Новини

Тиквата крие в сърцето си цяла аптека

Оранжевите екземпляри са най-добър източник на каротин

Тиквата е полезна печена, варена и дори сурова – пие се на сок
Тиквата е полезна печена, варена и дори сурова – пие се на сок

Тиквата е цяла аптека. Може да ядем семената, меката част и дори цветовете й. Меката част съдържа нежна целулоза и пектин, които помагат за бързото очистване на тялото от токсини, холестерол и други вредни вещества, като в същото време поддържат перисталтиката.

Тя е ценен източник на каротин като оранжевите и жълти варианти превъзхождат и морковите. А каротинът е важен за поддържане доброто състояние на лигавиците, за предпазване от простуди, грип и дори рак.

Вкусният зеленчук притежава противовъзпалителни, съдоразширяващи, отводняващи свойства, които подобряват обмяната на веществата. Предимство на тиквата е, че може да се съхранява продължително и да присъства на трапезата в сезон, когато почти липсват пресни плодове и зеленчуци. А оранжевите безспорно са най-добър източник на каротин (провитамин А). От минералните вещества в нея най-ценни са солите на калия, калция, магнезия, желязото.

Семената й са с богато съдържание на ненаситени мастни киселини и съответно имат добър противосклеротичен ефект. Както и другите растения от тази група, тиквата има диуретично и жлъчкогонно действие. Тя подобрява перисталтиката на червата. Все пак е разумно да не прекаляваме, ако сме склонни да образуваме газове. Това нейно действие не се проявява, ако консумираме суров сок от тиква, който между другото има съвсем приемливи вкусови качества.

Ако бременната има позиви за повръщане, тиквата може да помогне.

Есента и зимата, когато тиквата присъства на трапезата, са „лечебен” сезон за болните от сърце, бъбреци, атеросклероза, артрит, проблеми с простата.

Доброто отводняващо действие на тиквата се дължи на богатото й съдържание на калий. Тя помага за премахване на отоците, придружаващи сърдечносъдови и чернодробни заболявания, регулира кръвното и артериалното налягане.

С богатото си съдържание на желязо тиквата е важна за хората, страдащи от анемия.

Ако организмът задържа вода и краката се подуват, което често съпровожда сърдечните заболявания, е добре да се консумира системно по 1/2 кг варена или печена тиква. Още по-добър ефект ще има и разтоварителен ден на тиква и ориз, който да правим веднъж или два пъти седмично. В този ден храната се ограничава до варен ориз. Например 80-120 г ориз се сварява на супа. За по-вкусно може да се добавят връзка магданоз, връзка копър и се добавя диетична (калиева сол) и лимонов сок на вкус. Оризът свързва натрия в тялото, а натрият задържа вода в тялото. И така оризът в съчетание с тиквата осигурява мощно отводняване на тялото. За отводняване може да се използва и сок от тиква. Да се пие по 150-200 мл сок от тиква всяка сутрин.

Пълнена със захар

Сокът, който отделя тиквата, когато се напълни със захар, помага при бъбречни заболявания – гломерулонефрит, пиелонефрит. Но нека е ясно, че тя е допълнение към основния лечебен план и поне в острата фаза на тези заболявания не замества медикаментозното лечение. Избира се една неголяма тиква. Изрязва се отвор така, че да може да се изчисти от семките. Тиквата се пълни със захар и като се получи сок, се пие по 50-100 г два-три пъти дневно през деня.

При увеличена простата, изтъняване на струята, често ставане нощем да се консумират по 50-100 г дневно тиквени семки. По-добър ефект имат суровите, но може да се използват и печени.

Смляна върху компрес

Компрес от тиква помага при увеличена щитовидна жлеза и при възли на щитовидната жлеза. Настъргва се тиква на едро ренде, наръсва се със зехтин и се поставя в тензух. Компресът се поставя върху шията, покрива се с целофан или дебела хартия и се закрепва с шал. Но за целта помага само жълтата свинска тиква.

При обриви, изгаряния, гнойно-възпалителни заболявания на кожата да се пасира меката част, в която са тиквените семки. С тази тиквена каша се налага проблемната зона и се покрива с подходяща превръзка.

Запарка при цистит

Тя има доказан лечебен ефект при цистит, увеличена простата и при чревни паразити. При цистит 1-2 чаени лъжички счукани тиквени семки да се запарят половин час в чаша вряла вода. Чаят се прецежда и изпива. Да се изпиват по 2-3 чаши чай от тиквени семки.

Още една комбинирана рецепта с конопено семе (Cannabis sativa).

По 1 супена лъжица счукано семе от коноп и сурови тиквени семки се заливат с половин литър вряла вода и се запарват един час. После запарката се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. Тази рецепта е подходяща при цистит с кръв в урината.

Каша от семки срещу глисти и острици

300 г обелени сурови тиквени семки се счукват или пасират на каша. Добавят се 50-60 мл вода и счуканите семки се разбъркват и хомогенизират добре. Кашата от тиквени семки се изяжда на малки порции сутрин на гладно в продължение на един час. След 3-4 часа се взема леко очистително – рициново масло или майчин лист. След още 30 минут се прави очистителна клизма. Дозите тиквени семки за различните възрасти са: за 2-3-годишните – 30-50 г, 3-4 години – 75 г, 5-7 години – 100 г , а за 10-12 години – 150 г.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Pablo Caridad | Dreamstime.com

Реклама