Новини

Тъмните петна по кожата са упорити

За началото на пролетта е особено важно да се предпазвате от слънчевата радиация

Козметични процедури
Има козметични продукти и процедури, които допринасят за хиперпигментацията

Лечението на хиперпигментациите е предизвикателство за дерматолога и често се налага да се съчетаят няколко метода. Тези процедури се правят през есента и зимата, а не когато слънцето е силно. Така че отложете „почистването“ им с няколко месеца.

Ако петната са започнали да се появяват и не вземете мерки, хиперпигментацията ще се увеличава и стареенето на кожата ще се ускори. За началото на пролетта е особено важно да се предпазвате от слънчевата радиация. Тъй като тя е целогодишна, е важно да ползвате надеждна защита от лъчите.

В града е препоръчително да се използват продукти със SPF 15, a при директно излагане на море или планина – най-малко 30, като е най-добре в началото да слагате 50-и фактор с широка защита срещу UVA и UVB лъчите и след това да го намалите.

Ако веднъж сме допуснали процесът на хиперпигментация да започне, то той не е необратим. Най-важното е да се консултирате първо с дерматолог и след това да започнете съответното лечение. Съвременните методи са различни – различни видове пилинг, лазеротерапия, IPL процедури, професионални козметични терапии и избелващи продукти.

Обикновено се започва с избелващи кремове и лосиони. Избелващите кремове най-често съдържат хидрохинон, азелаинова киселина, коджикова киселина, гликолова, плодови киселини и др.

При по-тежка пигментация се търси помощта на лазерите – обикновено с Nd Yag, и фотопроцедури с IPL. Апаратните процедури дават добър ефект. Той обаче зависи от качеството на апарата и опита на лекаря. Рискът от изгаряне е много голям, затова трябва всеки добре да прецени. След изгаряне има обратен ефект и дори може да се стигне до атрофия на кожата, а хиперпигментациите се засилват.

Подходящ е и химическият пилинг. И тук е важно лекарят правилно да оцени фототипа на кожата, да съобрази концентрацията на използваната за пилинга киселина. Задължително е среднодълбоките и дълбоките пилинги, както и чисто избелващите, да се правят само от дерматолог, и то след предварителна подготовка на кожата.

Най-добрият вариант обаче остава, вместо да заличавате следите и да се подлагате на различни видове терапии, да вземете необходимите мерки, за да не се стига дотам.

Хиперпигментацията може да възникне в резултат на излагане на слънчева светлина, химикали или други вещества или на нарушено метаболитно равновесие. Явява се в резултат на увеличено количество меланин в дермата или епидермиса, обикновено след бременност, при пиене на контрацептиви и хормонални препарати, както и от някои антибиотици. Има и козметични продукти и процедури, които допринасят за проблема.

Челото, страните и областта над устните обикновено са най-засегнатите зони и при двата пола, но при жените пигментните петна са 20 пъти по-чести, отколкото при мъжете. Има и възрастова хиперпигментация. При около 30% от жените първите ѝ белези се появяват над 40-те, а над 50-годишна възраст от проблема страдат 9 от 10 жени. Прекомерното излагане на слънце е риск за ранно получаване на хиперпигментация.

Автор(и): д-р Мариела Хитова, управител на Центъра по кожно-венерически заболявания – София
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама