Новини

Сухото око – прокобата на офиса

Изкуствени сълзи облекчават болестта, самолечението е противопоказно

Сухо око
Причините за усещане на сухота в очите са различни

В очите ви непрекъснато гложди. Струва ви се, че в тях има чуждо тяло, чувствате умора и тежест в клепачите, дори да не сте се преуморили, понякога изпитвате тъпа болка. Дискомфортът ви съпътства още след събуждането и не ви дава покой. Най-силно е дразненето в офиса.

Тези състояния лекарите наричат с общото название „сухо око“, те са особено характерни за хората, работещи с компютър и в зали с повече от 5 човека.

„Усещанията са в резултат на нарушаване на слъзния филм, който покрива окото. В резултат се получават ерозивни промени в очната роговица, което изисква специално лечение“, обяснява завеждащата Клиниката по офталмология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ доц. д-р Руска Христова, дмн.

Причините за усещане на сухота в очите са различни. Продължителната работа с компютър и използването на климатици и вентилатори увеличават сухотата. Заболяването се получава и в резултат на престои в мръсни помещения и задимени от тютюнев дим стаи.

„Окото трябва да мига няколко пъти в минута, за да се създаде този естествен слъзен филм, който покрива и защитава роговицата. Ако се вгледаме втренчени в екрана на компютъра, мигателните движения се забавят и тогава се образуват тези ерозивни плаки, които пречат и създават сухота и дискомфорт в окото. В такива случаи помага и капването на изкуствени сълзи“, обясняват специалистите по очни болести.

Пациентите, които носят контактни лещи, също са в рисковата група за развитие на „сухо око“. Те трябва да си накапват изкуствени сълзи през лещите. Изкуствените сълзи не увреждат самата леща, а въпреки нея успяват да създадат необходимия за роговицата слъзен филм. Физиологичният разтвор не успява да направи това.

Причини за „сухо око“ могат да бъдат и възрастови промени, хормонален дисбаланс и недостиг на витамините В12, В1 и В2.

Обикновено пациентите се самолекуват, което по думите на лекарите може да се окаже опасно. Случва се засегнат от „сухо око“ да опитва да се пребори със заболяването сам дори в продължение на 48 месеца – без какъвто и да било ефект. Капките лекуват, но е необходимо да бъдат предписани индивидуално от специалист, който дава и схемата за прилагането им. При самолечението човек не може да определи степента на „сухото око“. Така тези медикаменти не само не помагат, а точно обратното – влошават състоянието и около 34% от пациентите все пак стигат до специалист поради необходимост от по-ефективна терапия.

Сухият синдром често остава неоткрит и е причина за „необясними“ оплаквания. Днес това състояние е широко разпространено. Всеки 1 от 5-има пациенти, посещаващи очен лекар, страда от „сухо око“.

Очите, както и всички останали органи и системи в човешкото тяло, се нуждаят от витамини от групите А, С и Е, а също така и от лутеин и зеаксантин. С тях обаче не бива да се провежда самолечение. За целта има специално разработени комбинации, наричани витамини за очи. Те са под формата на капки, предписват се от лекар индивидуално в зависимост от специфичните заболявания и натовареност на тези органи и се поставят по определена схема.

Витамини се препоръчват на хората, страдащи от късогледство и далекогледство, както и на всички над 40-годишна възраст. Именно през този период настъпват възрастовите изменения на кръвоносните съдове на целия организъм, в това число и на очите. Освен това хората с варикозно разширение на вените са предразположени към образуването на тромби, което е извънредно опасно за ретината на очите. Затова те трябва да се преглеждат при офталмолог поне два пъти годишно. Хората със захарен диабет, който неминуемо поразява очите, също не бива да пренебрегват профилактичните прегледи.

Цитруси борят излъчванията от компютъра

Ако вашата работа е свързана с компютър, има няколко елементарни начина да поддържате очите си винаги бодри. Не работете на максимална яркост и контраст. Използвайте компютърни очила. Осветлението в стаята не трябва да дава отблясъци върху монитора. Използвайте допълнително странично осветление, поставено по възможност отляво. Не стойте пред компютър в сумрак или когато е тъмно. Раздвижете очната ябълка надолу, нагоре, настрани не по-малко от 30 пъти или колкото се може по-често мигайте с клепачите. Пийте повече течности през деня. Тъй като през повечето време четете, слизестата обвивка на очите бързо съхне и трябва да се овлажнява. Не забравяйте витамините. Почувствате ли се уморени, бързо си направете сок или направо изяжте един – два портокала или няколко мандарини. Аскорбиновата киселина, на която са богати тези плодове, нормализира зрението. Те успокояват и премахват неприятните усещания. След края на работния ден, когато се приберете у дома, направете и на двете очи компрес от отвара от лайка.

Краставици успокояват зачервените клепачи

От уморени очи се оплакваме особено в края на работната седмица. Най-честите причини са претоварването им с работа пред компютъра, недоспиване, лошо осветление в помещенията, където работим. Умората на очите може да се дължи и на стрес и напрежение, прекаляване с консумацията на кафе или алкохол или липса на основни витамини и минерали.

Краставиците имат чудодеен ефект върху уморените очи. Няколко филийки от тях, поставени върху очите за 15 – 20 минути, ги отморяват, отоците отшумяват моментално.

Същият ефект имат няколко капки масло от лавандула във вода. Потопете два памучни тампона в разтвора и ги поставете върху клепачите за 10-ина минути.

От полза за уморени очи са и изстудени цели ягоди, които се поставят на клепачите. Това действа успокоително на очите и спомага за премахването на зачервяването и подуването.

Борната киселина също е добро средство за освежаване на очите. Кипнете 2 чаши вода и добавете няколко капки борна киселина. След охлаждане на разтвора го използвайте за измиване на очите. Ефектът е бързо облекчение на дразненето и зачервяването на клепачите.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама