Новини

Портокаловият сок е ефикасно средство срещу скорбут

Редовната употреба на сок от портокал спира развитието на остеопорозата, подсилва паметта и забавя стареенето

Портокал върху таблица за зрителна острота
Антиоксидантите в портокаловия сок възпрепятстват развитието на раковите клетки и сърдечно-съдовите заболявания

Портокалът е познат в Европа с няколко сорта. Персийският, с леко горчив вкус, е донесен в Италия през ХI в. от Персия. Сладките портокали са пренесени от португалски търговци през ХV в. от Индия.

Здравите портокали се познават по гладката и блестяща кора. По нея не бива да има черни петна, меки участъци или признаци за загниване. На стайна температура небелените портокали се съхраняват до една седмица. В домашен хладилник се запазват до месец.

За подобряване на общия тонус и на кръвооросяването на мозъка, нормализиране на артериалното налягане, подсилване на паметта и успокояване диетолозите препоръчват каша от овесени ядки и прясно изцеден сок от портокал за закуска.

Пектинът в портокаловия сок подобрява перисталтиката на червата, помага за отделянето на вредните вещества от организма и препятства гнилостите процеси. Сокът възбужда апетита и помага при запек.

Благодарение на високото съдържание на витамин Р в кората, чаят от портокалови кори има кръвоспиращо действие при маточни кръвотечения.

Редовната употреба на портокалов сок спира развитието на остеопорозата и дори заздравява костите. Антиоксидантите в сока възпрепятстват развитието на раковите клетки и сърдечно-съдовите заболявания и забавят стареенето. Това е установено със сигурност, макар че лекарите все още не знаят точно кои от 400-те активни съставки на плода подобряват здравето.

Портокаловият сок е ефикасно средство срещу ревматизъм и подагра, при отравяния и скорбут.

Източник:

Монитор

Снимка:

SXC

Реклама