Новини

Ревматоидният артит може да бъде спрян

Интервю с д-р Любомир Маринчев, д.м., началник на отделението по ревматология към МБАЛ „Софиямед“

Ревматоидният артрит засяга не само периферните стави, но и вътрешните органи
Ревматоидният артрит засяга не само периферните стави, но и вътрешните органи
Д-р Маринчев, има ли окончателно излекуване на ревматоидния артрит? Медицината създаде ново поколение лекарства – те ли са надеждата?

Ревматоидният артрит нe може да бъде дефинитивно излекуван. Това, с което можем да помогнем, е диагнозата да се постави навреме и бързо да се започне ранно и адекватно лечение. Само така ходът на на болестта може да бъде спрян и да се ограничат пораженията, които тя нанася на ставите и вътрешните органи.

Както много други, това заболяване остава дълго без диагноза. Защо – диагнозата ли е сложна, или болните не са наясно с това колко е опасно и не търсят помощ при специалист?

За да търси помощ, човек трябва да е здравно грамотен. Затова от 2013 г. започваме обучение на пациентите с ревматоиден артрит, което има за цел да ги запознае със заболяването, както и с начините на лечението му. Проучване сочи, че 1/3 от тях не са запознати. Програмата за обучение ще бъде двугодишна и ще обхване 240 души от София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен и Русе. Известно е, че на 10-ата година след началото на болестта 50 на сто от болните вече са инвалиди. Не могат да изпълняват не само професионалните, но и елементарни домашни задължения. Нужна им е помощ – а това са разходи както за държавата, така и за семейството. Ако не се лекуват адекватно, на 20-ата година след старта на заболяването 80 процента остават инвалиди.

Бихте ли припомнили на какво се дължи ревматоидният артрит?

Няма категоричен отговор на този въпрос. Най-вероятно това е някаква инфекция, причинена от вирус или бактерии на фона на генетично предразположение. Ревматоидният артрит е хронично, прогресиращо, автоимунно заболяване. Организмът не разпознава свое от чуждо и имунната система атакува собствените си тъкани, като автоимунните процеси се развиват предимно в ставите на опорно-двигателния апарат. Засягат се не само периферните стави, но и вътрешните органи. И ако не се лекува адекватно, болестта прогресира и води до инвалидност.

Нека попитам за признаците – сложно ли се слага диагнозата?

Те са ясни и систематизирани от Американския колеж по ревматология (ACR) още от 1987 г.; необходими са поне 4 от следните критерии: сутрешна скованост над 1 час, артрит на повече от 3 ставни зони, артрит на ставите на ръцете, симетричен артрит, ревматоидни възли, серумен ревматоиден фактор, рентгенографски промени за ерозивен артрит. Като първите четири симптома трябва да са налице най-малко 6 седмици. През 2010 г. ACR и EULAR въвеждат нови класификационни критерии, които не служат за диагноза на ревматоидния артрит, а за отдиференциране на болни с висок и нисък риск за персистираща ерозивна болест.

Колко са болните у нас?

Около 1 процент от населението – 60 – 70 000 души. Децата не са пощадени – 3 процента от тях са деца. Болестта поразява по-често жени, отколкото мъже. И те са 3 пъти повече. Възрастта на жените е 35 – 55 г., а на мъжете – 40 – 60 г., като проблемът е, че 40 процента от болните с ревматоиден артрит са в активна възраст. Ранното им инвалидизиране става огромен проблем не само за държавата, защото те няма как да се трудят и съответно да плащат данъци, но и за семейството, защото постепенно започват да зависят от чужда помощ при изпълнение на ежедневните си нужди. Адекватното им лечение може да спре хода на болестта. Проблемът е, че то е скъпо и не се реимбурсира на 100 процента от здравната каса.

Какви са тези разходи, казахте, че са високи? Колко?

Ревматичните заболявания са над 100 и всяко има свои особености и високи разходи за лечение. При ревматоидния артрит се използват нестероидни противовъзпалителни средства, които са насочени към признаците на заболяването, те намаляват болката, сутрешната скованост, но не променят хода на болестта. Те излизат месечно около 60 лева. Болест-модифициращото лечение на ревматоидния артрит е с 2 вида медикаменти – синтетични и биологични. Те променят и спират хода на болестта. Биологичните лекарства са моноклонални антитела, които блокират цитокините в организма, отговорни за развитието на заболяването, като по този начин модифицират и спират неговия ход. Лечението с тях обаче излиза 2500 – 2700 лева на месец. Разходите за лечението на ревматоидния артрит са високи, но те са по-ниски в сравнение с тези, ако човек остане инвалид и не се лекува. В началото на следващата година НЗОК ще реимбурсира още две биологични лекарства, които отдавна са реимбурсирани в другите Европейски страни. В Германия, Франция, Австрия и другите страни от Европейския съюз и в страните извън Европейския съюз биологичните лекарства се реимбурсират на 100 процента. Надяваме се това да стане и у нас в най-скоро време. Трябва се се облекчи и скъси времето за получаване на лекарствата по НЗОК след издаване на протокол от Комисията за биологични средства, защото сега бюрокрацията е огромна. Губят се 2 – 3 месеца и повече.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Веселина Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама