Новини

„Рецептата“ за бебе е надежда и смирение

Съвременният човек иска всичко сега и веднага – това отлага бременността

В МБАЛ за женско здраве „Надежда“ разполагат с най-модерния ембриоскоп
В МБАЛ за женско здраве „Надежда“ разполагат с най-модерния ембриоскоп

Д-р Георги Стаменов е водещ специалист в областта на репродуктивното здраве. Роден е на 07.12.1970 г. в София. Завършва Медицинския университет в София. Специализира акушерство и гинекология в „Майчин дом“.

През 2005 г. създава своя Център за репродуктивно здраве „Надежда“. Гост и лектор на редица международни форуми по света и у нас по проблемите на асистираната репродукция, преди месец д-р Стаменов откри новата МБАЛ за женско здраве „Надежда“ в София, която предлага най-модерна комплексна грижа за здравето на жената.

Във фокуса на МБАЛ за женско здраве „Надежда“ са здравните проблеми на дамите от всички възрасти – репродуктивни, акушеро-гинекологични, рак на гърдата до постменопаузата. Модерните кабинети по остеодензитометрия откриват остеопорозата в ранен етап. Съвременен мамограф и компютърен томограф диагностицират неопластични образувания на гърдите. Центърът предлага не само грижа за жената, но и за цялото семейство – за бебетата – неонатология, за мъжа – андрология и урология, които са в помощ на мъжкия стерилитет.

Д-р Стаменов, какви са най-новите световни тенденции в репродуктивната медицина, които прилагате в работата си?

Философията на съвременната медицина е, че грижата за здравето на жената е дългосрочен и цялостен процес, който включва всички етапи от нейния живот. Подкрепата не свършва само с разрешаването на проблема с безплодието.

Мисията на нашата болница „Надежда“ е да предложим на жената грижа през целия ѝ живот. Затова предлагаме най-новите решения в световен мащаб като изследвания, най-модерна апаратура. За нас е от особено значение профилактиката и лечението на жената във всяка нейна възраст. Моята философия и на екипа на болница „Надежда“ е целият този процес – от идеята да имаш дете, от преди дори да разбереш, че имаш нужда от специализирана помощ, и накрая, когато чудото се случи и имаш здраво дете и го отгледаш с любов – да бъде събран на едно място, в една болница. Българката заслужава да получи професионална медицинска помощ, за да живее по-спокойно, за да е здрава, да се чувства жизнена, желана.

А кои са най-модерните технологии, които прилагате?

Работим както по въпросите на оплождането, така и върху 24-часовото наблюдение на ембриона с най-модерния ембриоскоп в света. Това ни дава пълна информация за развитието му, както и за евентуалните грешки при деленето на клетките. Тази уникална апаратура дава възможност на специалиста да селектира най-добрия ембрион, който да бъде имплантиран в бъдещата майка. Нещо повече, когато говорим за иновации, мога смело да кажа, че имаме възможност да извършим вече и хирургия на самия ембрион и така да изследваме неговия генетичен материал. На следващия етап, когато жената зачене, правим пренатална диагностика с т.нар. хорионбиопсия на плода. Тя дава най-точна представа за евентуални генетични аномалии. В болницата имаме изключително силно развито направление за проследяване на бременността с най-мощната апаратура в тази област по световни стандарти. Най-новото, което се развива в световната медицина и ние съвсем скоро ще можем да осъществим в нашата болница, е да оперираме бебето, ако се налага, още в утробата на майката, т.нар. фетална хирургия. В научен план работим и по най-новите тенденции в областта на асистираната репродукция по света – въпросът с „подмладяването“ на яйцеклетките на жената, подобряването на тяхното качество, за да се получат най-добрите яйцеклетки. По този начин увеличаваме успеваемостта за зачеване и раждане на дете. Имаме много добре оборудвано неонатологично отделение, отделения по образна диагностика, хирургия на гърдата, коремна хирургия, урология, кардиолог. Предлагаме и остеодензитометър за цялото тяло, който измерва костната плътност за профилактика на остеопорозата.

Защо асистираната репродукция е надеждата на XXI век?

Асистираната репродукция дава бъдещо упование и смисъл на живота ни, помага ни да се почувстваме пълноценни хора, да станем родители – най-голямото щастие на света. Да бъдеш съпричастен към болката на хората, да се радваш с техните радости и сбъднати мечти – това е, мисля, най-ценното нещо в живота на всеки от нас.

Винаги говорите за екипната рабата. Тя ли е водещият принцип за вас?

Абсолютно съм убеден в това. Медицината се работи в екип. Аз лично не се чувствам лидер или някакъв вълшебник – най-обикновен лекар съм и винаги подчертавам това. Правилата в живота на XXI век до такава степен са се променили, че отдавна вече няма one-man show. И не само в медицината, а във всички области на обществения живот. Така че екипът е много важен. И смятам, че ако нашата болница има някаква уникалност, това не е само апаратурата, а на първо място хората, които работят тук. Повечето от тях са избирани с години. Те са не просто колеги, а мои приятели, което е чест за мен. Това са млади, креативни, търсещи и можещи лекари. Всеки един от тях е изключителен специалист в своята област. Непрекъснато четат, развиват се, анализират, за да сме иновативни спрямо най-съвременните тенденции в медицината. Това е екип, в който всеки предава щафетата на другия, като е направил всичко възможно, за да улесни работата на следващия. Така в крайната си фаза тази екипност има само едно измерение и то е пациентите да си тръгват щастливи от тази болница и да кажат, че ни обичат.

Защо все по-късно и по-трудно създаваме деца? Кои са факторите, които влияят на този процес?

Първо, начинът ни на живот е такъв, че ние сме напълно откъснати от природата, живеем в затворени пространства, по-рядко отваряме прозорците. С този непрекъснат стрес, в който живеем, все по-трудно намираме партньора си в живота, а когато го открием, обикновено е, след като сме направили кариера или след като са минали най-добрите години за създаване на деца. Не на последно място е фактът, че заради този динамичен, забързан начин, по който живеем, забравихме да бъдем търпеливи и да умеем да чакаме. Хората сякаш искат повечето неща да се случат сега и веднага, на секундата. И това също е един фактор, който обуславя трудното зачеване. Защото, ако не ти се случи в рамките на един или два месеца, вече започваш да се отчайваш, а всъщност е необходимо търпение. С две думи, променихме тотално начина си на живот, ценностите си, идеята какво е самият живот.

Има толкова щастливи родители, стотици здрави и прекрасни деца, родени благодарение на вашите усилия и общата битка. Каква е вашата формула за успех?

Аз не се приемам за успял човек, а като човек, който си върши работата и има задачи, които трябва да изпълнява и да се бори докрай, за да ги реши. Никога не съм се състезавал с никого, не гледам на живота като на състезание или цел, а като на едно пътуване, като във всяка една секунда трябва да се опитваш да даваш всичко от себе си. В този смисъл най-ценното, което осъзнах във времето, е, че нещата и в живота, и в медицината се случват не когато ги правиш за себе си, а за другите, за човека, който ти се е доверил и който е поверил страданието в ръцете ти и очаква помощ.

Днешният празник Свети Валентин има специално място във вашия личен календар. Защо?

За мен наистина това е празник на любовта, най-скъпото и най-важното чувство в този живот. Дори бих помечтал, пожелавам го, 364 дни в годината да се обичаме и да бъдем романтични към най-скъпия си човек, така сякаш е Свети Валентин. А на 14 февруари с радост просто да отбелязваме равносметката си колко хубаво е било през всичките тези 364 дни, когато сме били влюбени и сме се обичали.

На всички, с които продължавате заедно битката за дете, за създаване на нов живот, какво бихте казали за празника?

Две са думите – надежда и смирение.

Автор(и): Мариана Личева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto