Новини

Псориазисът не е само кожна болест

Слънце, морска вода и кал са в основата на климатолечението при псориазис

Черната кал е богата на хормони, антибиотици и живи микроорганизми
Черната кал е богата на хормони и антибиотици, биологично активни вещества и живи микро- организми, които помагат в лечението на псориазиса

Да се омажеш от глава до пети в кал. Да станеш черен и само очите ти да светкат. Затова вероятно мечтаят единствено децата.

Въпреки резервите много възрастни се потапят в калта, омазани като извънземни, за да се лекуват. Защото съставът на катранената каша е признат за ефективна терапия при редица кожни и ставно-ревматични болести. Още древните римски войници са я използвали за лечение на раните си и с нея са се възстановявали след тежки битки.

Съставът на калната каша определя лечебните ѝ свойства. На първо място черната кал е богата на хормони и антибиотици, биологично активни вещества и живи микроорганизми. В нея има още силикати, пясък, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Когато се намаже върху тялото, микрочастиците проникват в кожата и стимулират процесите във всяка клетка. Кръвообращението се активира, а с него и обмяната на веществата. Така организмът се чисти по-бързо и изхвърля натрупаните отрови. Заедно с това кожата попива от калта хранителни вещества, минерали, витамини и антиоксиданти. Тялото ги поема, имунната система укрепва, а организмът се възстановява.

Слънце, морска вода и кал са в основата на климатолечението при псориазис. Тази упорита кожна болест се влияе добре от природните фактори. Затова години наред климатолечението се е практикувало и се препоръчва от Българската дерматологична школа. Първият специален лагер за климатолечение и таласотерия се прави преди 30 години на курорта Св. Влас, след това се мести в Китен, където работят известни български дерматолози като проф. Ботев, проф. Дурмишев, доц. Кирякова.

„Не всяко море е лечебно. Затова може да сме щастливи, че на нашето Черноморие се съчетават няколко фактора – море, минерална вода и лиманна кал. Смята се, че тя има микроелементи и уникален състав от соли, които допълнително помагат за заздравяване на кожата при болни от псориазис“, разказва доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Клиниката по кожни и венерически болести на Александровска болница.

Дълги години учени изследват ефекта на слънцето върху болестта. Известно е, че то помага, загадка остава обаче коя част от спектъра е лечебна. След това се установява, че това е ултравиолетовата светлина, предимно А- и В-лъчите.

„Когато това става ясно, се разработват 2 метода за лечение на псориазис – единият е с UV В-лъчи. Другият е PUVA метод, при който се използват UV A-лъчи в съчетание с псоралени. Псоралените са вещества, които се мажат върху кожата или се приемат на таблетки. Те увеличават чувствителността към лъчите. Така се съчетават 2 лечебни фактора – слънцето и кожата са настроени така, че да се получи максимален ефект“, обяснява доц. Казанджиева. Заедно слънцето, морето и лиманната кал също имат лечебен ефект.

„Микроелементите и солите променят скоростта на движение на епидермалните клетки – кератиноцитите, към повърхността на кожата. Защото при псориазиса болестният процес започва в дермата с участието на възпалителни медиатори – най-вече интерлевкини, които водят до ускорено изкачване на клетките от най-основния слой до най-горния. Това става прекалено бързо и те не успяват да се „отърват“ от всичките си ядра, ядърца и органели и да стигнат догоре под формата на перфектни рогови люспи, както е при здравата кожа, а „носят“ различни частички от органели. Затова кожата не е напълно вроговена – това са характерните сребристи бели люспи по повърхността ѝ. Другата част от процеса е в дермата, където се развива възпалението с участието на лимфоцитите, които отделят възпалителни медиатори“, обяснява доц. Казанджиева.

Калта и лугата са полезни при артропатичния псориазис. Защото псориазисът не е само кожна болест, той по-скоро е системно заболяване, което засяга и кожата, и ставите. Много често има и допълнително свързани болести като диабет, високо кръвно, хиперлипидемия. Всички тези заболявания са начален сигнал за наистина сериозно увреждане, аргументира се доц. Казанджиева.

За тежките форми на псориазис обаче слънцето е враг. Едва 10 на сто от болните стигат до подобно развитие. Лечението е сложно – освен съвременните лекарства се включват и биологични.

„Биологичните лекарства са на разположение на всички болни от псориазис в Европа. Лечението е скъпо – 10 – 12 хиляди евро годишно, и не е по силите на болния човек. Имаме голяма надежда, че от 1 януари касата ще започне да покрива лечението на тези форми на псориазис и у нас“, обобщава дерматоложката.

Доц. д-р Жана Казанджиева: Българската Тузла съперничи на Мъртво море

Българският балнеоцентър в Тузлата край Балчик се нарежда до най-известните центрове за лечение на псориазис в света на Мъртво море и Синята лагуна в Исландия.

„Най-известният курорт, на който има изградени специални санаториуми за лечение на псориазис, е на Мъртво море. Освен слънцето важна роля в лечението има и уникалният състав на морската вода и на морската кал.

Друг известен курорт е Синята лагуна в Исландия. Там морската вода се размесва със сладка, която идва от сондажите на електроцентралата. Добрият ефект при лечението идва и от синьо-зелените водорасли във водата, които са лечебни за псориазиса. В Исландия, която е далеч на север, слънчева светлина не достига. Затова се налага болните с псориазис да се облъчват допълнително със специални лампи, които компенсират липсата на слънце.

Нашият курорт Тузлата, на 5 км от Балчик, достойно им съперничи. Там има великолепни условия – може да се съчетае море и климатолечение.

Има и лиманно езеро – болните могат да използват калта от лиманното езеро, за да направят кални бани, да се измият в езерото и да идат на морския бряг.

Лиманната кал е лечебна, защото е с уникален състав. Полезна е и солта от езерото. Нещо повече. Калта е на повърхността на лиманното езеро и може да се използва директно, а не да се вади от дъното. Наблизо има и сярна минерална вода, която също помага в лечението. А съчетанието на природни фактори е уникално.

Мястото освен за лечение е подходящо и за почивка на цялото семейство, докато на Мъртво море поради високата температура на въздуха не е така подходящо за отдих.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Anton Kudelin | Dreamstime.com