Новини

Събудете хормоните

Храни и билки попълват палитрата от витамини и ензими

7 хормона дирижират добрия тонус
7 хормона дирижират добрия тонус

Главата ви след събуждане сутринта тежи, без да сте пили алкохол, не ви се работи, нищо не ви радва, времето тече бавно, тормозят ви настинки, синузити, бронхит. Мнозина не се чувстват в кожата си в периода на мрачното, кишаво, студено време през есента и зимата. За мнозина есента и зимата са мъчителни.

Има 7 важни хормона, диригенти на добрия тонус, за които може да се грижим с храни и билки и да поддържаме хормоналния си баланс в покой.

Естрогени

Роля

Естрогените са женски полови хормони, които се изработват в яйчниците. Те поддържат еластичността на артериите, хармонизират нервната дейност, помагат за справяне със стреса.

Стимули

Нормалният им синтез осигурява витамин Е. Добрата доза е 200-400 мг. Той се съдържа в маслодайните растения – сусам, слънчоглед, ленено семе и т.н. Може да разчитаме на лененото семе, а с олио да гарнираме салатите си. Семето може и да се смели и също да се ръси върху салатите по 1-2 супени лъжици дневно. Другият вариант е да се разбърка с някаква течност – сок, компот, нектар или просто вода.

Важен е и джодженът. Той предпазва от поликистоза на яйчниците и заедно с това от хормонален дисбаланс. 5 г (около 2 чаени лъжички се запарват в 250 мл вряла вода 15 минути и чаят се прецежда. Изпива се на 2 порции през деня.

Бобовите растения – леща, нахут ( в това число леблебия), грах, фасул – зелен и стар фасул, също са от помощ за поддържане на нормален хормонален статус.

Тестостерон

Роля

Тестостеронът пък е мъжки хормон, който се изработва в тестисите и кората на надбъбрека. Недостатъчността му прави мъжете раздразнителни, спада потентността, понижават се тонусът, работоспособността, страдат паметта и концентрацията.

Стимули

За да се повиши нивото му, помагат храни, богати на цинк.

Недостигът на този ценен микроелемент намалява активността на инсулина. И още дефицитът му в организма е свързан с лесна умора, често боледуване, трудно зарастване на рани, бели петна и набраздяване по ноктите, загуба на вкус, импотентност, повишена нервна възбудимост и депресии, алергии.

Цинкът обаче не работи сам. За да се усвои, е необходимо да се приема и достатъчно мед. Двата микроелемента взаимно се подпомагат и допълват.

Основните му източници са морските дарове. Особено богати на цинк са стридите – 10 г стриди покриват дневните нужди от този микроелемент. Десетки пъти по-малко (но все пак високо) е съдържанието му в рибата, месото, млякото, млечните и пълнозърнестите продукти.

Може за сигурност да се прибави и цинк от аптеката – дозата е 2 пъти дневно по 1 таблетка. Освен цинк от аптеката може да се купи и витамин В 6 – също два пъти дневно по 1 таблетка.

Много ефективна е и билката бабините зъби. Една-две супени лъжици от билката се варят 5-10 минути в половин литър вода. Чаят се прецежда и изпива на 3-4 порции през деня.

Окситоцин

Роля

Отговаря за грижата към ближния и на любовта. Най-големи количества от него се излъчват в кръвта - при жените в първите месеци след раждане, при мъжете - след секс с любимата. Недостигът му повишава чувство за тревожност, безпокойство и тъга.

Стимули

На първо място той се развихря от хубави емоции – красива музика, хубав филм, разходка в парка или планината и т.н. Храни, повишаващи нивата, му са шоколад, банани, авокадо, и храните, богати на селен. А шампиони по съдържание на селен са бразилският орех, стридите, слънчогледът и всякакви морски продукти – риба, морски дарове, водорасли.

Тироксин

Роля

Хормонът за стройно тяло и остър ум е тироксинът. Той се изработва от щитовиднта жлеза и отговаря за обмяната на веществата и координацията на движенията. При повишен синтез се губи мускулна маса и тялото измършавява. Недостигът пък води до затлъстяване и понижение на интелекта. При дисбаланс, който настъпва при недостиг на йод, се развиват мъчително безпокойство, нарушение на съня, нарушения на сърдечния ритъм (най-често сърцебиене).

Стимули

Главни продукти, които доставят йод са морско зеле, риба, морски дарове, водорасли, йодирана сол, орехи.

