Новини

Презареждане на слънчевите батерии

Комбинация от билки успокоява фотоалергията

Кремът с висок слънцезащитен фактор невинаги спасява от обриви алергичните
Кремът с висок слънцезащитен фактор невинаги спасява от обриви алергичните към UV лъчите

Лятната отпуска може в буквалния смисъл да даде възможност за зареждане на слънчевите ни батерии. Слънцето стимулира обмяната на веществата, мускулния тонус, имунната и нервната система. А дефицитът влияе пагубно не само на тялото, но и на духа. Потиснатост, меланхолия и даже депресии зачестяват през зимата и засягат много хора. Под лъчите обаче не всички се чувстват в комфорт.

Няма толкова неприятно нещо. Хвана ме изненадващо преди 5 години. Още май месец, като вървях към училище с потник с В-образно деколте в 7 часа сутринта! На третата минута се зачервяваше ужасно много и така сърбеше, че съм плакала. По-ужасно е и от най-силното главоболие. Принудена бях заедно с учебниците да си нося и плажно масло. Всякакви антиалергични средства ми действаха за около половин час и после пак този адски побъркващ сърбеж, но нямаше как да вземам отново и отново.

От 3 години имам фото слънчева алергия. Ужасно е! Петна, обриви, зачервявания... Кожата ми е много чувствителна и дори фактор 30 и 40 изобщо не ми помагат, налага се да използвам 50+. Знам, че алергията не се лекува. Само можем да облекчаваме болките и сърбежите. Чувала съм, че ходенето на солариум 1-2 седмици преди показването на по-силните слънчеви лъчи помага.

Ако кожата не понася слънце, за това може да има много причини. Като отключващ фактор са известни поне пет болести.

Най-често практически здрави хора се изприщват, когато се покажат на слънце в началото на летния сезон или при първата слънчева баня по време на отпуска. Състоянието е известно като полиморфна фотодерматоза. Около 10-20% от европейците имат такъв проблем. При някои зачервената кожа, мехурчетата, сърбежът са само начален епизод, който отзвучава. Но те не са застраховани и следващата година историята да се повтори. В други случаи спонтанно изцеление не настъпва и отпуската може да се превърне в изтезание.

Повишената чувствителност към ултравиолетовите лъчи е генетично предопределена и процесите, които се развиват в тялото, са генетично обусловени. Те са сходни с тези, характерни за автоимунните заболявания. Имунната система по неясни засега причини се обърква и произвежда вещества, агресивни към собствените клетки. В случая със слънчева алергия определяща е ролята на ултравиолет А (UV-A) лъчите - дълги вълни (400-315 нм). Стъклата на сградите или на автомобила не могат да ни защитят от тях.

Таблетки и мазила могат да причинят зачервяване на кожата. При някои хора тъкмо средства за слънчева защита могат да предизвикат проблем. Мазните съставки в тях при съчетание с потта може да запушат космения фоликул и кожното възпаление е налице. В други случаи УВ филтрите в кремове, мехлеми и козметични средства могат да причинят слънчевата алергия.

Някои антибиотици и диуретици повишават фоточувствителността на кожата. Ако зачервените участъци са по краката, виновни може да са тревите. Когато преминаване през тях, по кожата може да плъзнат сърбящи обриви.

Аспиринът предпазва от рак на кожата

Болкоуспокояващите като аспирин могат да предотвратят развитието на рак на кожата, откриха датски изследователи. Затова те препоръчват независимо от горещините през лятото преди плаж да пийваме по половин аспиринче.

Непрекъснатият прием на хапчетата намалява с 15% най-честите форми на заболяването. Учените установили, че това лекарство блокира производството на ензими, които предизвикват появата на ракови клетки особено през лятото в резултат на прекалено излагане на слънце.

Независимо от ползите на аспирина срещу злокачествени образувания по кожата, френски учени пък твърдят, че той, както и другите аналгетици удрят мъжката потентност. Според тях това се дължи на факта, че в тези медикаменти има съставки, които потискат производството на тестостерон.

Аналгетиците смущават дейността на ендокринната система, доказателство за което е експеримент с доброволци. Оказало се, че 24 часа след приема на аспирин, парацетамол и индометацин производството на тестостерон при тях намалява значително.

Най-чувствителни към лъчите са лице, ръце и деколте

Първите симптоми на слънчевата алергия се явяват няколко часа след излагане на слънце. Най-уязвими са лицето, деколтето, ръцете. Кожата се зачервява, покрива се с дребен обрив като нажулена от коприва. Сърбежът е силен. Решението е да не се показваме под лъчите поне за ден-два. Ако проблемът се е явявал в предишни години, малко тренировка с кратки слънчеви бани на балкона може да предпази от изприщване по време на отпуска.

Експресно изчистване

За бърз резултат направете бързо пречистване на тялото. Ако слънчевата алергия ви изненада по време на почивка, сутрин на гладно изпийте равна супена лъжица английска сол, добре разтворена в малко вода (50-70 мл). След половин час започнете да пиете топла вода или чай. През този ден храната трябва да се ограничи до 1 кг плодове и варен ориз.

Освен антихистаминните препарати за мазане и пиене, които лекарите ще предпишат, е добре да се пие билков чай. Смесват се равни части, например по 50 г, корени от коприва, натрошени шипки, къпинови листа, петопръстник. 3 супени лъжици от сместа се запарват 20-30 минути в 1 л вряла вода. Пие се като вода през деня, по желание може да се подслажда.

За малки деца съотношението не се променя, дава им се вместо вода, но все пак не по-малко от 300 мл дневно. Децата харесват този чай, особено леко подсладен.

Помощ от хомеопатията

Ако кожата не понася слънце, пробвайте да промените това с хомеопатия. Няколко препарата дават добър резултат.

Мuriaticum acidum 5 (9) CH – приема се 2 пъти дневно по 5 гранули. Това е главното средство при слънчева алергия, което в повечето случаи помага. Добре е приемите да започнат седмица преди да тръгнете на курорт към море или планина, но може да ви потрябва и по време на почивката.

Следвашите два хомеопатични медикамента са подходящи за всички обриви, които приличат на нажулено от коприва – при зачервена кожа, сърбеж, плаки.

В по-леките варианти е достатъчен Poumon histamin 15 CH. Вземат се по 5 гранули вечер. При по-сериозни обостряния хомеопатичният препарат може да се приема и 4 пъти дневно по 5 гранули.

Другият препарат е Urtica urens 9 CH – приема се 3-6 пъти дневно по 5 гранули. Но при по-сериозен обрив за начало приемите може да се редуват на два часа.

Има и хомеопатичен вазелин, който дава добри резултати.

От домашните средства са ефективни обтриванията с разреден лимонов сок. Примерно една супена лъжица лимонов сок се разрежда с чаша хладка вода и се нанася върху проблемните участъци.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Jan Mika | Dreamstime.com

Реклама