Новини

Соята – едно отлично средство за повишаване качеството на сексуалния живот

Соята потиска някои от симптомите на настъпващата менопауза

Соята се използва главно като маслодайна култура
Соята се използва главно като маслодайна култура

Соята (Glycine max) е едногодишно растение от семейство Бобови (Fabaceae), срещащо се в диво състояние в Източна Азия. Използва се предимно като маслодайна култура, но също и като източник на храна за човека и фураж за домашните животни.

Соята е подходяща за всички хора, които искат да се хранят здравословно, тъй като е богата на протеини, лецитин, омега-3 полиненаситени мастни киселини, изофлавони и фитоестрогени. Тя е източник и на витамините В6, В9, В12 и Н, както и на минерали.

Витамин В6 участва в обмяната на белтъците, което го прави незаменим в културизма за увеличаване на мускулната маса.

Витамин В9 участва в обмяната на аминокиселините и нуклеиновите киселини.

Витамин В12 стимулира производството на червени кръвни телца и по този начин повишава кислородния капацитет на кръвта, участва пряко в белтъчния синтез.

Витамин Н е коензим, който действа като особено силен стимулатор на растежа на мускулните клетки. Активно участва в разграждането на въглехидратите и мастните киселини.

Соята се оказва отлично средство за повишаване качеството на сексуалния живот. От една страна, тя подобрява влажността на влагалището и повишава чувствителността на естрогеновите рецептори в тази област, а от друга – потиска някои от симптомите на настъпващата менопауза, като горещите вълни.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto