Новини

UV защита за окото

Честата поява на ечемик издава далекогледство или диабет

Слънчеви очила
Подходящи са слънчевите очила с поликарбонатни стъкла в зелената и зелено-кафявата гама

Черните очила не са ни нужни в града, освен ако слънцето е изключително силно. Тогава обаче човек има възможност да се движи по сянката.

„Очите са създадени от природата да гледат без тъмни стъкла. И когато това не е необходимо или затъмнението е повече от нужното, те се уморяват допълнително“, обяснява доц. д-р Руска Христова, дмн, началник на очната клиника в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Очилата намаляват светлинното дразнене и имаме нужда от тяхната защита, ако по цял ден сме на открито, на силно слънце, на плажа или в планината. И тогава обаче има правила за избор на подходящи стъкла. Високият процент затъмнение – 75 и нагоре, не е подходящ.

„Ако човек е много чувствителен към светлината и тя го дразни, може да вземе стъкла с 50 процента затъмнение, в повечето случаи 25% са напълно достатъчни и осигуряват нужната UV защита. Може и да е излишно, но искам да повторя, че черните очила трябва да са качествени и да поглъщат ултравиолетовите лъчи, за да не увредят окото. Затова е важно да се купуват от оптика“, съветва доц. Христова.

Подходящата гама е в зелено и зелено-кафяво. „В най-лошия случай може да се спрем и на кафяви стъкла. Розово, червено, виолетово може да впечатляват околните, вероятно са модерни, но не са подходящи за комфорта и здравето на окото“, категорична е доц. Христова.

Офталмоложката не съветва никого да носи тъмни очила, когато е в помещение, защото това е вредно за очите. „В шоупрограмите има хора, които непрекъснато са с очила, което е вредно, освен ако прожекторите не ги заслепяват. Тъмните очила са задължителни на морския бряг, високо в планината и при сняг, но не и всеки ден от сутрин до вечер да ходим с очила, защото сме по-интересни“, пояснява специалистката.

Честата поява на ечемик, особено при децата, може да подскаже, че имаме нужда от очила. „Ечемикът издава рефракционна аномалия – далекогледство. И когато се предпишат очила, той престава да излиза“, обяснява доц. Христова.

При по-възрастните пък той може да е сигнал за латентен диабет. „Диабетът може да не се е проявил и тези гнойни възпалителни процеси са първият признак за започваща захарна болест. Затова е добре да се провери кръвната захар и да се направи консултация с ендокринолог“, съветва доц. Христова.

Ако човек работи в запрашено помещение, ечемикът може да се дължи и на допълнително инфектиране на клепача и на възпаление.

Сълзенето е признак на умора, механично замърсяване или на дразнене от светлината или алергени.

При по-възрастните сълзенето се дължи на отслабване на мускулите на клепачите, които имат значение за свиване и изтласкване на сълзите.

„Най-елементарното, ако човек усети, че нещо е попаднало в очите или започва алергична реакция, е да напръска лицето с вода. Така ще отмие цветния прашец, който е попаднал по повърхността на окото. Водата отстранява не само алергените, но и другите механични частици, ако не са се впили дълбоко. Другото, което може да помогне, са изкуствените сълзи. „Най-добре е да се изберат такива без консерванти. Те помагат и при алергия, защото отмиват алергените – могат да се капят дори в носа“, допълва доц. Христова.

Оплаквания като парене, усещане за чуждо тяло в окото, главоболие, замъгляване на зрението често са признаци на зрителна преумора. Тя се получава се най-често при при работа с компютър или взиране в документи.

При подобни оплаквания човек просто трябва да прекъсне работа, да облегне глава назад, да затвори очи и да постави върху клепачите студен компрес. Може да си пусне и релаксираща музика. Ако има под ръка изкуствени сълзи, е добре да си сложи и да почива със затворени клепачи 15 – 20 минути. Ако умората е по-силна, тези мерки едва ли ще са достатъчни. В тези случаи се налага по-продължителен отдих и откъсване от ежедневните задължения поне за 1 – 2 дни.

Най-опасни са металните стружки

Най-често в спешния кабинет на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ пристигат пострадали с метални стружки, попаднали в окото. „Въпреки инструктажа много работници не слагат предпазните си очила, защото при продължително носене, особено в горещините, те се запотяват. За един следобед имахме 20 пострадали – всички при обработка на метал“, разказва доц. Христова.

Ако стружката е по-голяма, има риск да попадне и вътре в окото. Операцията е сложна. Но дори отстраняването ѝ от повърхността носи риск, защото роговицата в центъра е изключително тънка. Тя може да се пробие при ваденето и чуждото тяло може да попадне в окото.

„В Германия например, ако човек не е носил предпазни очила по време на работа, се приема по спешност, но сам плаща операцията, защото не е спазил правилата за безопасност“, разказва офталмоложката.

Освен метални стружки, в очите попадат и други чужди тела и стават причина човек спешно да търси офталмолог. През този сезон това най-често са парченца цимент, камъчета при ремонта на жилища и вили, както и растителни връхчета при подстригване на жив плет и на малини. Не са редки и случаите, когато на лекарите се налага да вадят от окото насекоми, забили хобот в предната повърхност на окото.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

Silhouette