Новини

При аритмия притиснете очите за секунда

Блокажи на гръбнака може да влошат инервацията на сърцето и да нарушат управлението на ритъма

С напредването на възрастта нарушенията на сърдечния ритъм зачестяват
С напредването на възрастта нарушенията на сърдечния ритъм зачестяват

Нормално честотата на сърдечните съкращения е 60-80 удара за една минута. При сърдечна честота под 60 удара в минута става въпрос за брадикардия, при честота на 100 удара в минута – за тахикардия. При аритмиите може да бъдат нарушени както честотата, така и последователността на съкращенията на различни отдели на сърцето.

Абсолютната аритмия е най-опасният вид нарушение на сърдечния ритъм. Тя може да не се усеща, но по-често причинява дискомфорт, задух, неприятни усещания за преобръщане на сърцето в гърдите, болки в сърдечната област. Но най-лошото е, че неправилната работа на сърцето е предпоставка за образуване на кръвни съсиреци – тромби, които се закрепват за стената на артерията. Тромбите запушват кръвоносните съдове и спират кръвотока.

Когато тромбът се откъсне от артериалната стена и се понесе по течението на кръвта, може да попадне в главния мозък. Настъпва кардиоемболичен инсулт и неговите разрушителни последствия причиняват мащабни мозъчни увреди.

Възможните сериозни последици са достатъчен мотив за вземане на навременни мерки. И при малки съмнения да се потърси специализирана помощ за предпазване от усложнения.

При нарушения на сърдечния ритъм може да се наблюдават: слабост, световъртежи, чувство за спиране на сърцето или обратното – резки тласъци, притупване, задух. Може да се стигне до колапси – краткотрайни припадъци, или до по-трайна загуба на съзнание.

Ако се появят такива симптоми, без бавене трябва да се потърси съвет от личния лекар. Обикновено се назначават изследвания – пълна кръвна картина, липиден профил, кръвна захар, прави се електрокардиограма. При липса на данни за нарушения на сърдечния ритъм от обикновената електрокардиограма се прави 24-часов запис по Холтер.

При ясни данни за нарушения на сърдечния ритъм се назначават медикаменти за регулирането му. Освен това се предписват антикоагуланти – средства за „разреждане” на кръвта, с други думи такива, които пазят от образуване на тромби. А при повишени нива на холестерола – средства за понижението му.

Понякога пристъпи на аритмия се предизвикват от медикаменти за отводняване, при интензивно напрежение – например при силови тренировки, хроничен стрес, прекаляване с алкохола, преяждане…

С напредване на годините нарушенията на сърдечния ритъм зачестяват. Те обаче могат да се явят и при млади хора. Често аритмията е знак за недостатъчно снабдяване на сърдечния мускул с кислород и нещо, което се пренебрегва - лошото състояние на гръбнака. Блокажи на гръбнака може да влошат инервацията на сърцето и да нарушат управлението на ритъма.

Как да нормализираме ритъма

  • Умерен натиск върху очните ябълки в продължение на няколко секунди
  • Изкуствено предизвикване на повръщане
  • Дълбоко вдишване със задържане на въздуха и задържане за 5, 10, 15 секунди

При липса на ефект трябва да се потърси лекарска помощ.

Дъвчете парченце джинджифил

Тази подправка е с чудесен ефект при бронхит и простуди, влияейки благотворно върху лигавиците на горните дихателни пътища, подпомага функциите на стомашно-чревния тракт при преодоляване на диетични грешки, спомага за подобряване на дискомфорта, освобождава от газове и така предпазва от гастрокардиален синдром или бързото му преодоляване.

Може да купите корен от магазина, да го измиете и обелите. Всеки ден се дъвче по малко от него – примерно с размер на малко зарче. Джинджифилът може и да се настърже ситно и да се добави към билковите чайове по четвърт или половин чаена лъжичка. При сушените плодове се продава и захаросан джинджифил. Да се хапват по 1-2 парченца след хранене или между храненията.

Опънете гръбнак като котките

Умерените физически натоварвания подобряват микроциркулацията и „храненето” на сърдечния мускул, което подобрява и функциите му. Така че препоръката е нито ден без разходка!

За гръбнака – наблюдавайте котките! Много пъти през деня котките се протягат. Многократното повторение на подобни движения през деня ще подобри състоянието на гръбнака и ще подкрепи нормализирането на сърдечния пулс.

Хомеопатия при сърцебиене

За подобряване на статуса при възрастни хора ще помогне Baryta carbonica 15 CH. Веднъж седмично например всяка неделя да се смучат бавно, до стапяне в устата по 10 зрънца. Този препарат помага за обратното развитие на склеротично изменени съдове.

Phosphorus 15 CH – всяка вечер да се приемат по 5 зрънца.

Naja tripudians 9 CH – приемат се 5 зрънца сутринта, а при пристъп от сърцебиене – приемат се 3-4 пъти през 15-30 минути по 3 зрънца.

Мед с лимон и индрише

Това е рецепта по Петър Димков. Измиват се добре с гореща вода 5-6 лимона. Разрязват се на четири, за да се премахнат семките. Смилат се с корите на месомелачка и се разбъркват добре с 1 кг мед, 10-15 ситно нарязани листа от индрише, 20-25 настъргани сладки бадема или кайсиеви ядки. Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти дневно преди хранене.

Чай от магарешки трън

Две супени лъжици цветове от магарешки трън се варят 5 минути в половин литър вода. Чаят може да кисне още 15-20 минути и се прецежда. Изпива се на 3-4 порции през деня. Пие се дълго.

Запарка от имел, глог и маточина

Промените в синоптичната обстановка, рязкото понижение на атмосферното налягане, инверсиите обременяват сърцето. Добре е за „трудните” дни да има подръка една комбинация от три билки – бял имел, глог цвят и листа, маточина. Смесват се в равни части, например по 50 г, и се разбъркват добре. По 1-2 чаени лъжички от тази смес се запарват 10 минути в чаша вряла вода и чаят се изпива. Тези билки успокояват, премахват спазмите, помагат за регулиране на сърдечния ритъм. Може да се изпиват и по повече чаши през деня – 3, 4, 6 чаши.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Sinisha Karich | Dreamstime.com