Новини

Сръчностите на лявата ръка са предимство в тениса

Въпрос на педагогически подход е тези предимства да се осъзнаят и детето да не се чувства ощетено

Левичар
2 – 10% са децата, които си служат само с лявата ръка

Предпочитанието на лявата ръка при писане, рисуване и ежедневни дейности е резултат от комбинация на наследствени и външни фактори. Обикновено сръчността на симетрично разположените ръце, крака и сетивни органи не е еднаква.

При около 60 на сто от децата дясната ръка и десният крак превъзхождат по своята сръчност лявата ръка и левия крак. Същото се отнася и за очите. Близо една трета от малчуганите обаче нямат изразено предпочитание – могат да си служат еднакво добре както с дясната, така и с лявата ръка. И си служат ту с лявата ръка, ту с дясната, а и с двете едновременно. Според специалисти до 4.5 – 5 години на детето му е съвсем безразлично коя ръка използва. Най-малката група (2 – 10%) са децата, които си служат само с лявата ръка. Те обаче в повечето случаи са напълно нормални, здрави и не изостават в своето физическо и умствено развитие.

При деца, които си служат предимно с лявата ръка, водеща и активна е другата половина на мозъчното полукълбо. Просто двете половини са си разменили ролите и вместо да е активна дясната, превес има лявата. Това не е обичайно и отличава детето от останалите. Отличава го от другите, но въобще не му пречи. Дори му дава определени предимства. Стига, разбира се, родителите да не му създадат комплекс за малоценност.

Въпрос на педагогически подход е тези предимства да се осъзнаят и детето да не се чувства ощетено. Още по-малко трябва да го насилваме на всяка цена да започне да си служи с дясната ръка, за да е като останалите.

Важно е, като тръгне на училище, да има достатъчно място на чина, така че да не се бута в другото дете, докато пише. Има и техники, които добрите начални педагози могат да препоръчат за изтегляне на китката нагоре при писане.

Левичарите имат повече умения, защото постепенно се научават да си служат и с двете ръце, но с лявата са по-умели. Разликата се усеща единствено в битов план. Плюс е, че те общуват предимно с десняци, познават ги добре и са по-подготвени. Това им дава предимство в спортове като тенис или бокс, когато могат да нанасят изненадващи удари на противника.

Навремето, когато в нашите училища е било задължително детето да се учи да пише с дясната ръка, левичарите са се обучавали и са успявали да се справят. Вероятно това им е коствало повече усилия и психически ги е затормозявало. Преодолявайки трудностите обаче, те са придобивали повече умения от десняците.

Автор(и): Ани Владимирова, психолог, e-THERAPY
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували