Новини

Уникален апарат засича рака на гърдата

Изследването се прилага в световен мащаб едва от три години, но вече има съществен принос за успешното лечение на карцинома на млечната жлеза

Ракът на гърдата излиза наяве често пъти и при опипване
Ракът на гърдата излиза наяве често пъти и при опипване

Уникален апарат засича за броени минути рака на гърдата. Това се осъществява със специален тест, с който засега разполага само онкодиспансерът във Варна, съобщиха от лечебното заведение.

Той измерва нивото на HER2-белтъка (Human Epidermal Growth Factor Receptor 2), познат още като Neu, ErbB-2, CD340 или p185, в човешкия серум. По неговото онколозите се ориентират дали в млечната жлеза има тумор или не.

HER2-позитивният рак на млечната жлеза е една от формите на онкологичното заболяване. Тази форма се характеризира с агресивен туморен растеж и лоша прогноза, които са предизвикани от свръхсинтезиране на специфичен НER2-белтък в туморните клетки. Изследването на нивото му има огромно значение за ранното определяне на вида на тумора и за предприемането на адекватно лечение.

Изследването се прилага в световен мащаб едва от три години, но вече има съществен принос за успешното лечение на карцинома. Тестът има значение и при проследяването на лечението с медикаменти. Тогава нивото на НER2-белтъка показва дали терапията е успешна или пациентката се нуждае от друг вид медикамент.

3584 нови случая на заболяването откриват лекарите всяка година у нас, показват данни на Националния раков регистър. В 92.9 на сто болестта е в ранен стадий, а в 7.1% – в напреднал. Ракът на гърдата е най-честата локализация – 23% от злокачествените заболявания при жените. Заболеваемостта се увеличава през последните години, като през 1981 г. е била 35 на 100 000 души население, а през 2004 г. – 46.1 на 100 000. Всяка година 1144 пациентки умират от тази диагноза.

Стилът на живот определя дали ще се разболеем

Стилът на живот е един от основните фактори за появата на редица заболявания, включително и на рака на гърдата. По-предразположени към карцином са жените, които не са раждали или са родили първото си дете над 30-годишна възраст.

Обездвижването, прекомерната употреба на концентрирани алкохолни напитки и мазни храни също благоприятстват онкологичните заболявания. Честата употреба на червени меса определено провокира карциномите. От друга страна, рибата и морските дарове в менюто поне два пъти седмично намаляват този риск с близо 30 на сто.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Stefan Hellwig
Снимка:

SXC