Новини

Повечето заразени въобще не знаят, че са ухапани от кърлеж

Интервю с полк. доц. д-р Камен Плочев, Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести, ВМА

Кърлеж и форцепс
Ако кърлежът смуче 48 часа, инфекцията е сигурна
Д-р Плочев, вярно ли е, че кърлежите от градските паркове разнасят по-опасни болести от „горските“?

Този проблем от година на година става все по-сериозен, защото кърлежът разнася няколко много опасни и смъртоносни болести – лаймска болест, кримска хеморагична треска, марсилска треска, ерлихиоза, бабебиоза, ку-треска и много други. Тези „отвратителни“ същества, това не е мое определение – така ги е нарекъл още Аристотел, предават заразата трансовариално на най-малките форми – на бебетата си. А те са толкова микроскопични, че човек почти не ги вижда. Не забелязва и кога влизат под кожата му. Само че и малките, както майка си и татко си, много обичат да смучат кръв. И само това правят, макар и в по-малко количество. Проблемът е, че те, смучейки кръв, смучат и повръщат. И всички вируси и бактерии, които се намират в коремчето им, влизат в човешката кръв и ни заразяват.

За колко време заразата от кърлежа влиза в човешкото тяло и се разпространява?

Особено съществен е факторът време. Ако кърлежът престои впит в кожата 1 час – не става нищо. Ако обаче не го видим и престои над 48 часа, заразата е сигурна. Няма значение какъв вид е и къде ни е полазил – в града, селото или гората. Важният въпрос е какви зарази носи самият кърлеж. Най-често това е лаймска бурлиоза.

Никой не изследва кърлежите. Касата дава пари за изследване на хората.

Касата дава ли пари за първото изследване?

Ние искаме да дава пари в доболничната помощ за първичен преглед за лаймска болест. Защото, когато дойде човек с антитела, аз не мога да знам дали тези антитела ги има от предишно ухапване, или е прясно ухапан. Защото ако е от минало ухапване, няма нужда въобще да бъде лекуван. Не се лекуват антитела, а причинителят. Ако обаче ухапването е прясно, значи в организма на този човек има причинител и той трябва да се лекува.

За последната седмица има 9 случая на лаймска бурлиоза, а от началото на годината са 260. А с марсилска треска за същия период са 36. Защо има и толкова смъртни случаи?

Това е сериозен проблем. Голям процент от болните, особено през последните 2 години, дори не знаят, че са били ухапани от кърлеж. Идват направо със симптоми на лаймска бурлиоза. Тялото им се покрива с едни големи червени петна – може да е едно, може да са повече и се местят. Появяват се ту на едно, ту на друго място. Диаметърът им е различен – от десетина сантиметра до много по-големи. В момента в инфекциозната клиника на ВМА лежи мъж с петно, което се е разпростряло на цялото му бедро. Никой не може да даде отговор на въпроса защо при едни хора обривът е малък, при други – огромен. Когато петната са по-малки, често се бъркат с алергия и се лекуват неправилно. По-точно въобще не се лекуват, което може да е фатално. Важно е инфекцията да се хване от самото начало и да се лекува правилно, защото болестта протича в 3 стадия. Първият е кожният, който е лесно лечим и завършва с успех при 98% от случаите. Вторият стадий е този на тъканната локализация и причинява симптоми, които трудно могат да бъдат обяснени и рядко се свързват със зараза от кърлеж. Само ако някой много опитен лекар се сети да изследва болния за лаймска бурлиоза, може да я установи. В третия стадий вече се увреждат органи – нервна система, стави и сърце, което може да има тежки последици.

Болестите не се лекуват правилно или са смъртоносни?

Някои от болестите, пренасяни от кърлеж, като кримската хеморагична треска, са смъртоносни. Кримската хеморагична треска протича нетипично и води до тежки нарушения в съсирването на кръвта и оттам до кръвоизливи. Когато те са в коремната кухина, често се поставя диагноза „остър корем“ и болният се оперира. Това е опасно и за хирурга, и за персонала, защото рискът от зараза е висок. Вече има 10 случая на медицински работници, които са се уболи по време на манипулации и са умрели. Тази болест е смъртоносна.

Българските комари май не са опасни и не разнасят смъртоносни зарази?

Засега е така. Но и в Гърция, и в Румъния има заразени с нилска треска. А у нас болестта е открита в комари. Значи заразата е тук. Ако си спомняте обаче и в Ню Йорк я нямаше, но най-неочаквано се появи. Дойде от частни басейни. Всяка къща в Лонг Айланд има басейн и епидемията оттам тръгна.

Нали басейните се хлорират и се слагат дезинфектанти. Комарите нали са чувствителни. Ларвите им не умират ли?

Вероятно тези басейни не се поддържат и дезинфекцират редовно. Другата възможност е комарите да са мутирали и да не се влияят от химикалите. Факт е, че Ню Йорк пламна, а в нашия район заразата я има, в целия средиземноморски пояс има нилска треска. Комарите не заобикалят през Черно море и през Югославия, за да идат в Румъния. Имахме изолирани случаи на зараза, но не и масово. Комарите обаче пренасят няколко заболявания – включително и малария. Маларията също се върна у нас, заедно с наплива от туристи и пътуващи по всички посоки. Така че винаги трябва да имаме едно на ум.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Весела Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto