Новини

Топъл черен чай с лимон за жегата

Хомеопатичната беладона сваля температурата

Чаша черен чай с резен лимон
Парадоксално е, но е факт, че топлите напитки подпомагат терморегулацията

Лято е. И както се полага за лятото, често става доста горещо. Температурните рекорди са през юли, но и сега вече е доста напечено. Слънцето и горещините могат да причинят сериозни проблеми.

Слънчевият и топлинният удар са тежко нарушение на терморегулацията, характеризиращо се с висока температура, колапс, понякога конвулсии, кома и дори смърт.

Лицето е силно зачервено, кожата е суха, зениците са тесни, пулсът е ускорен. Честотата му може да превиши 160 удара в минута. Телесната температура се повишава бързо и може да превиши 40 – 41 градуса – това са симптомите на слънчевия удар.

Ако не се окаже спешна помощ, може да настъпи шок. Състоянието може да настъпи внезапно или да има предвестници като слабост, главоболие, световъртежи, безапетитие, гадене, сърдечен дискомфорт. Няколко часа преди тези симптоми потенето може да намалее силно или да спре.

По-уязвими са хора над 40-годишна възраст и тези, които страдат от хронични заболявания, бебета с незатворени фонтанели, бременни жени, малки деца, както и жени в периода на перименопаузата и климакса. Проблем може да имат тези, които страдат от хиперфункция на щитовидната жлеза. Дори да нямат особени физически натоварвания, само под въздействие на слънцето или на високата температура, когато навън не духа вятър, те може да получат топлинен удар, защото са по-уязвими.

Първата помощ изисква да пренесем човек на сянка, на хладно място, да го освободим от дрехите. Ако е качил температура над 41 градуса, трябва да се охлади. Най-лесно е във вана, която се пълни със студена вода. При полеви условия свалянето на градусите става лесно, като се правят последователни увивания с чаршафи, натопени в студена вода.

Налага се максимално бързо да се търси лекарска помощ, защото може да се наложи да се правят вливания на водно-солеви разтвори и да се следят жизнените функции.

Парадоксално е, но е факт, че топлите напитки подпомагат терморегулацията.

Силно ободрява и утолява жаждата зеленият чай. Малко са хората, които умеят да го приготвят правилно. Важно е водата да се загрее до средни мехурчета и в никакъв случай да не прекипява. В нея се сипва зеленият чай. Дозата е 1 чаена лъжичка чай за всяка чаша вода плюс 1 чаена лъжичка за цялата кана. След това за 2 – 5 минути се запарва. Ако човек има язва или гастрит, времето за запарване се съкращава наполовина.

За поддържане на паметта и концентрацията, които силно се понижават при жеги, много помага черен чай с лимонов сок. Той се приготвя по същия начин. Добре е да му добавим и лъжичка пчелен мед за усилване на ефекта.

Една от най-ефективните билки за бодрост и оводняване е върбинка. Немците я наричат Eisenkraut – желязна трева. Тя е много популярна не само в Германия, но и във Франция и дори се предлага като филтърен чай. У нас може да се купи в насипно състояние от билковите аптеки. Приготвя се лесно. Една – две чаени лъжички от билката се кипват за минута в чаша вряла вода и се запарват още 10 – 15 минути.

Едно от най-често използваните средства при температура и различни възпаления е хомеопатичният препарат Belladonna 9 СН. От него се пият по 3 зрънца през 15 минути. Когато състоянието се нормализира, приемът се разрежда – през 30 минути и на 1 – 2 часа. Например при много висока температура, когато кожата е силно зачервена, а тялото излъчва топлина като радиатор, в началото се дават по 3 зрънца през 15 минути 4 пъти, после по 3 зрънца през половин час още 4 пъти и после по 3 зрънца през един – два часа според подобрението.

При слънчасване и неврологична симптоматика – бълнуване, главоболие, световъртеж и други, за предпочитане са високи потенции – Belladonna 30 CH.

Реакциите са бавни, зрението – уморено

През горещи дни шофирането носи риск е свързано с други проблеми.

На слънце температурата в колата стига 55 градуса, затова се налагат предпазни мерки.

