Новини

Ваксина пази жените от рак на матката над 20 години

Интервю с д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Ваксинация срещу рак на шийката на матката
Сексуалните контакти затрудняват създаването на траен имунитет срещу човешкия папиломен вирус

- Д-р Кунчев, преди броени дни стана ясно, че ученичките ще бъдат ваксинирани безплатно срещу рак на шийката на матката. Означава ли това, че имунизациите ще бъдат задължителни?

- Тези ваксини не са залегнали в задължителния имунизационен календар, те са препоръчителни, но това не означава, че държавата не бива и не може да осигури средства за тях. Ще се правят само на момичета, чиито родители са съгласни. Предвиждаме това да започне от октомври. Има възможност от новата учебна година те да се предоставят на 100 или поне 80 процента безплатно, тъй като цената сега смущава много родители да ги купят за дъщерите си. Една доза сега струва около 240 лева, за едно дете са нужни три, които се слагат в рамките на три седмици. Така имунизацията излиза на родителите близо 700 лева.

- На всички момичета ли ще се поставят ваксините?

- Не, само на 12-годишни. За тези ваксини е важно да се знае, че се препоръчва да бъдат поставяни преди започване на половия живот, тъй като сексуалните контакти затрудняват създаването на траен имунитет. Това не означава, че и жените до 25-годишна възраст например не могат да си ги поставят. Проблемът е, че просто по-трудно ще изградят имунитет или въобще няма да си го създадат.

- Как ще се осъществява самият механизъм по доставянето на ваксините?

- За безплатните ваксини вече са заделени 2 млн. лева. Обмисля се възможността личните лекари да поставят самата инжекция безплатно, като здравната каса им превежда сумите за манипулациите. Осигурените пари за ваксини ще стигнат за 10 000 девойчета. По данни на националната статистика, всеки набор ученици е между 28 000 и 30 000 души, от които половината са момичета. Инжекциите да бъдат поставяни както от личните лекари, така и от училищните доктори, където ги има, тъй като те са най-близо до децата, обясниха от Министерството на здравеопазването. Самите джипита обаче няма да се зареждат с тях, тъй като на първо време не е ясно какъв брой от родителите ще се съгласят дъщерите им да бъдат ваксинирани. Затова се обсъждат два варианта за получаването на дозите. До есента ще стане ясно дали родителите първо ще купуват ваксините, а после срещу фискалния бон от аптеката ще им се връща сумата, или пък ще им се отпуска направо срещу рецепта от лекаря. Търсим възможно най-лесния, без главоболия вариант за хората.

- Ракът на шийката на матката се причинява от човешкия папиломен вирус, който се предава по полов път от мъжете, но те не развиват тумори от него. Затова като превенция в САЩ вече ваксинират и момчетата. Ще стане ли това и у нас?

- Засега не. Все още хората не са наясно за ползата от тази ваксина, а и цената досега ги смущаваше. Надяваме се бариерите и недоверието да бъдат преодолени.

- Ваксините срещу човешкия папиломен вирус, причиняващ рака на шийката на матката, дават ли странични реакции?

- Засега не са известни такива, затова се и приемат така добре в цял свят. В не малко страни от Европейския съюз те дори са в задължителния имунизационен календар за момичетата, задължителни и безплатни са дори в Македония.

- За колко години се създава имунитет? Необходима ли е реимунизация?

- Практиката показва, че имунитетът се създава за 15 години, тъй като самата ваксина бе създадена преди толкова време, но всички лабораторни и научни показатели сочат, че той може да продължи 20 – 25 години. Затова към момента не са правени реимунизации.

- Каква е заболеваемостта от рак на шийката на матката в нашата страна?

- В България заболеваемостта от рак на маточната шийка нараства. Само нашата страна от държавите на Балканите не е успяла да намали броя на болните. Основната причина за това е, че у нас все още малко се ползва ваксината срещу човешкия папиломен вирус. По данни на Българския национален раков регистър всяка година се откриват 1000 нови случая – 40% от тях са в късен стадий и с лоша прогноза. За цервикалния карцином, както още се нарича това заболяване, в България е характерна висока заболеваемост, късно диагностициране и висока смъртност. Възрастовата граница за развитие на заболяването пада с всяка изминала година, като то е второто по честота раково заболяване сред жените между 20 – 45 години.

- Кои са рисковите фактори?

- Това са ранното започване на полов живот, тъй като незрялата маточна шийка е по-уязвима за човешкия папиломен вирус. Влияние оказват още броят на сексуалните партньори, тютюнопушенето, отслабената имунна система, особено при жените над 30-годишна възраст, лошата интимна хигиена и стресът.

На вашето внимание

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto