Новини

Вагинизмът е вид женска импотентност

Това състояние е причина за т. нар. девствен брак

Вагинизъм?
10% от жените имат вагинизъм

Вагинизмът представлява тежко непроизволно, спастично свиване, или спазъм, на мускулите на влагалището и тазовото дъно, което прави сексуалните отношения крайно болезнени или изобщо невъзможни. Затова някои жени избягват половите отношения.

Това състояние е причина за т.нар. девствен брак, който може да продължи няколко години, докато накрая младата двойка не осъзнае, че без помощта на лекар никога няма да се сдобие с дете. Понякога, макар и рядко, се случва и при такива жени да настъпи бременност – когато спермата на мъжа попадне в преддверието на влагалището.

10% от жените имат вагинизъм. На практика е трудно да се каже колко точно жени страдат от това състояние, понеже не всяка от тях търси помощ и съответно не получава адекватно лечение. Естествено това е причинено от излишната стеснителност на жените, които отказват да обсъдят с лекаря си своите сексуални проблеми. Но трябва да се знае, че вагинизмът е лечим, ако и мъжът, и жената положат усилия за това. Както при всеки семеен проблем, и в този случай семейната двойка трябва да потърси консултация и да предприеме съответното лечение.

Вагинизмът се среща при жените от всяка възраст и се проявява в различни степени. В най-леките случаи жената е способна на полов живот, но се налага да положи усилия, за да преодолее болката. Жената, страдаща от вагинизъм, обикновено изпитва нормално сексуално влечение и невъзможността да получи удоволствие от половия акт за нея е също толкова обидна, колкото и за мъжа. Понякога страхът от проникването или даже съприкосновението в областта на половите органи е толкова голям, че веднага предизвиква автоматично съкращаване на мускулите, обкръжаващи входа на влагалището. Често такива пациентки имат проблеми по време на гинекологичните прегледи, както и невъзможност да ползват дамски тампони. Вагинизмът обикновено възниква в началото на половия живот. Конвулсивните мускулни контракции са предшествани от страх от болка при дефлорацията, но в някои отделни случаи той възниква внезапно, неочаквано за пациентката, в момента на болезненото разкъсване на химена. Първоначално състоянието е психологическо. Понякога такъв проблем възниква при жени без нужната сексуална култура или които са наплашени от ранна възраст от майките си с болките при раждане, което води до специфична психологична защита.

Вторичният вагинизъм се получава в резултат от психична травма (насилие, болезнена дефлорация, грубо поведение на мъжа по време на сексуалния акт), а също и от травми на половите органи, влагалищни инфекции и др. Но най-често възниква при нерешително поведение на мъжа и определени черти от характера на жената – мнителност, обидчивост, тревожност, емоционална неустойчивост. Често такива жени са обременени от детството с различни страхове, например от тъмнина и болка. Страхът от болката често става натрапчив, съчетан с емоционална напрегнатост.

Лечението на вагинизма изисква настойчивост и търпение, а често и участието на няколко специалисти – гинеколог, психотерапевт и сексолог. Основният метод на лечение е психотерапията, както и автогенната тренировка, насочена към отстраняване на страха от половия акт и свързаното с него непроизволно съкращаване на мускулите и притискане на бедрата.

Автор(и): доц. Румен Бостанджиев, сексолог, психотерапевт
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto