Новини

Прополисът помага на хората още от древността

Препоръчва се за укрепване на имунната система както на възрастни, така и на малки деца

Пчелна пита
Еликсирът на пчелите засилва имунитета

Пчелите превръщат растителни смоли в оръжие за защита на кошера си от болестотворни бактерии, вируси и гъбички. Това на практика е прополисът, който помага и на хората още от древността. Той се използвал като естествен антибиотик, тъй като унищожава стрептококи и стафилококи.

В миналото е помагал предимно за заздравяване на гнойни рани и язви. Днес прополисът влиза в състава на мехлем или тинктура, използва се за лечение на гъбични заболявания по кожата, както и за предпазване на следоперативни рани от инфекция.

Прополисът като разтвор на клеева тинктура се приема вътрешно. Той засилва имунитета. От една страна, еликсирът на пчелите увеличава кръвообразуването и производството на антитела, а от друга – спира развитието на различни видове бактерии и вируси, като например тези на туберкулозата, салмонелозата, херпеса и грипа.

Лечебните му свойства се дължат основно на флавоноидите и етеричните масла – естествени антибиотици, които някои растения изработват за защита от микроорганизмите. Органичните киселини пък осигуряват антимикотичния ефект. Останалите съставки – смоли, восък, цветен прашец, дъбилни вещества, естери, аминокиселини, витамини и различни микроелементи, допълват лечебните му свойства. Затова се препоръчва като естествена, природна профилактика и за укрепване на имунната система както за възрастни, така и за малки деца.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Mateusz Atroszko
Снимка:

SXC