Новини

Пробойна в имунитета

Влага и студ ни правят по-уязвими

Есенното слънце подвежда. Иска ни се още да е лято. Не сме сменили гардероба – шарени рокли и леки обувки мамят да ги облечем, за да запазим топлото чувство за лято. Поне още месец. Така в преходния сезон, когато сутрин и вечер температурите са ниски, без да искаме, викаме простудата.

Два фактора ни правят особено уязвими през късната есен – това са влагата и студът. Според източната медицина причина за зачестяващите болести е дисбалансът – навън става студено, докато отвътре организмът е топъл. Това създава отлична среда за развитие и размножаване на вирусите. Според китайските лекари те са външен фактор, който, попадайки в организма, увеличава още повече горещината. Дисбалансът бързо смъква защитните сили.

Най-лесно изстиваме от краката. Тънките подметки директно пускат студа в тялото. Усетим ли тръпки, е добре ударно да се загреем – топла вана, горещи обливания на краката, затопляне на стъпалата. Другата спешна мярка е да поемем ударна доза витамини.

Всяка простуда яде големи порции от запасите от антиоксиданти и витамини - А, С, Е и селен. Белтъчната храна, с която често злоупотребяваме, „стопява” резервите от магнезий, а той е особено нужен при простуда, защото осигурява енергия и издръжливост. Можем да „заредим” организма с природни продукти – чай от коприва, шипка или къпини. Пресни цитруси, особено киви и лимон, също са източник на витамини и минерали.

Другата входна врата на простудата е устата. Финото покритие, с което е тапицирана отвътре, както тя, така и гърлото, е мощна бариера срещу всякакви вируси и бактерии, които летят във въздуха или полепват по ръцете. Лигавицата произвежда собствена защита – лизозин и имуно-глобулини тип А, които са препятствие пред нашествениците. Когато тя се преохлади, колабира и престава да работи. Надеждните й защитници – имуноглобулините, намаляват по брой и качество. И входната врата зейва и пропуска болестта. Полепналите по лигавицата на носа и носоглътката вируси и бактерии запушват носа и са причина за болка в гърлото. Тя се усеща зад ухото или като остро боцкане, сякаш нещо в гърлото непрекъснато “дращи”. От тук до истинската болест пътят е къс. Важно е бързо и правилно да противодействаме на хремата – най-добре с физиологичен или водносолев разтвор, който се пръска с помпичка в носа. Така ще изчистим секретите и ще им попречим за слязат надолу към гърлото.

В болния сезон има много храни, които ни дават защита. Например морковите – 200 грама сок сутрин са от полза за деца и възрастни. Сокът е естествен имуностимулант и зарежда организма с букет от витамини и ценни противо-възпалителни съставки. Най-вече провитамин А. Каротинът увеличава имуноглобулините тип А, които са отговорни за местната устойчивост на лигавиците. И така при контакт с вируси и бактерии имунната система има шанс да спре атаката още на предната линия.

Другата рецепта е пчелен клей. Той помага и преди, и по време на болестта. От естествения продукт се пият по 20-30 капки всеки ден, за да бетонираме имунната си съпротива.

Месец преди грипния сезон, когато по нашите земи още не са засечени нито „Калифорния” и „Виктория”, нито новият „Масачузетс”, около нас летят техните „роднини”. А родата им е пъстра и разнообразна, макар и не така зловеща като причините на грипа. Над 300 подобни на грипния вируси, скрити под партизанското име парагрипни, си правят компания с тези на хремата, аденовирусите, риносенцитиален и метапневмовирусите. Всички те причиняват болести, които не се различават особено от грипа - краткотрайно повишаване на температурата, херпангина, тонзилит, фарингит. Оставят ни без сили за 3-4 дни. Те идват с втрисане, хрема, кашлица – симптомите им са точно толкова противни, както и на грипа. Лошата новина е, че срещу тях няма специфични защита. И дори да сме имунизиран срещу грип, ще се разболеем. Обявяваме, че ваксината не „работи”. Виновна не е слабата или неефективна ваксина, а че сме срещнали не „ Калифорния”, „ Виктория”, нито „Масачузетс” - трите щама, включени в противогрипната ваксина за сезон 2013/2014, а техните „роднини”. От тях спасение няма. Разчитаме само на личния си имунитет.

Д-р Силвия Еленкова, вицепрезидент на Българското дружество по акупунктура: 7 чаши зелен чай каляват защитата

Д-р Еленкова, като специалист по интегративна медицина и иглотерапевт искам да ви попитам има ли начин да подготвим имунната си система без лекарства?

Китайската медицина, която е философия и начин на живот, почива на концепцията за Ин и Ян и на закона за 5-те първоелемента – вода, огън, дърво, земя и метал. На всеки от тези елементи съответства определен сезон, вкус, Ин и Ян орган... Есента съответства на фазата на метала. След лятото, когато е била в максимален Ян аспект, сега енергията Ци слиза надолу и ще стигне минимума си – най-дълбоката точка в следващата фаза – вода. С други думи, сега енергията ни се концентрира навътре към ядрото на човека, подобно на растенията – листата падат, а хранителните сокове се насочват надолу и хранителните вещества отиват в грудките на растенията. Един от начините да си набавим нужните хранителни вещества, витамини и микроелементи е да включим в менюто си повече кореноплодни – червено цвекло, ряпа, алабаш, сладък картоф. Това са характерните за сезона храни, които по естествен начин стимулират защитните сили.

Кои са факторите през този сезон, които ни разболяват, според китайската медицина?

Факторите, които през есента ни правят по-уязвими, са вятърът и студът. Китайците казват, че вятърът е майката на всички патогенни фактори. През есента времето е променливо. И това е предизвикателство за нашите защитни сили и особено за хора, които имат отслабен имунитет. Смяната на климатичните фактори води до по-трудна адаптация на организма. Едно изстудяване веднага подготвя почвата да се изявят болестотворни микроорганизми. По-вероятно е да са вируси, но може и бактерии. По този механизъм възникват острите респираторни заболявания, които не са грип, а всички останали грипоподобни, причинени от рино- , рео- , коксаси вирусите... След вятъра идва студът като външен патогенен фактор. Простудните заболявания всъщност са изстудяване плюс вирус – механизмът е вятър-студ.

Истината е, че няма по-добро лечение от това да се предпазим, и не само в китайската медицина. Какви са съветите в това направление?

В тази посока е насочен целият арсенал на китайската медицина. Освен иглотерапията, практикувана от специалисти, всеки може да си прави по няколко минути на ден масаж, разтривайки леко отгоре надолу ухото по края на ушната мида. Масажира се цялата зона. Там се намират 6 точки на имунитета, които се активизират при този масаж и се постига лека имуностимулация, която е полезна за всеки. При децата същия ефект има масажът на четвъртия пръст на ръката. Достатъчно е да поглаждаме пръстчето 200 пъти на ден от върха към дланта. Децата го приемат като игра – успокояват се и заспиват.

Вие имате разработен авторски метод за лазерна стимулация на имунитета при често боледуващи деца. Разкажете по-подробно.

В преходните сезони, когато детският организъм е раним, има нужда от укрепване. Вместо акупунктура прилагам един съвременен, напълно безболезнен метод за имуномодулация - лазерпунктура. Акупунктурните точки, които се избират индивидуално, се стимулират с мек инфрачервен лазер. Той е абсолютно безвреден. Нищо не се усеща – наконечникът дори не се допира до кожата. Ефектът, който се постига, е сравним с този на иглите при акупунктурата – има около 60% от техния успех. Лазерната стимулация е подходяща за деца с трета сливица и всички често боледуващи.

Има ли достъпни за домашни условия съвети?

Китайците винаги препоръчват билкови чайове. Класическата рецепта за профилактика е със 7 чаши топъл зелен чай. Приготвя се като 3-минутна запарка и не бива да е горещ, нито студен, а топъл. Символично всяка чаша има определено лечебно действие. Четвъртата чаша за деня преборва настинките. Китайците имат и поговорка, която гласи, че „болестта ще се излекува, когато се преглътне”. Това става с билковата отвара. Още по-добре е, ако зеленият чай е комбиниран с джинджифил, който има мощно антибактериално и антиоксидантно действие. Подходящ е и за деца, и за бременни, защото облекчава позивите за повръщане. Българският мурсалски чай е подходящ да възрастни. А за деца – шипка и мащерка. Те може да се пият ежедневно и винаги да са топли. Чесънът е особено актуален в този сезон като доказано противовирусно средство. Той „събира” цялата си енергия в главичката и е подходящ за сезона, защото е лют. А лютото, според китайците, е вкусът не елемента метал и на есента. Те препоръчват по една скилидка на ден в продължение на 20 дни като профилактика. Как ще го поднесем, е въпрос на лични предпочитания. През есента доминира Ин началото и енергията следва ход към концентрация и снижение. Би трябвало, за да се компенсира факторът студ, да се приема по-топла Ян храна – яйца, гъби, телешко, пилешко, джинджифил, ориз, червено вино. Полезни са разходките сред природата и съзерцанието на красиви гледки. Според китайците красотата радва духа, а когато духът е щастлив, това е гаранция за добър имунитет. Много е полезно сутрин със събуждането да отделим няколко минути, в които да си мислим за хубави неща, да „се виждаме” здрави и щастливи. Тези визуализации активират психо-невро-ендокринно-имунологичната мрежа. Получава се енергийна каскада, която се отключва от психиката и балансира низходящо нервната, ендокринната и имунната система. Това е съвременното научно-медицинско обяснение на истини, които китайската медицина познава от хилядолетия.

Автор(и): Веселина Мончева, Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Cheryl Casey | Dreamstime.com