Норадреналин

Роля

Надбъбреците изработват хормона на самозащитата - норадреналин. При стрес той привежда в бойна готовност всички системи на организма. Защитава ни от инфекции и стимулира имунитета.

Стимули

Добре е денят да завършва с чаша кисело мляко. Млякото съдържа аминокиселината тирозин - материал за синтез на норадреналина. И още, каротинът. Негов източник са морковите, тиквата, тъмнозелените зеленчуци спанак, магданоз и др. Билка, хармонизираща реакциите спрямо стрес – дяволска уста. 1-2 супени лъжици сушена билка се кипват в 500 мл вода 5 минути и се запарват още 15 минути. Пие се по 1 винена чаша 3-4 пъти дневно.

Инсулин

Роля

Можем да го наречем „сладък” хормон. Инсулинът се изработва от задстомашната жлеза и превръща въглехидратите в енергия. Неправилният синтез води до развитие на диабет, усложнения, свързани със сърдечно-съдовата система. Това се случва след диетични грешки (злоупотребата с незащитени въглехидрати като тестени изделия, сладкиши) и употребата на храни, бедни на фибри, с които в последно време прекаляваме. Има и лекарства, които повишават резистентността към инсулина. Такива са антихистаминните препарати (които масово се предписват от личните лекари), успокоителните, хормоналните препарати и т.н. Повишената резистентност към инсулина освен до нарушаване на въглехидратния баланс причинява и хормонални дисфункции като яйчникови кисти и производните на тях нарушения на менструалния цикъл, проблеми със зачеването.

Стимули

Лек режим и хранителна програма могат да регулират инсулиновия синтез. Те могат да се систематизират в 5 точки, които предпазват от резистентност към инсулина и от диабет.

  1. Упражнения. Отделете 30 минути за бързо ходене 3-5 пъти седмично.
  2. Да се избягват: глюкозен сироп и употреба на маргарин и други трансмазнини. За да не ги включите несъзнателно в менюто, четете внимателно етикетите на продуктите.
  3. Да се увеличи количеството пълнозърнести продукти, пресни плодове и зеленчуци. Освен че са източник на ценни хранителни вещества, те подобряват усвояването на другата храна, подпомагат стабилизирането на кръвната захар и нивото на инсулина. Тези храни съдържат защитени въглехидрати и повишаването на кръвната захар е плавно. Избягват се разрушителните й пикове, характерни при консумация на прости въглехидрати, чийто източник са белият хляб, картофите, макаронените изделия, оризът, сладкишите.
  4. Да се консумира достатъчно количество „правилни” мазнини.
  5. Менюто да се обогати с полезни минерали и микроелементи – хром, магнезий, селен, витамини от група В.

Много полезни може да бъдат хомеопатичните препарати.

Insulinum 30 СН е подходящ хомеопатичен монопрепарат при намален глюкозен толеранс. Препоръчва се при бързопреходна хипогликемия при хиперинсулинарни синдроми, склонност към затлъстяване при болни с булимия (вълчи апетит) и участва като допълнително лечение при латентен диабет.

В началото да се приемат наведнъж по 5 гранули дневно. Добре е това да бъде сутринта. При клинично подобрение (по-добър контрол на апетита, нормализиране нивата на повишения инсулин, отслабване), може да се премине на доза по 5 зрънца през ден, например понеделник – сряда – петък. При продължаваща благоприятна еволюция може да се продължи с една доза – 10 гранули седмично, например всеки четвъртък.

Соматотропен хормон

Роля

Соматотропният хормон отговаря за растежа на децата. А когато растежът завърши, той се грижи за регенерация на тялото – бъбреци, кости, черен дроб. Известен е още като хормон на физическата активност. Произвежда се в хипофизата, контролира мускулния тонус, изгарянето на мазнините, подвижността на ставите.

Стимули

Стимул за неговото производство са храни, богати на витамин С - (цитрусови плодове, шипки, чушки, зеле), ненаситените мастни киселини (мазни морски риби, ленено семе, сусам, ядки).

И много важно! Този хормон се изработва само по време на сън. И така, недоспиването означава лошо изпълнение на ремонти в тялото ни и бързо изхабяване. За да си осигурим по-добър сън, е добре половин час преди лягане да изпием чаша чай от маточина. Една-две чаени лъжички от билката се запарват 5-10 минути в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Добре е да се подслажда с мед.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Arne9001 | Dreamstime.com