Градусите на климатика се нагласят така, че разликата с температурата навън да не е повече от 10 – 12 градуса. При външна температура 34, в купето следва да е 22 градуса. Ако обаче паркирате колата на слънце със затворени прозорци, след 15 минути градусите ще стигнат 45, след още 15 минути ще станат 55, а след час може да се повишат до 70°С. Тогава трудно ще хванете дори волана, защото пари. Проветрете купето и изчакайте, преди отново да тръгнете на път.

Още по-тягостно е, ако пътувате с малко дете или бебе. Няма формула, която да е успешна и да решава проблемите на всички. За да си спестят задръстванията в уикенда, някои избират делничния ден. Тръгват рано сутрин, преди зазоряване, когато действително е по-хладно и температурите се задържат относително ниски поне до 9 часа, когато повечето път ще е зад гърба им. Шофирането по тъмно на зазоряване обаче е изпитание, особено за хора с малък стаж или с проблеми със зрението. Колите от насрещното движение заслепяват, а когато човек е недоспал, очите сълзят и зрението допълнително се затруднява. Зрителната умора настъпва по-бързо, когато температурите навън са високи.

Ако слънцето блести директно, сложете тъмни очила с надеждна UV защита. Още по-добре е да са със специални поляризирани стъкла, които подобряват зрението до 75 процента. Мокър път, ярка светлина, светлоотразителни табели, коли в метални цветове намаляват видимостта и пречат по време на шофиране. Именно тези светлинни зайчета отстранява поляризираното стъкло. То подобрява и реакцията с 1/3 от секундата. И ако това ви се струва малко, знайте, че не е. При скорост 80 км в час и неочакван инцидент ще успеете да спрете 7 метра по-рано. Жегата успива, намалява вниманието и забавя реакциите, защото кръвообращението е мудно.

Дайте на тялото сол и магнезий

Сами може да предизвикаме топлинен гърч, ако се наложи да работим усилено, а навън градусите са по-високи от 37 градуса. Състоянието се характеризира с внезапна поява на крампи – болезнени спазми на коремната и скелетната мускулатура. Допълнителни фактори, които усложняват ситуацията, са безветрието и обилното потене. Защото заедно с потта ние губим и много минерали – на първо място натриев хлорид, но също и магнезий.

Ако наблизо няма лекар, можем да помогнем, като изнесем пострадалия на сянка и на проветриво място.

Едновременно с това трябва да опитаме да го „заредим“ с течности. Добре е да добавим и малко натриев хлорид – 1 г на чаша вода.

Помагат и магнезиевите препарати – една шумяща таблетка магнезий се разтваря в чаша вода. Според състоянието процедурата може да се повтори 2, 3, 4 пъти. Ако това не помогне, може да се наложи спешна помощ за вливане на физиологичен разтвор.

Хомеопатичният препарат Natrum muriaticum 9 CH е спасение за тези, които се потят обилно, ако спортуват активно или вършат физическа дейност на открито в горещините. От препарата се вземат 5 гранули сутрин и се смучат бавно, докато се разтопят в устата. При слабост и отпадналост приемът може да се повтори 2 – 3 пъти през деня. Natrum muriaticum е чудесен за тези, които не понасят слънце, както и за хора със слънчеви алергии.

Студени компреси, обливане с душ, йогийско дишане свалят градусите на тялото

Има няколко начина да се спасите от горещината вкъщи, без да използване климатик. Тялото естествено регулира и балансира вътрешната температура. Когато градусите навън се качат над 35, включва „вътрешния климатик“ и чрез потенето сваля температурата. Няколко трика ще ви помогнат да оцелеете в жегата, дори да ви се налага по-дълго да стоите под лъчите.

Щом се приберете у дома, замразете пулса

Най-лесно може да свалите температурата на тялото, като охладите кръвта. Затова там, където тя минава най-повърхностно, на местата, където вените пулсират, може да сложите студен компрес. Така охлаждането е постепенно, ефективно и без риск.

Използвайте компреси с гел, с които обичайно се сваля температурата на болно бебе. Предимствата му са, че може да си стои в камерата, поддържа постоянна температура около 36.6 и когато ни потрябва, е готов за употреба. Компресите са няколко размера и се продават в големи аптеки и санитарни магазини. Проблемът е, че въобще не са евтини, затова пък може да се ползват многократно. Другият вариант е да сложите бучки лед в кърпа и да я държите там, където се усеща пулсът – от вътрешната страна на китките, в свивката под коляното, под мишниците, на врата. Оставяте студения компрес за около 1 минута, махате го, после пак го слагате и така, докато почувствате облекчение. Проблемът е, че ледът се топи и водата се стича не само по тялото, но и навсякъде наоколо.

Пийте 1.5 – 2 литра вода

При загуба на 4 – 5% течности от телесната маса настъпват сериозни затруднения в работата на сърдечно-съдовата система. При температура 38 градуса организмът отделя 1.5 литра пот на час. Така за 3 – 4 часа загубата може да е 6 литра. Тази течност трябва да се набави. Добре е при обилно потене да се приемат допълнителни соли. Чаша сок от домати или портокали напълно компенсира загубата на калий, калций и магнезий. Ако обаче загубата на течности е по-голяма, към нужния ни 1 литър вода или айран може да добавим половин чаена лъжичка сол.

Душът не по-студен от 36 градуса

Водата разхлажда, но студените процедури трябва да са умерени. Леденият душ под 34 градуса опасно бързо свива най-малките кръвоносни съдове на кожата. А те винаги реагират както тези на сърцето. „Гимнастиката“ на кръвоносната система може да се окаже фатална за хора със сърдечно-съдови заболявания.

В офиса бързо ще се охладите, като подложите ръце под струята на чешмата. Само след минута ще усетите как съживяваща тръпка минава по цялото ви тяло.

Визуализирайте

Докато сте в херметически затворения автобус, си представяйте, че стоите под шадраван и пръските му ви разхлаждат. Според психолози това е един от ефективните начини да се охладите. Други картини, които фантазията ви трябва нонстоп да „прожектира“, е как лежите във вана с вода или плувате в басейн. Методът помага за релакс не само в жегата, но и в стресови ситуации.

Яжте пикантно

Вещества в лютивите подправки стимулират потоотделянето. Капсацинът от чушлетата стимулира обменните процеси и помага за топлинната регулация на тялото. Щом започнем да се потим, температурата на тялото естествено се смъква. Потта се изпарява и ни става прохладно. Затова пикантното, и то в най-острия му вариант, присъства в кухнята на всички страни в близост до екватора. Освен това лютото стимулира различни ендорфини, които подобряват мозъчната дейност.

Дишайте дълбоко

Седнете удобно и вдишайте дълбоко. Йогите имат ефективен начин за понижаване на температурата на тялото само с дишане. И за разлика от повечето асани тя се прилага лесно и не е нужно специално обучение. Нарича се шитали пранаяма и има за цел да охлади вътрешните органи. Въздухът се вдишва през зъбите като през решетка. Устните се отдръпнати назад, все едно се усмихваме широко. Въздухът може да накара дори зъбите ви да изтръпнат.

Вторият способ на дишане, който може да вземем „назаем“ от йогите, е като направим езика на масурче и всмукваме въздух през устните и езика като през тясна тръбичка. Упражнението може да се повтори 10 – 15 пъти. Определено има ефект.

Включете вентилатор, не климатик

Помещенията на партера и на първия етаж обикновено са по-хладни в сравнение с тези на 5-ия. Това, разбира се, зависи от много фактори – изложението север – юг, строителството – панелка – монолит, изолацията.

По-добре разчитайте на щори и на вентилатор, отколкото на климатик.

Включеният вентилатор увеличава проветрението. Около тялото идва сух въздух, изпарението се поддържа по-добре. Той е много по-подходящ от климатика, защото дава възможност за обмяна на топлина между тялото и околната среда. Ако разчитаме на климатик, той не бива да духа студ, за да не настинем. Опасна е и рязката разлика, когато излезем от помещението в жегата навън. Амплитудата на бива да е повече от 10 – 12 градуса. Това важи и за стаята, и за колата.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веселина Мончева (Студени компреси, обливане с душ, йогийско дишане свалят градусите на тялото)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto