Новини

Празнични коктейли

Сок от арония, портокал и канела за сгряване и настроение

Безалкохолният пунш е подходящ за цялото семейство
Безалкохолният пунш е подходящ за цялото семейство

Времето е студено, понякога мрачно и настроението често е мрачно, въпреки предстоящите празници. С плодови сокове и ароматни подправки можем да се освежим, да подкрепим имунната система и да се ободрим.

Плодовите сокове са мощна витаминна бомба. Те освежават, укрепват имунната система и подобряват чернодробните функции. Безалкохолният пунш е подходящ за цялото семейство. Могат да го пият малки деца, бременни жени, възрастни хора. От такава напитка ще има само полза. Важна роля за здравето се пада на подправките.

Парадоксално, но вече е доказан научен факт, че канелата, която масово използват сладкарите, има способността да понижава кръвната захар.

Сериозно проучване на британски учени от Thames Valley University през 2009 година и University of West London през 2012 година доказва, че канелата понижава кръвната захар. Ефективната дневна доза е 2-6 грама. Това е около една чаена лъжичка от смляната подправка. Канела на прах може да се добавя и разбърква в кисело мляко, в прясно изцедени сокове или в билковия чай. За постигане на траен ефект е необходимо да се използва продължително - поне 2-3 месеца. От ароматната подправка има и допълнителна полза - канелата понижава и кръвното.

Така с канела може да регулираме кръвната захар след празнични трапезни прегрешения. Друг полезен помощник е кардамонът - древна подправка, която идва от далечна Индия и е пренесена в Европа по времето на кръстоносците.

Той участва в различни комбинации на ароматни смеси и се добавя в кафето. Придава леко лютив привкус и типично по ориенталски и силен аромат и дъх на евкалипт.

Смята се, че кардамонът произхожда от тропическата джунгла на кардамоновите гори в Югозападна Индия. Днес се отглежда най-вече в Непал, Тайланд и Централна Америка. Историята на кардамона бележи своето начало доста далеч във времето - дори Хипократ го споменава във своите трудове. Употребата му е била привилегия само за определени хора, с помощта на кръстоносците той попада в Европа, където по-късно получава своето признание.

Кардамонът успокоява газовете и оказва благотворен ефект върху храносмилателната система. Той има ясно изразено противовъзпалително и антимикробно действие и добри антиоксидантни свойства. Ценен е особено много в зимните месеци, защото предпазва от настинки и грип по това време на годината. Освен това стимулира кръвообращението и се използва при главоболие. Ако се сдъвчат, кардамоновите зърна помагат при лош дъх. Арабите добавят смлян кардамон в кафето. В Индия той е главна съставна част от сгряващите и тонизиращи напитки. Щипка смлян кардамон може да се добавя към билков чай за сгряване. Една примерна комбинация: смесват се по 50 г мащерка, мента, салвия, риган, маточина и се разбъркват добре. Две супени лъжици от тази смес се запарват 5 минути в половин литър вряла вода. Чаят се прецежда, подслажда се с мед, добавят се лимонов сок и по щипка смлян кардамон на всяка чаша чай.

Безалкохолен пунш

В подходяща тенджера се смесват 1 л прясно изцеден сок от ябълки, 1 л сок от арония и сок от 2-3 портокала. Добавя се карамфил на вкус (но не повече от 30 броя), една пръчка канела и 150 г карамелизирана захар. Сместа се загрява, но не бива в никакъв случай да кипва. Оставя се да престои няколко минути и се прецежда.

Червено вино, черен чай и ром

Необходими продукти за 6 души

  • 750 мл сухо червено вино
  • 250 мл прясно приготвен чай (например Даржилинг)
  • 250 мл минерална вода
  • 150 мл ром
  • 150 г захар
  • 1 портокал
  • 1 лимон
  • 1 пръчка канела
  • 3 броя карамфил
  • кардамон

Време за приготвяне

15 минути.

Начин на приготвяне

4-5 чаени лъжички черен чай се поставят в 250 мл вода, загрята до средни мехурчета (водата не трябва да кипва). След 3-4 минути чаят се прецежда. Добавя се към прецедената настойка с подправките. Изцеждат се портокалът и лимона. Към течността се добавят и корите на лимона и портокала. Водата със захарта, канелата, кардамона и карамфила се загрява до кипене. Течността се прецежда и се смесва с черния чай, виното и рома. След това се загрява до кипене, но в никакъв случай не бива да кипва. Глинтвайнът се сервира в затоплени чаши.

Бял глинтвайн

Необходими продукти за 4 души

  • 500 мл бяло вино
  • 300 мл ябълков сок
  • кората от един лимон
  • 1 равна чаена лъжица настърган на ситно ренде пресен корен джинджифил
  • 75 г карамелизирана захар
  • 50 мл портокалов ликьор

Време за приготвяне

15 минути.

Начин на приготвяне

Бялото вино, ябълковият сок, кората от лимон и карамелизираната захар се кипват в подходяща тенджера за кратко. След това се добавя ликьорът при непрекъснато бъркане и глинтвайнът е готов за сервиране.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Donfiore | Dreamstime.com

Реклама