Новини

Ставите са като барометър

Чувствителни са към всяка промяна на времето и атмосферното налягане

Пренатоварването на ставите е фактор за увреждането им
Пренатоварването на ставите е фактор за увреждането им

Два-три дни преди температурите да паднат, да завали или да задуха северен вятър, ставите се обаждат. „Въртят“, болят, сковават се и предсказват, че ще застудее. Сигналите усещат най-вече по-възрастните хора и тези със заболявания на опорно-двигателния апарат, най-често ревматизъм и ревматоиден артрит.

Болките са най-силни сутрин, при събуждане, а когато се раздвижим, сякаш се успокояват.

„В ставите има рецептори, които са чувствителни на налягане. Затова при промяна на времето ставите, които имат дегенеративни промени, реагират и с болка, и с възпаление“, разказва д-р Мариета Караджова, невролог и мануален терапевт от Александровска болница.

Ставите са чувствителни към всяка промяна на времето и атмосферното налягане. За изявата на тези болки допринася възпалението дори от обща простуда.

„Най-болезнени са тези стави, които са дегенерирали и са с артроза. Артрозата всъщност означава дегенерация или „остаряване“ на ставата. Обикновено това е свързано с износване на ставните хрущяли и се съпътства от промени в останалите тъкани на и около ставата в поддържащия апарат – така наречените лигаменти и залавните места на мускулите. Това е така, защото всяка става функционира като цял комплекс и всичките ѝ компоненти страдат при натоварване. Например в гръбнака всички елементи на така наречения „сегмент“, включващ 2 прешлена, свързващите ги диск и ставички и поддържащия апарат, са подложени на едно и също натоварване. И затова, когато имаме „дископатия”, заедно с диска страдат и малките ставички на гръбнака. Именно те са отговорни за чувството на скованост, най-изразено сутрин, преди да се раздвижим, обяснява д-р Караджова.

Всички „износени“ стави са чувствителни към тези промени. Естествено най-често се засягат най-натоварените. И за да ги предпазим, не бива да качваме излишни килограми, защото наред с другите усложнения ставите могат да „остареят“ преждевременно и необратимо. Обикновено се засягат големите стави на краката – тазобедрени стави, колене и глезени, както и ниските отдели на гръбнака. Възпалението е пусков механизъм за появата на болката. Пренатоварването на рамото при продължителната работа на компютъра с мишката, както и практикуването на спортове като волейбол, хандбал и бокс също са фактор за увреждане, навлиза в детайли лекарката.

Няма възраст за тези оплаквания.

„Напоследък застоялият начин на живот, наднорменото тегло, натоварващите продължително фиксирани ежедневни пози, които затрудняват пълноценното кръвоснабдяване и „хранене“ на тези тъкани, са причина за „подмладяване“ на остеоартрозните заболявания. Все по-често в моя кабинет търсят помощ съвсем млади хора, на 25 – 27 години, които по цял ден работят на компютър. Те стоят неподвижни в неправилна поза, която тормози шията и плешката и е причина за скованост в кръста. А най-младите ми пациенти с дискови хернии са едва 12-годишни. Все пак оплакванията от дискомфорт и болка в ставите при промяна на времето са по-характерни за най-активната трудоспособна възраст и са най-изразени при по-възрастните хора“, разказва д-р Караджова.

Можем да си спестим част от тези болки, ако се погрижим за ставите, преди „износването им“ да е напреднало. Най-важно е да не допуснем увеличаване на килограмите и трупане на наднормено тегло. Другото изискване е да се движим. Не е е нужно да има тежки и продължителни натоварвания. Напротив, те могат да донесат повече вреда, отколкото полза. Достатъчно е да се раздвижим, да правим всяка сутрин комплекс от упражнения.

Д-р Мариета Караджова, невролог и мануален терапевт от Александровска болница: Събудете се с протягане на котка

Много полезно е сутрин да раздвижим всички стави, още преди да сме станали от леглото и да сме ги натоварили с тежестта на тялото си. Нали знаете какво прави котката, когато се събужда? Протяга се бавно и внимателно – първо гръбнака, после опъва една по една лапичките и чак тогава тръгва. Така ставната течност се разпределя равномерно из цялата става, раздвижват се и мускулите и тялото се подготвя за физическото натоварване през деня. Така че моят съвет е: „Събуждайте се като котките!“

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама