Новини

Стрес и ниско кръвно причиняват световъртеж

Интервю с д-р Георги Ангов, отоневролог, УМБАЛ „Александровска“

Пет на сто получават замайване, като завъртят глава
Пет на сто получават замайване, като завъртят глава
Д-р Ангов, горещината може ли да усили замайването или да е причина за поява на световъртеж?

В жегите през лятото кръвното налягане най-често пада. Човек се поти обилно, обемът на кръвта намалява и оттам и кръвното налягане се понижава.

Това може да доведе до главозамайване и световъртеж. Когато кръвното се нормализира, проблемът отзвучава. Състоянието е преходно.

Болест или симптом е световъртежът?

Световъртежът е симптом, не е е болест. Той може да се дължи на падане на кръвното, на понижение на кръвната захар, на анемия... Може обаче да е симптом и на сериозно заболяване. Затова, когато се появи, трябва да се търси лекарска помощ. Световъртежът, както болката, е симптом – сигнал е, че нещо не е наред. И трябва да се открие откъде идва проблемът, за да се лекува.

Проблем с вътрешното ухо ли е най-честата причина за нарушеното равновесие?

Най-честата причина за вестибуларните нарушения е увреждане на вътрешното ухо. Световъртежът обаче може да възникне като проява на увреждане на друг орган или система в човешкото тяло – например рязко падане на кръвното, при заболявания на кръвоносната система, на щитовидната жлеза... Той може да е симптом и на много психични заболявания. Има голяма група пациенти с психогенни световъртежи. Те възникват, без да има някакво структурно увреждане на вестибуларния апарат или на централната нервна система. Причината е стрес, депресия, тревожност... В рамките на така наречените панически атаки също може да възникне и световъртеж, който е психогенен. И той не е рядък. За да кажем, че световъртежът е психогенен, трябва да се направи изследване на вестибуларния апарат, за да разберем, че няма телесна причина, и едва тогава може да се стигне до заключение, че тя е в психиката. Това е често при млади, активни хора, които работят под напрежение и имат проблеми и са подложени на стрес.

Възрастта има ли значение?

Световъртежът може да възникне във всяка възраст, макар и рядко дори и при деца. По правило тези състояния зачестяват с напредване на възрастта. И след 60-65-годишна възраст близо 30% от хората получават нарушаване на равновесието и световъртежът е водеща причина за падане.

Преходно ли е това състояние?

Строго индивидуално е. Може и да продължи с месеци. Обикновено хората тръгват да правят различни изследвания, защото са уплашени - отиват дори на магнитен резонанс на мозъка, правят и скенер. Тези изследвания обикновено не откриват нищо тревожно, но на тях продължава да им се вие свят. И докато не се постави точна диагноза и не започнат да се лекуват адекватно, това ще продължи. Имал съм пациенти, които с години се оплакват от световъртеж. Може обаче този психогенен стрес – тревожност, депресия, паник атаки да се комбинират с проблем във вестибуларния апарат във вътрешното ухо или в мозъчните вестибуларни структури. Тогава се налага да лекуваме и двете – и вестибуларния апарат, и психиката.

Лечим ли е световъртежът?

Световъртежът е лечим симптом независимо от причината. Освен, разбира се, ако не е причинен от мозъчен тумор, кръвоизлив или множествена склероза, която е по-трудна за лечение. И няма смисъл хората да стоят и с години да търпят да им се вие свят. Достатъчно е да посетят специалист и той ще реши проблема.

Може ли човек да направи нещо, ако се случи вестибуларна криза, а той е далеч от лекаря си?

Може да вземе лекарството дименхидринат – вестибуларен супресант, който временно ще облекчи състоянието, докато стигне до лекар. Ако хората имат хронични вестибуларни проблеми, могат да си вземат една опаковка, да я имат под ръка, когато са далеч от своя лекар. Лекарството няма да ги излекува, но ще облекчи състоянието и най-вече ще предотврати евентуален инцидент – да не паднат, да не се наранят, когато загубят равновесие. Другото важно изискване е да избягват рискови движения – да не се катерят по столове, по стълби. В това състояние не бива и да шофират.

На какво най-често се дължи световъртежът?

Има няколко заболявания на вътрешното ухо, които са причина за 80% от случаите на световъртеж. И добрата новина е, че повечето от тях са напълно лечими. На първо място това е така нареченият доброкачествен позиционен световъртеж, който се явява при смяна на позицията на главата. Получава се при лягане, поглеждане към тавана, обръщане в леглото, навеждане напред... Състоянието е изключително често. Годишно около 5 на сто от хората го получават. Състоянието се причинява от натрупване на кристалчета –така наречените отолити, в един от каналите на вестибуларния апарат. Лесно лечимо е – лекарят прави специални манипулации, за да изчисти каналчето. Това отнема няколко минути и световъртежът приключва с една-две или максимум три манипулации. Друго често заболяване на вестибуларния апарат е така наречената мениерова болест. Тя протича със световъртеж, шум в ухото и намален слух. Погрешно всеки един световъртеж се кръщава мениер. Това е старо схващане. Мениеровата болест има точни критерии за диагноза и ясна стратегия за лечение. Има и друга разновидност – така нареченият мигренен световъртеж. Явява се при болни с мигрена. Около 20 процента от жените и 6% от мъжете страдат от мигрена – с други думи 26% от населението боледуват от мигрена, което не е малко. И тези хора много често имат световъртежи. Не е задължително те да са свързани във времето с мигрената. Може кризата да протече с гадене, главоболие и повръщане. И след това в продължение на няколко часа на човек да му се вие свят. Това е мигренното вертиго, което със съвременните медикаменти се поддава на лечение.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Arturo Osorno | Dreamstime.com

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували