Новини

Синдромът хронична умора

Заболяването започва като отпадналост, довежда куп болести

Хронична умора
Хроничната умора започва със сънливост денем

Усещате невероятна отпадналост, дори да сте спали в неделя до обяд. В работата се концентрирате трудно, запаметявате още по-трудно, често пъти се чувствате объркани. Докато умувате на какъв доктор да отидете, започват болки в гърлото, мускулите и ставите.

Признаците подсказват грип. Това обаче не е инфлуенца, а синдромът на обострената хронична умора. От нея страда всеки 15-и в Европа и всеки 20-и в България. Заболяването, което само допреди две десетилетия се смяташе за самовнушение, вече се приема за сериозна диагноза, която може да отключи куп заболявания – от неврологични до остри възпаления на лимфните възли.

За разлика от други хронични заболявания, като инфекциите например, чиито причинители могат да бъдат установени с лабораторни изследвания, синдромът на хроничната умора няма известен причинител. На практика за него няма конкретно лечение, терапията е комплексна и включва както медикаменти, така и нов режим на живот.

Другото име на синдрома е миалгичен енцефаломиелит. Миалгия означава 'болки в мускулите', а енцефаломиелит – 'възпаление на главния или гръбначния мозък'. Освен в резултат на стрес и преумора той може да възникне и след прекарана инфекция и дори настинка. Обикновено той се развива бавно, без определено начало или ясна причина, като по този начин изтощава пациента понякога с години. От него по-често са засегнати жените, отколкото мъжете. Психолозите обясняват този феномен с по-ниския емоционален праг на дамите.

Заболяването може да бъде леко. При него човек чувства умора, лесно прихваща настинки и всякакви вирусни заболявания, но може да се грижи за себе си. То се преодолява с повече почивка и отпуска. Ако то е в умерена степен, симптомите са от липса на сън нощем и сънливост денем. Тежката форма обаче може да доведе засегнатия до инвалидна количка. При нея болният не може да се обслужва, губейки координация и съсредоточеност до степен, която може да насочи дори опитен лекар, че става дума за болестта на Алцхаймер.

Диагнозата „синдром на хроничната умора“ се поставя на принципа на изключването от лекари – специалисти в няколко области – от вътрешни болести до психиатрия. Лечението, в зависимост от степента на болестта, включва лекарства, но и психотерапия и специален двигателен режим. При леката и умерената фаза физиотерапевтите препоръчват поне три часа спорт седмично, сутрешна гимнастика и повече ходене пеша.

Хранителният режим също трябва да бъде променен. За преборване на стреса, който е в основата на синдрома на хроничната умора, диетолозите препоръчват всекидневно купичка каша от овесени ядки или елда. Тези храни повишават нивата на серотонина – хормона, който дава усещането за спокойствие и релакс. Въглехидратите увеличават производството на серотонин, който преборва стреса. За предпочитане са сложните въглехидрати, които се усвояват по-бавно, т.е. действат по-продължително. Такива са пълнозърнестите закуски и хляб, както и споменатата вече овесена и елдова каша. Сложните въглехидрати помагат и за чувството за спокойствие и увереност, като стабилизират нивото на кръвната захар.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували