Новини

Тръгва вълна от лекарски протести с искания за оставки

Бюджетът за следващата година залага същите проблеми като тазгодишния

Лекарите започват ефективни протестни действия от октомври и ще искат оставките на министрите на финансите и на здравеопазването Симеон Дянков и Анна-Мария Борисова, както и на зам.-министъра на финансите и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Владислав Горанов. Това бе решено на извънредния събор на Българския лекарски съюз (БЛС), проведен в петък.

Другите искания на лекарите са да им се платят всички дължими суми, парите от здравните вноски да се харчат само за здравеопазване, отделяне на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет, премахване на делегираните бюджети, утвърждаване на минимални цени на медицинските услуги, предложени от БЛС, спиране на всякакви нормативни промени до консенсусно приемане на ясна стратегия за развитие на здравеопазването, регламентиране статута на лекарите специализанти.

От утре лекарите ще сложат черни ленти на реверите си в знак на протест срещу провежданата от ГЕРБ здравна политика. На 4 октомври представители на болниците ще внесат в съдилищата колективни искове срещу НЗОК за неизплатени суми. На 11 октомври ще се проведат регионални митинги на различни места в страната, а на 15 октомври ще е националният протест на лекарите в София. Спешният прием на болни ще бъде осигурен по време на протестите.

Ако след 15 октомври не се приемат исканията им, стачката ще прерасне в безсрочен протест.

В решението си за протести лекарите бяха подкрепени от синдикатите, пациентски организации, фармацевтите и медицинските сестри. Мотото на протестите ще е “Здравеопазната система – опасна за нашето здраве“.

По въпроса с оставките на министрите съсловието се раздели. Председателят на БЛС Цветан Райчинов заяви, че се притеснява от обвинения в политизиране на проблема и че лекарите работят в полза на тройната коалиция. Но в крайна сметка присъстващите на събора приеха да се поискат оставките на Дянков, Борисова и Горанов.

Лекарите освиркаха и замериха зам.-министър с бутилки

Преди това Владислав Горанов бе освиркан бурно и замерян с бутилки от минерална вода, след като пристигна на събора да съобщи вече известния факт, че ще се отпуснат допълнително 65 млн. лв. за болниците до края на годината Лекарите обаче го посрещнаха със скандиране: “Оставка!“; “Кой го е канил този човек!?“ и дюдюкания.

На излизане Горанов каза, че реакцията на лекарите е “нормална“, защото са “емоционално заредени”. Той обясни, че дължимите от страна на здравната каса към болниците 125 млн. лева ще бъдат изплатени до първото тримесечие на 2011 година, а не до средата на следващата година, както ден по-рано бе обявено. По думите му парите щели да бъдат взети предвид при съставянето на бюджета за следващата година.

Бюджетът догодина със същите проблеми като тазгодишния

По данни на лекарския съюз бюджетът на здравната каса за следващата година не вещае нищо по-хубаво от сегашната, въпреки че преди седмица шефката на касата Нели Нешева заяви, че бюджетът ще е “по-хубав“ от миналогодишния.

В разходната част са планирани 1.8 млрд. лева, което е равно на разходите, които ще се направят до края на тази година. Над 700 млн. лева обаче отново ще отидат в резерва и няма да бъдат похарчени за здраве, въпреки че ще бъдат събрани от вноските на хората.

Затова председателят на БЛС Цветан Райчинов смята, че и през следващата година ще има голям недостиг на средства в системата на здравеопазването.

Освен това той прогнозира, че в последните два месеца на тази година здравната каса няма да се разплати с болниците и преводите на пари ще бъдат оставени за покриване от бюджета за 2011 г. Същото се случи и в края на миналата година, когато лекарите бяха оставени без пари преди Коледа.

Лекар заплаши със “съд на честта“ колегите си във властта

По време на събора доктор Милан Миланов, който е председател на етичната комисия към БЛС заяви, че ще организира “лекарски съд на честта“ за своите колеги, които участват във властта и съсипват здравеопазването.

“Те ни превръщат в убийци на хора, къде е законът, който разрешава да има листи на чакащите. Накрая излиза, че ние с вас сме престъпниците, защото сме докарани до там да не можем да си вършим работата“, обърна се към колегите си Миланов.

От залата се чуха и мнения членството на лекари от властта в БЛС да бъде замразено.

Миланов призова лекарите да са единни и заяви, че е срамно, че негови колеги се спотайват под предлог, че настоящата ситуация не ги засяга пряко.

Автор(и): Мартина Бозукова
Източник:

Mediapool

Снимка:

BulFoto

Реклама