Новини

Системата ни за оценка на уврежданията е отживелица

Увреждането отдавна е престанало да бъде просто медицинско явление

Аз не съм съгласна по принцип с цялата структура и цялата конструкция, която е сложена около оценката на увреждането. Не приемам, че едно-единствено решение на ТЕЛК определя цялата съдба на човека. Това коментира Капка Панайотова от Центъра за независим живот по БНР. По думите й, човек не може да получи каквото и да било, свързано с увреждането, ако няма ТЕЛК. Документация без съмнение трябва да има, смята тя.

Това не може обаче да бъде един документ, защото увреждането отдавна е престанало да бъде просто медицинско явление. Увреждането е социално явление и при това положение отсъждането на каквито и да било придобивки само и единствено на базата на един единствен-документ е много тежък порок на системата.

Панайотова коментира още: „Едно решение на ТЕЛК дава на човек всичко. Говорим за пенсии, за добавки, за пари, но освен това човек може да получи и синьо картонче за паркиране. Така че, когато има толкова тежък монопол на един документ, няма начин да няма корупция. Хората по света са го решили. След като човек е минал в болница през една тежка медицинска фаза, той оттам получава основен документ. Оттам нататък увреждането престава да бъде медицинско явление. С документа от болницата той тръгва към оценката за социалното осигуряване и общите мерки по социалното включване. Ние работим още с едни понятия и структури, които са ужасна отживелица.”

Според Капка Панайотова плащанията са на „смешни, дори подигравателни нива” като сума. „Нали разбирате, че 25 % от социалната пенсия, не могат да спасят живота на никого. Това са минимални пари, които нищо не могат да му спасят, а в същото време носят голяма тежест за бюджета. Т.е. разпределят се страшно много пари върху страшно много хора, от което не следва абсолютно никаква ефективност.”

Тя е категорична, че има логика по някакъв начин да се бръкне в тази система: „Смятам, че в момента никой не предлага здравомислещо и разумно решение за бъдещето. Аз предлагам да има съвършено нова система за оценка на увреждането. Нужна е оценка на увреждането, а не експертно-лекарска оценка. Водила съм разговори. Като организация сигурно вече 10 години предлагаме смяна на тази система, но безполезно. Световната здравна организация е изработила една много стройна методика, която съчетава в себе си медицинските и социалните фактори. Ние сме я превели на български, но никой не иска да я припознае като един инструмент за България, сякаш ние не сме в света. Не е необходимо да откриваме топлата вода. Има европейски практики, световни практики и те се ползват почти навсякъде по света. Не знам защо тези методики само в България не работят?! Странно явление. Методиката наистина изисква нов тип кадри и мащабни структурни промени, но без това няма да може.”

70% от българите подават молби за категоризиране от ТЕЛК с основание, другите 30% искат просто да се облагодетелстват и да пробият системата, каза на свой ред д-р Петко Ников - председател на Сдружението на лекарите от медицинската експертиза на работоспособността. Той обоснова намерението решенията на ТЕЛК да се гледат от комисии на НОИ: „За инвалиди се смятат и всички ония възрастни пенсионери, на които се дава една малка добавка от 25%. Тези плащания действително отдавна трябваше да минат към Агенцията за социално подпомагане, а не към НОИ.”

/ВС/

Източник:

Агенция "КРОСС"