Новини

Сърдечната недостатъчност се маскира като настинка

Омега мастни киселини и селен гонят инфаркта

В горещините пулсът трябва да се следи
В горещините пулсът трябва да се следи

Внезапни пробождания в гърба отляво и задъхване – това са симптомите на летния грип и настинки. Те обаче са и първите признаци на брадикардията (сърдечната недостатъчност), която, ако не се установи и лекува навреме, уврежда сериозно първо сърдечния мускул, а след това и всички останали органи, и води до смърт, предупреждава кардиологът д-р Цветан Димитров.

Редовното измерване на пулса е най-сигурният индикатор да се разбере дали сърцето не е застрашено от това заболяване. Ако честотата му падне под 60 удара в минута, е налице ритъмно нарушение. Сърцето не успява да изтласка достатъчно кръв, кръвоносните съдове започват да се пукат, мозъкът не се оросява достатъчно, работата на черния дроб се затруднява. Страдат всички органи и системи. Сърцето е най-уязвимо от горещините. Медицинската статистика показва, че през август, когато температурите не падат под 30 градуса, брадикардията се обостря, а инфарктите са най-многобройни.

Половин час тичане сутрин, гимнастика поне веднъж седмично за укрепване на сърдечния мускул препоръчват кардиолози от американския университет „Джон Хопкинс“. Тригодишно изследване на медиците установило, че сърдечните пристъпи на мъже, които изпълнявали съветите им стриктно в продължение на година, намалели наполовина. Лекарите ги подложили и на специална диета, богата на омега-3 мастни киселини и селен. Въпросните киселини са изключително важни за жизнеспособността на сърдечните клетки и подобряват ефекта от тяхната дейност, обясни доц. Николай Димитров от Националната кардиологична болница. Те подпомагат съкращенията на сърдечния мускул и така той успява да изтласква достатъчно кръв към останалите органи в човешкото тяло, обясни специалистът. Омега-3 мастните киселини намаляват нивото на триглицеридите в кръвта, които, ако не се контролират, образуват тромби, стесняване и запушване на кръвоносните съдове. Богати на тях са сардините, скумрията, както и повечето видове риба от северните морета.

Диетолозите съветват тези продукти да са на трапезата на сърдечноболните поне два пъти седмично, като дневната порция е не по-малка от 300 грама. Рибата се препоръчва и заради съдържанието на калций и ниацин (витамин В3), които укрепват самата тъкан на сърдечния мускул. На омега-3 мастни киселини са богати и орехите. Селенът, който също укрепва сърдечния мускул и подпомага неговата дейност, се набавя от ечемика. Чрез овесените ядки пък организмът си доставя необходимото количество влакна. Съдържащите се в тях въглехидрати се усвояват по-бавно и така осигуряват дълго време запас от енергия. Така човек не се храни често и не трупа излишни килограми, които са изключително опасни за хората с кардиологични проблеми.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

© Robert Kneschke | Dreamstime.com