Новини

При стрес контролирайте дишането

Фобиите – три пъти повече за последните 15 години

Релаксация
Пристъпите на паника могат да сринат кариерата и живота

Фобиите са много. От банални – страх от затворени пространства, от обширно, светло, тъмно, високо, болести, провал... до страшно екзотични. Актьорът Джони Деп например панически се страхува от клоуни.

Царят на трилърите Стивън Кинг изпада в ужас от тъмното и от привидения. Той страда от фазмофобия – бои се от духове, дяволи и призрачни същества.

Зигмунд Фройд се е страхувал панически от числото 62. Отказвал е да резервира стая в хотели с повече от 61 стаи, за да не му се падне № 62.

Специфичните фобии се срещат три пъти по-често при жените в сравнение с мъжете. Градските жители са по-податливи в сравнение със селяните. Това съвпада с по-високия процент депресии и неврози при хората, живеещи в града. Най-разпространена сред малките деца е сомнифобията – страх от заспиване. Никой обаче не е застрахован от възможността да развие фобия.

Помощ от природата

Хомеопатия при страх от тъмното

Малките деца често се страхуват от тъмнината. Често искат в стаята да свети лампа или майка им да стои, докато заспят. Те ще бъдат по-спокойни, ако вземат хомеопатия. Ще им помогне Stramonium 15 CH – вземат се 5 зрънца вечер, 30 минути преди лягане.

За възрастните при пристъп на страх помага Ignatia 15 CH. Приемат се 5 зрънца сутринта. Добре е хомеопатията да е под ръка в случай на пристъп. Тогава 2 – 4 пъти се приемат по 3 зрънца през 5 – 10 мин.

Предизпитна треска и блокаж

Хомеопатичният препарат Gelsemium 15 CH помага в случаите, когато човек блокира. В тези случаи пред очите му сякаш пада тъмна завеса и той забравя всичко. Случва се често по време на изпит. Хомеопатията може да е от полза. Всяка вечер 7 дни преди изпита се приемат по 5 зрънца Gelsemium 15 CH. В деня на събитието се приемат 5 зрънца и сутринта. И опаковката да е под ръка. Ако се случи блокиране в хода на изпита – 2 – 4 пъти се приемат по 3 зрънца през 5 – 10 мин.

Успокойте бързата реч

Хомеопатичният препарат Argentum nitricum 15 CH e подходящ при трескава припряност. Тогава човек говори бързо и няма търпение да изслуша събеседника. В края на разговора се оказва, че нищо не е разбрал и и запомнил.

Argentum nitricum е подходящ при страх от високо, световъртежи, моторни диарии (чести изхождания при притеснение, свързано с някое събитие).

За последните 15 години броят на хората с фобии се е увеличил трикратно. Дори да не страда от истинска фобия, всеки е получавал пристъп на страх преди изпит или преди явяване пред публика. Паническата атаката причинява изпотяване, сърцебиене, световъртеж, треперене, чувство за задушаване, прималяване. Човек губи самоконтрол, може дори да колабира.

Пристъпите на паника могат да сринат кариерата и живота. Те често са причина за провал на изпит, на концерт или друга артистична изява. Някои се страхуват да пътуват със самолет. Ако работата е свързана с пътуване и самолети, това може да се окаже сериозно препятствие за изпълнение на нормалните професионални задължения.

За справянето с проблема първата стъпка е осъзнаването му. А втората, третата и всички следващи изискват последователност и лечение.

Добре е да се научим да овладяваме пристъпа само с контрол на дишането. Има билкови комбинации и хомеопатични средства, които успокояват и потискат тревожността. Така без силни лекарства може да се справим със ситуацията.

Типичната картина при паническа атака е изтръпване на ръка, на уста, в гърлото сякаш засяда топка, която задушава до прималяване.

Какво се случва обаче на практика? Дишането се учестява и става по-дълбоко. Това води до бързо алкализиране на кръвта, а скритите гърчове стават явни. Болезненият гърч, известен в медицината с названието тетания, е съпроводен със свръхвъзбудимост на мускулите и на нервите в резултат на намалено количество на извънклетъчния калций. Така че спешната помощ в тези състояния идва с контрол на дишането. Когато съзнателно задържаме дъха, количеството на въглеродния диоксид в кръвта се повишава. С това става подкиселяването и то е достатъчно да спре пристъпа и спазмите.

Тези състояния са свързани и с недостиг на магнезий, който би трябвало да си набавим с храната. По една или друга причина той не достига или не се усвоява пълноценно. Затова трябва да пием допълнително количество. Достатъчно е да вземаме по 2 – 3 г дневно английска сол. Другият вариант е да пием редовно Магнерот – 2 – 3 пъти по една таблетка.

Терорът на големия град

Животът в големия град е сериозно изпитание за нервите. Всичко притиска и притеснява човек – тесните пространства, в които сме принудени да живеем, шумът наоколо, транспортът, непрекъснатото бързане за някъде и дефицитът на време. Проучвания сочат, че гражданите живеят на 3 – 4 пъти по-малко пространство от оптималното. Освен това те в голяма степен са лишени от успокояващото въздействие на зелените планини и просторни ливади, от песента на птиците и ромона на реките... Решението е просто. Колко е възможно по-често човек да бяга сред природата. Да си измисли хоби – да гледа цветя в градината, да ходи на риболов или просто да се разхожда повече в планината.

Кантарион и риган отпускат нервите

Жълтият кантарион има мощен антидепресивен ефект, а депресиите вървят ръка за ръка с фобиите. Затова чаят е пръв помощник, без странични нежелани ефекти. Той се приготвя, като 3 супени лъжици от билката се запарват 15 минути в литър вряла вода. Чаят се прецежда и изпива през деня. Подобрение от жълтия кантарион се очаква след около две седмици. Употребата да продължи не по-малко от 5 – 6 седмици.

Друг вариант е комбинираният билков чай. Смесват се равни количества (например по 50 грама) риган, маточина, мащерка, мента, стръкове лечебна иглика. Разбъркват се добре и от сместа се вземат 2 супени лъжици. Те се запарват за 10 минути в половин литър вода. Чаят се прецежда и изпива на 3 – 4 порции през деня.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Jamie Brelsford
Снимка:

SXC