Новини

Страхът от грипа също разболява

Хомеопатичният осцилококцинум помага и профилактира

Принципите за предпазване от грип и банални вирусни заболявания са едни и същи
Принципите за предпазване от грип и банални вирусни заболявания са едни и същи

До две седмици грипната епидемия вероятно ще стигне и България. Вече има много болни в Дания, Норвегия и Англия. Според експертите все още има смисъл да се ваксинираме, въпреки че за изработването на имунитет са необходими 2 – 3 седмици.

Стряскащи заглавия за „смъртоносния“ американски грип и щама „Виктория“ повтарят сценария от миналата, предишната и по-миналата година. Отново се създава напрежение във връзка с „опасна“ грипна епидемия. Коментарите в медиите дават обилна храна за хипохондриците. Едни си слагат шал на устата, други нахлузват маски още щом се качат в градския транспорт. Трети се затварят като отшелници у дома, за да се предпазят от вирусите.

Заглавия в пресата и информации за увеличаване на броя на болните създават очакване за нещо изключително, което предстои да се случи. Всяка година се повтаря едно и също – много шум за висок риск от опасен грип. Има ли връзка с фармацевтичните интереси на производителите на лекарства или не, това е отделна тема.

Може и да няма грипна епидемия, но броят на болните с респираторни заболявания вече се увеличава. Вярно е, че грипната инфекция е по-опасна от останалите над 200 вируса, които причиняват простудни заболявания, но нерядко рисковете се преекспонират и дават храна за различни страхове. При грип усложненията, като пневмонии, миокардити и т.н., са по-чести и по-драматични. Преобладаващият щам тази година е „Виктория“ и не ни е навестявал миналата година. Той протича по-тежко от свинския грип, който беше най-разпространен през последните 2 – 3 години.

Принципите за предпазване от грип и от банални вирусни заболявания обаче са едни и същи. Основното лечение – също. И по-важно е да не се поддаваме на паниката, а да осигурим адекватна защита срещу вирусите и ако се стигне до заболяване, бързо да се справяме с него.

Ако вече е късно за противогрипни ваксини, никога не е късно да се приложи хомеопатичният препарат Oscillococcinum. За предпазване от грип се приема по една доза седмично. Същият препарат може да се използва и в разгара на болестта. Тогава се приема по една доза Oscillococcinum през 6 – 8 часа.

Друг важен елемент от защитата е витамин С в добри дози – по 1 – 2 г дневно. Има евтина и удобна форма – витамин С на прах. Може да се добавя в чай, сок, супа или обикновена вода по четвърт или половин чаена лъжичка.

Трети важен елемент е каротинът. Източници на каротин са оранжеви, жълти, червени плодове и зеленчуци, тъмнозелените листни зеленчуци като лапад, магданоз, спанак (има го в консерви, замразен). Каротинът се трансформира в тялото ни във витамин А. Витамин А от своя страна помага за увеличаването на имуноглобулините тип А, разположени по повърхността на лигавиците и така ефективността на защитата на предния фронт с негова помощ става много високоефективна. Препоръчително е да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци, богати на каротин. Системно да се пие по чаша морковен сок всяка сутрин. Ако морковите са свършили или няма време за цедене на сок, да се приема каротен. Има го в перли.

Клеевата тинктура е надежден щит срещу вирусни заболявания и грип. Добре е да пием прополис цяла зима. За предпазване е достатъчна една доза дневно – 20 – 30 капки, при неразположение или грипна епидемия – 3 – 4 дози дневно. Клеевата тинктура може да се купи от аптеката или да си я приготвим сами. За целта 30 г прополис (пчелен клей) се разтварят в 100 мл 90 – 95% етилов спирт, като предварително сме го нарязали или натрошили. Приема се 3 пъти дневно по 30 – 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. Дозировката за деца е 1 – 2 капки за всяка година живот. Например 5-годишно дете може да взема 3 пъти по 5 – 10 капки дневно.

Симптоми

Задача на лекарите е да определят дали става дума за грип или банална вирусна инфекция (която може да бъде причинена от над 200 вида вируси). Протичането на грипа и усложненията от него са по-сериозни. Има експресни методи за диагностика и все още най-напред в класацията е имунофлуоресцентният метод. Произведени са и домашни тестове, но тъй като у нас изоставаме с експресната диагностика на грипа, по-добре е без губене на време да преминем към лечение. В тази връзка е добре да се знае, че противотемпературните средства не лекуват вирусните заболявания, но удължават срока на боледуване с поне 30%.

  • Слабост, умора
  • Висока температура, втрисане
  • Зачервени, възпален очи
  • Ставни и мускулни болки
  • Зачервена кожа
  • Главоболие
  • Суха кашлица
  • Хрема

При първи симптоми вземете Еngystol

При заболяване, а още по-добре при първи симптоми, се приема по 1 таблетка от хомеопатичния препарат Еngystol всеки 15 минути в продължение на 2 часа. След това приемът при възрастни и деца над 6 години е 3 пъти по 1 таблетка дневно. Таблетките не се гълтат, а се държат в устата до разтапянето им. Поглъщането на таблетката не води до никакви вредни последствия.

Дозите за деца са различни. При кърмачета и деца до 3- годишна възраст – по 1/2 таблетка до 3 пъти дневно. Таблетката се стрива и се нанася от вътрешната страна на бузата. При деца от 3 до 6 години – по 1 таблетка до 3 пъти дневно.

Ако сте приели повече от обичайната доза енгистол – няма доза на предозиране.

Ако сте пропуснали да приемете енгистол – не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатия прием, а продължете по указаната схема.

Много ефективно е доброто загряване и изпотяване. Най-важното е това да стане в точното време – след залез слънце, а не сутринта. Краката се натапят в гореща вода, колкото може да се изтърпи. В същото време се пие горещ чай за изпотяване. По 1 – 2 супени лъжици липов и бъзов цвят се запарват в 500 – 600 мл вряла вода и след 10 минути чаят се прецежда. Може да се подслажда, да се добавя лимонов сок. Следва обтриване на гръдния кош отпред и отзад, на стъпалата и на глезените с камфорово мазило. Може да се използва и обикновен камфоров спирт. Настиналият се увива като пашкул с 3 – 4 одеяла. Обикновено след половин час започва обилно изпотяване и на сутринта човек се буди здрав.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto