Новини

Решават със закон кой да е психотерапевт

Ситна цедка за екстрасенси и врачки

Психотерапевт
Който иска да работи тази професия, ще трябва да бъде вписан в регистър, който вече е създаден

През ситна цедка ще минават врачки, баячки, екстрасенси и всякакви гадатели, които искат да практикуват „уменията“ си занапред. На практика те няма да могат да се наричат психотерапевти, с каквото название се кичат, за да привличат клиенти.

Това става ясно от проект на Закон за психотерапията, който подготвя депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова съвместно с Асоциацията на психотерапевтите.

Занапред, който иска да работи тази професия, трябва да бъде вписан в регистър, който вече е създаден. За да попадне там обаче, ще е нужно образование по тази специалност, което продължава между 5 и 7 години. То пък, от своя страна, е съобразено със строги европейски изисквания, разясни председателят на Асоциацията по психотерапия Георги Антонов и обясни, че лицензирани школи вече има и в България. „По този начин ще се пресече пътят не само на гледачките и врачките, които се обявяват за психотерапевти, но и за психиатри и психолози, които дръзват да се занимават с тази фина материя, без да имат необходимите познания по нея“, добави Антонов. Той не скри, че на практика повече са психолозите без квалификация, които се наричат психотерапевти, отколкото екстрасенсите и баячките.

„Такива хора мътят мозъците на изпаднали в беда, внушават им сатанизъм и въртят нелош бизнес срещу 30 – 50 лева на час сеанс“, обяви отец Силвестър Янакиев от Сливен, който неотдавна вкара в черен списък всички хора с паранормални способности и ги призова да се откажат от дейността си.

В проектозакона на по-късен етап ще бъдат включени и санкции срещу всеки, дръзнал да се занимава с психотерапия без необходимата диплома. От 3200 до 3500 евро е глобата в Австрия за такива нарушители при първо залавяне от властите. Нашите специалисти подготвят нормативния документ на базата на австрийския закон.

Предвижда се обаче психиатри, психолози и завършилите със степен „магистър“ някои социални специалности да имат право да продължат магистратура по психотерапия.

Такъв закон е крайно наложителен. С него ще се регламентира статутът и професията ще бъде легитимирана, подчерта вносителката – депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова. Включването на легитимните колеги в регистър ще ги защитава пред закона, но ще е защита и за пациентите, тъй като те ще знаят кой ги лекува и има ли право въобще на това, обясни народната представителка.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама