повишава концентрацията им. Затова там, където накуп работят много хора, атмосферата е наистина болна. Страда целият организъм, а окото е лесна мишена. Не само сухият въздух и негативните фактори от микроклимата на околната среда могат да му влияят. През този сезон общият имунитет пада – ставаме по-лесна мишена на вирусите, които поразяват и очите.

„Всяко зачервяване, сърбеж и какъвто и да е дискомфорт в очите трябва да отведе човек при офталмолог. Признаците на много заболявания и инфекции са сходни и затова е нужен преглед от специалист. Важно е да се определи дали човек няма нужда от очила, защото, особено при млади хора, диоптрите и за далеч, и за близо дават същите оплаквания, както и алергиите. Окото е така устроено, че може да компенсира със собствени сили и донякъде се приспособява към недовиждането. Това обаче е за сметка на по-бърза зрителна умора. Явяват се симптоми като парене, болки в очите, главоболие и раздразняемост. Затова е важно всеки човек поне веднъж годишно да посети очен лекар и да му се направи пълен профилактичен преглед от начало до край. Ако няма нужда от очила, причините за дискомфорта може да се търсят в продължителната работа с компютър, в изсушения от парно и климатик въздух или да се мисли за хроничен или алергичен конюнктивит“, обяснява доц. Руска Христова, национален консултант по офталмология.

Парното изсушава въздуха, а оттам води до изсушаване на лигавицата и на окото. Климатикът пък движи въздуха по-интензивно, изпарява влагата от очите и също ги изсушава. Заедно с това има и лекарства, които водят до такъв резултат. Това са успокоителни и сънотворни, които могат да доведат до синдрома „сухо око“. Хормоните също влияят. „Сухите очи“ са по-често женски проблем, но ако мъжът бъде засегнат, състоянието му е по-тежко. За да се предпазим, е важно е да не сме по цял ден на включен климатик, а върху парното винаги да има изпарител или съдове с вода, които да овлажняват въздуха. И най-вече помещението да се проветрява често, а при продължителна работа на компютър да си даваме периодични почивки и да не стоим вторачени в екрана. На 50 минути работа се полагат 10 минути отдих, по време на който гледаме и фиксираме предмети надалеч.

„С възрастта слъзният филм, който покрива окото и го „смазва“, постепенно намалява. И така след климактериума в някаква степен всеки развива така наречения сух конюнктивит. Затова над 60-годишна възраст е добре от време на време и ако изпитваме нужда в очите да се поставят изкуствени сълзи, които допълват естествените. В аптеките се продават без рецепта различни видове. Моят съвет е да се избират такива, които са без консерванти“, обяснява доц. Христова.

Вредни прашинки от въздуха причиняват алергичен конюнктивит. Той е реакция към вещества от околната среда, към които човек е чувствителен. Реакцията е бурна – очите сълзят обилно, зачервяват се, клепачите отичат и почти се прихлупват. Характерен е силният сърбеж. Болните чешат очите си и се опитват да намалят дискомфорта, а всъщност, ако алергенът е някаква прашинка от въздуха, която е полепнала по окото, те я натикват още по-надълбоко и симптомите се засилват.

„Най-добре е, ако има такава реакция, а не знаем на какво се дължи, да се търси алерголог за съответните изследвания“, съветва доц. Христова.

Студът е алерген и за окото. То отича, зачервява се. Отокът може да е толкова голям, че да затвори и двете. Те стават почти като цепки и човек трудно вижда. Заедно с това сърбежът е силен. Реакцията се съчетава с алергичен отговор от носа и носната лигавица. Тя се подува, носът се запушва, а дишането се затруднява. Започва обилно отделяне на секрети и за кратко време човек мокри по няколко кърпички. Лечението е комплексно – от алерголог, оториноларинголог и офталмолог.

Понятието „очен грип“ буди скептични усмивки сред микробиолози и вирусолози. Журналистите обаче го харесват, а така то добива популярност. Диагнозата описва точно заболяването. То се причинява от вирус – не е грипен, а един точно определен вид аденовирус. Той причинява грипоподобно заболяване – с втрисане, висока температура и неразположение. А след няколко дни, дори седмица, се проявяват грипоподобни симптоми, които засягат едното око. То се зачервява силно, особено във вътрешната част на очната ябълка, клепачите отичат, отделят се секрети. Това трае седмица до 10 дни, като в този период може да бъде засегнато и второто око. То обаче боледува по-леко.

„Този конюнктивит е изключително заразен. Лекувах 6 човека от едно семейство – бебе, по-голямо братче, майка, баща и двама възрастни. През известен период всички се изредиха с едни и същи симптоми, заразени един от друг. Това е и причината всяко зачервяване на очите да се консултира със специалист. Защото при очния грип, след десетина дни отокът на клепачите и зачервяването изчезват, но се явят проблеми с виждането. Сякаш гледате през вода. Прегледът установява, че аденовирусът е оставил микроскопични бели петна главно в централната част на едното или на двете очи. Тези петна са разположени под повърхността на окото и леко намаляват зрението. Не при всички, но се случва. С течение на времето и при адекватно лечение тези петна изчезват. Това обаче става бавно – след месец – два, а понякога и след 6 – 8 месеца. Хубавото е, че въпреки това зрението не намалява трайно. Когато падне общият имунитет, заедно с вирусните грипоподобни болести ни връхлита и очният грип. Може дори да се стигне до епидемия“, разказва доц. Христова.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto