Новини

Три литра течности при хрема и кашлица

Имунната система е слаба заради липсата на светлина и слънце

След грипа количеството на течностите трябва да се увеличи до 3 литра
За да се възстановим по-бързо от простудата и грипа, количеството на течностите, които пием през деня, трябва да се увеличи до 3 литра

Кашлица и хреми достигнаха връхната си точка тези дни като последица от грипа и простудите. Най-важно е в този период заедно с лечението да се поемат повече течности.

Ако обичайно пиете 1.5 – 2 литра, увеличете количеството им на три. Съветът важи в пълна сила за зимата, когато естествено ограничаваме приема на течности.

В същото време стоим по-дълго в затворени помещения и ставаме лесна плячка за вирусите, които лесно прескачат от човек на човек. А в този месец тялото е особено уязвимо за простуди. Все още късият ден, облачното небе, накратко недостигът на слънце потискат и забавят синтеза на витамин D. А това директно отслабва имунната система.

Хладното време навън подсушава лигавиците (а тази тенденция се поддържа от централното и електрическото отопление в домовете ни) и нарушава нормалното кръвообращение.

Редовете на „граничната полиция“ по носната лигавица са силно оредели и достъпът в тялото на вируси и бактерии с престъпни намерения е улеснен. Ето как лесно може да се разгъне хрема и тя да еволюира в синузит. И така в изтощеното тяло обикновената простуда лесно може да се усложни и да стане „простуда с продължение“. Тя активира стари инфекции като бронхит, синузит, влошават се сърдечните страдания, настъпват състояния, характерни с лесна уморяемост, лесно изтощение, прекомерно потене и т.н. Едно от неприятните усложнения е фарингитът – възпаление на гълтача. Изразява се в сухота, парене, дращене и усещане за чуждо тяло в гърлото. Появява се болка при преглъщане, която се разпространява към ушите. Телесната температура много рядко се повишава. Към тези признаци се прибавят отпадналост и главоболие. Най-важният съвет е при тези състояния да се приемат повече течности. Който има проблем с досадна хрема и кашлица, трябва да си постави за цел да пие достатъчно течности.

Те разреждат секретите в носа, синусите и бронхите и облекчават отделянето и изхвърлянето им. Ако нормалното количество вода, чай, сокове е 2 литра дневно, в период на възстановяване то може да се завиши на 3 литра. Особено полезен е билковият чай. Билките съдържат вещества, които успокояват лигавиците. Такъв например е слезът, който е богат на слузни вещества. Лайката съдържа азулени – а те действат против възпалението. Мащерката, боровите връхчета, салвията са богати на етерични масла, които притежават мощни бактерицидни и противовирусни свойства. Чаят всеки може да си приготви сам. Смесват се в равни части по 50 г мащерка, бъзов цвят, лайка, листа жиловлек, малинови листа и се разбъркат добре. Две супени лъжици от сместа се запарват в половин литър вряла вода 10 минути и чаят може да се прецеди. Добре е чаят да се подслажда с мед, фруктоза или небет-шекер и да се добави лимонов сок. Този чай помага при кашлица, фарингит.

Солен разтвор за промивки и гаргари

Оказва се, че обикновената морска сол е отлично лекарство. Може да се купи физиологичен разтвор от аптеката. Той е 0.9% разтвор на натриев хлорид във вода. Но може и да се разбърка 1/2 – 1 чаена лъжичка морска сол в чаша хладка вода. Излива се малко от разтвора в шепата и се смърка от солената вода последователно с лявата и дясна ноздра. Ако използваме дясната си ръка, с палеца притискаме дясната ноздра и смъркаме през лявата. След това с показалеца притискаме лявата ноздра и смъркаме през дясната ноздра. Това упражнение е много полезно при запушен нос, гъсти секрети, синузит. Да се прави поне два пъти дневно, но може и многократно през деня.

При ангина, фарингит и възпаления на гърлото помагат системните гаргари. Всяка сутрин и вечер се отделят по 2 – 3 минути за гаргара.

Солената вода може да се сипе и в инхалатор. Наливат се 4 – 5 мл физиологичен разтвор в резервоара на инхалатора (ултразвуков или компресорен тип) и се вдишва от парата в продължение на 5 – 6 минути. Тази инхалация е много подходяща при упорита кашлица, но може да се прави и профилактично в проблемно време, когато наоколо има много кашлящи, хремави и болни хора.

Джиндифил успокоява гърлото

Джинджифилът има имуноукрепващи свойства и е изключително ефикасен при раздразнено гърло – фарингит, или възпаление на гълтача. Можем да го дъвчем, да го пием като отвара или да приготвим с него захарен сироп. Най-лесното е да се отрежат малки парченца от пресния корен и да се дъвчат бавно. За малки деца може да се приготви джинджифил в захарен сироп. Към 100 г захар се добавят 1 – 2 супени лъжици вода и сместа се загрява до стопяване на захарта. Нарязва се корен от джинджифил на парченца с размери 0.5 – 1 – 1.5 см и се поставят в захарния сироп. Като престоят 1 – 2 дни в захарния сироп, джинджифиловите бонбонки са готови. Ако ни трябва спешно, може да се ползва и незабавно. За възрастните може да се приготви с мастика. Нарязва се корен от джинджифил на парченца с размери 0.5 – 1 – 1.5 см и се поставят в малък стъклен буркан. Заливат се с мастика. През 1/2 – 1 – 2 часа се дъвчат напоените с анасон парченца.

Много добър ефектът има комбинацията от счукан чесън, разбъркан с мед (рецептата е на д-р Петър Димков). Чесънът се смачква с преса за чесън. Чесновата каша се смесва с мед в отношение 1:1. Няколко пъти през деня се смуче по малко като бонбон. Чесновата паста е полезна при болки в гърлото, както и при спадане на гласа.

Чай от салвия лекува стомаха

Подобно на джинджифила, тази билка е полезна при раздразнено гърло, укрепва сърцето, тонизира. Но салвията е особено ценна за страдащите от прекомерно изпотяване.

Освен това помага при диспепсии – тежест, стомашен дискомфорт след хранене, образуване на газове и подуване на корема. Тези явления може да бъдат опашка, продължение на грипа или настинката и по правило се причиняват от антибиотични лечения.

Една чаена лъжичка сушени листа от салвия се заливат с чаша вряла вода и се запарват за 1 – 3 минути. Чаят се прецежда и се пие топъл, но не горещ.

Имунната стимулация не е безобидна

От херпес зостер боледуват възрастните, които в детската си възраст са прекарали шарката варицела. Причинител и на двете заболявания е вирус, известен като варицела-зостер вирус. Той е типичен пример за това как един и същи вирус може да причини две различни заболявания, отдалечени във времето с години.

Що се отнася до херпесите по устните, те се причиняват от друг вирус, наречен херпес симплекс тип 1 (обикновен херпес). Той се предава чрез контакт, най-често целувка от заразен. Обикновено първата поява на херпес по устните идва години след заразяването. Отключват я различни стресови фактори, включително и сезонни – студът през зимата и силното слънце през лятото активират вируса.

Общото между двата вируса (херпес зостер и херпес симплекс) е, че заразяването става обикновено в детска възраст и те остават в човешкия организъм за цял живот.

Въпросът кога, къде и как ще се прояви заболяването е сложен. Когато не са активни, и двата вируса се намират в съответните нервни ганглии. А когато се активират, се придвижват по хода на засегнатия нерв и увреждат както нерва – причиняват болка, така и кожата и лигавиците – зачервяване и мехурчета.

Съществуват различни противовирусни препарати, които са ефективни срещу херпесните вируси. Самолечението не е разумна идея, защото при неправилно използване на тези лекарства вирусът може да стане резистентен към тях.

След преболедуване не е необходимо да се спазва специален режим, но познавайки причините за активиране на тези вируси, човек може да намали броя и дори да избегне неприятните рецидиви, които понякога могат да бъдат много сериозни, например може да се увреди окото.

По въпроса за имунната стимулация трябва да се знаят поне две неща. Първо: правилната грижа за имунната система намалява възможността за активиране на тези вируси за дълъг период от време. Приемането на поливитамини и хранителни добавки с усилен антиоксидантен състав е един от начините за стимулиране на имунната система, когато е необходимо. Добре е тези препарати да се вземат по време на изтощителна умствена и физическа дейност, преди и по време на грипна епидемия, в началото на пролетта, когато има пролетна умора. По-важно е обаче да избягваме стресовите ситуации, да спортуваме, да се храним пълноценно и разнообразно. Второ: имунната стимулация не е безобидна! Нужна е консултация с лекар и не бива да е продължителна. Дългото стимулиране може да доведе до обратни ефекти, до „прегряване“ и изтощаване на системата. Колко дълго можеш да пришпорваш един състезателен кон? Друга възможност за предпазване от рецидиви е ваксинацията. Разработени са ваксини както срещу вируса на херпес зостер, така и срещу вируса на обикновения херпес. Първата ваксина дори се препоръчва в някои държави на всички хора над 60 години, независимо дали са преболедували или не от варицела. Тези ваксини обаче не се внасят у нас.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, проф. Златко Кълвачев
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto