Новини

Солена гаргара срещу вирусите

Ехинацеята не се пие повече от 15 дни, предупреждава д-р Дора Пачова

Знаете ли каква вода обича да пие вашето дете?
Знаете ли каква вода обича да пие вашето дете?

Профилактиката на грипа и настинките започва с неутрализиране на стреса, който пръв руши имунитета. Когато сме преуморени, изтощени и спим малко, вътрешната защита рязко пада и отваря широко вратата за всякакви вируси.

Ден след ден допринасяме за това, защото вечно сме припрени, тичаме, а времето не ни стига. Сутрин се лишаваме от топла закуска, а на обяд от храна. Дори за една супа нямаме време. Постоянната въртележка постепенно изпива силите ни и ни прави податливи към всякакви вируси. Достатъчно е някой да ни кихне в лицето, за да се разболеем.

„Хората са различно устойчиви. Едни са по-чувствителни към студа и влагата, други – към студения сух вятър, трети реагират на горещина. Просто така сме устроени. Затова тези, които имат лоша адаптация от топло към студено или от студено към топло, боледуват повече в преходните сезони. Други пък са податливи на зарази през зимата. Трети имат алергия към влагата и организмът им не може да се справи с нея. Много астматици например получават пристъпи, когато навън е влажно и има мъгла. И всяка от тези групи боледуващи иска различен подход“, обяснява д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати у нас.

Ако човек познава себе си, ще може да вземе профилактични мерки преди сезона, в който оплакванията му се влошават. И ако боледува по-често през зимата, това означава, че е по-чувствителен към студа и влагата.

„През зимата се разстройва най-вече водният елемент в човешкото тяло. Това е и периодът, в който се влошават влажната кашлица, бронхитът, всички хронични болести. Хората, които често боледуват в този сезон, трябва да се защитят от студа навън. Да се обличат по-дебело и вътрешно също да се загряват, като пият топли течности – супа, чай и дори топла вода. За тях не е добре да излагат ръцете и особено челото си на студа. Това обаче не е всеобщо правило. Основната ни грешка е, че се опитваме да дадем един съвет за всички, а такъв няма. Има хора, които не понасят шапки, не носят, но и не се разболяват. Нещо повече – не страдат от синузит. Излишните предпазни мерки от страна на майките изнежват детето, не го предпазват, нито го закаляват. При преглед задължително питаме каква вода обича да пие детето. Голям процент от майките не знаят, защото никога не са му давали избор. А е важно дали предпочита вода със стайна температура, по-студена, обича ли да смуче лед. Информацията дава насока на лекаря хомеопат за характеристика на организма. Помага да се определи конституцията на детето и неговото лекарство, както и от кои неща то трябва да бъде пазено и от какво не бива да се притесняваме. Ако се водим по общото правило, че не бива да се дава студена вода или сладолед, ние не даваме възможност на организма да изяви своите силни и слаби страни. А като не ги познаваме, няма как да лекуваме правилно, категорична е специалистката.

В грипния сезон, когато детето е вкъщи, а родителите работят, носят зарази, помещението трябва да се проветрява често. Този, които е настинал, като се прибере вкъщи, да си направи промивка със солен разтвор на носа и лигавиците – да се жабури, гаргари и най-вече да промие носа. Защото ако вирусът е попаднал току-що и се направи промивка със солена вода или физиологичен разтвор, както това се прави в йога-практиките, има голям шанс болестта да не се развие или да мине по-леко.

„Имам колеги, които редовно правят промивки със солена вода в кабинета си, след като са прегледали болен. Така се предпазват от грип и зарази – смъркат и гаргарят с леко подсолена вода. Другото е подкрепяне на имунитета с ехинацея, прополис, витамин С – все природни средства, които поддържат будна имунната система. Заедно с тях и шуслерова сол номер 3. Това е профилактика, която може да се прави 10 – 15 дни. Хората ползват ехинацея, не знаят, че не бива да я пият повече от 15 дни. След това ехинацеята трябва да се смени с друго природно лекарство. Ако се налага, по-късно, след почивка, може да се направи още един курс с ехинацея“, съветва д-р Пачова.

Председателят на Асоциацията на лекарите хомеопати д-р Дора Пачова: Детето боледува повече, когато никнат зъбите

Ако лекарят познава детето добре, знае етапа на неговото развитие, може да предвиди какво може да го разбалансира и да вземе мерки навреме.

Детето боледува повече, когато му никнат зъби. Ако майката дойде навреме, защото е видяла, че венецът се е подул, и дадем това, което е необходимо, за да подпомогнем никненето на зъбите, ние правим профилактика и на всяко друго разболяване. Защото в такива моменти обикновено имунната система е изложена на напрежение и на проверка. Повечето деца реагират кое с хрема, кое с разстройство или болест. Това е момент, в който хомеопатията може да е добра профилактика.

Ако има симптоми – лека хрема, червени бузи, и се съмняваме, че детето ще се разболее, може да вземем по-сериозни мерки, масаж, затопляне на тялото и на крачетата, прием на по-топли напитки. Профилактично то може да взема осцилококцинум, инфлуцид, инфлуенцинум, както и шуслерови соли номер 3 и номер 4. Те помагат при водниста хрема, зачервено гърло и пламнали бузи. Ако обаче симптомите са повече, е важно детето да се прегледа от опитен хомеопат, защото лечението е индивидуално.

На вашето внимание

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto