Статии

Поне 6 суперболници за сложни операции

Докторите в тях ще вземат най-високи заплати, казва Анна-Мария Борисова

Ще глобявам до 300 лв., хвана ли с фас в министерството

Касата ще плаща и дълъг престой в болница

"Тя има труден характер и е некомуникативна. Затова съм я избрал, защото вярвам, че такъв човек ще успее да направи здравната реформа."

С тези сурови щрихи обрисува бъдещият министър на здравеопазването премиерът Бойко Борисов при първото официално представяне на проф. Анна-Мария Борисова.

Известната с нестандартния си подход към задачите специалистка по ендокринология и дългогодишна ръководителка на Българската лига за профилактика на остеопорозата обаче надмина всички очаквания. Освен със своята "Млечна песничка" д-р Борисова разбуни духовете и с бързите си реакции и срещи с представители на различни организации. Какво успя да свърши през първите дни, откакто пое поста - министър Борисова разказа в първото си интервю за медиите.

- Министър Борисова, премиерът Бойко Борисов ви подкани да подхванете смело реформата и вие май сте хванали бика за рогата?

- Премиерът ми се обади в понеделник, на 8-мия ми работен ден, и ме попита какво съм направила. Пошегувах се, че Господ е направил света за 7 дни, а аз за една седмица съм стартирала здравната реформа. Още с назначаването си на 21 април подписах документите за новите ваксини, които трябваше да влязат в Националния имунизационен календар от 1 април. Само за час и половина проблемът с петвалентната ваксина и ваксината срещу стафилококова инфекция бе решен. Бяха отпушени всички доставки и в момента те вече са в РИОКОЗ и при личните лекари. В първия си ден стопирах и търговете за медицинска апаратура в болниците. Защото не можем да хвърляме пари за медицинска техника, без да сме изготвили инвестиционен план. На следващия ден поисках от районните здравни центрове и от шефовете на болници информация за състоянието на лечебните заведения - с каква медицинска техника и лекари разполагат. Успях да направя работни срещи с браншовите организации на лекарите, на медицинските сестри, синдикатите.

- Ще успеете ли да реформирате системата така, че и пациентите да усетят позитивната промяна, и лекарите да не напускат страната?

- Ще се опитам. Всъщност не ще се опитам, а трябва да има реформа. Екипът, с който ще работя, е много ерудиран и високо образован. Проф. д-р Иван Миланов също като мен е с богат опит в практиката. Разчитам изключително много на неговата компетентност и умения. Заместник-министър Десислава Димитрова има квалификации от най-добрите световни университети - Харвард и Принстън. От завръщането си в България през лятото на миналата година тя следеше всички процеси в здравеопазването като съветник на вицепремиера Симеон Дянков. Успях да я открадна от него, така да се каже. Другият ми заместник - Гергана Павлова, също идва от практиката. Заедно имаме амбицията и куража да направим нещата по-добри в здравеопазването, както казахте и за пациентите, и за лекарите и медицинските специалисти.

- Поканихте ръководството на Българския лекарски съюз и поискахте да се изработи регистър на лекарите в страната - по пол, възраст, придобити специалности, в коя област на страната работят. Защо?

- Това има практическо значение за бъдещето. Трябва да знаем в кой район кога ще има нужда от определени специалности. По този начин ще можем да планираме специализациите така, че да няма дефицит в различните селища и това да не създава проблем на здравната система. Казах още на първата пресконференция, която дадох, че всеки ден по един лекар напуска България. За съжаление напускат най-кадърните, които нямат проблем да се реализират в чужбина. За тяхното обучение държавата е вложила средства, а те не лекуват български пациенти, а болни във Франция, Англия, Норвегия, Германия, Холандия.

- Вие успяхте да убедите премиера Бойко Борисов да не се слага таван на лекарските заплати. Това би могло да бъде мотив, че могат да постигнат добър стандарт на живота и тук.

- Това ще стане, но не така бързо, както искам. Макар че много бих искала нашите лекари да се чувстват така, че да се чудят къде работят - в България или във Франция например.

- Кога да очакваме новия начин за формиране на месечните възнаграждения при лекарите?

- Това не е на преден план. Най-напред трябва да направим преструктурирането на болничната помощ. Това е въпросът, който никой досега не посмя и не помръдна наникъде и болничната ни система абсолютно изостана от обществения ни живот. Тази система е замръзнала, откакто аз съм учила медицина. Само дето дойдоха клиничните пътеки и внесоха всъщност нещо лошо в работата. Докторите започнаха да лекуват по схеми, а всеки болен е сложен космос и няма как да се напъха в една пътека.

- Кога предвиждате да се въведат диагностично свързаните групи, които ще позволят комплексно лечение на болните?

- В най-добрия случай в средата на 2011 г. За да стигнем до тях, преди това трябва да реформираме самата болнична система. В момента сме подвластни на Национална здравна карта от 2005 г., която е определила минималния брой лечебни заведения в страната, но не и максималния. И това е грубата грешка, която е допусната, неволно или не. Всъщност това е разтворило вратите на новооткриващите се лечебни заведения. Много от тях разполагат с модерна апаратура, с компетентни специалисти. Нищо лошо не казвам за частните заведения, те са добре дошли, но всичките автоматично сключват договори със здравната каса. На този обществен ресурс, на тази ясла да я наречем, изведнъж увисват много хранещи се. И съвсем естествено е, че финансовият ресурс в един момент ще се изчерпи. Това е ясно отдавна, но за първи път в настоящето правителство видях воля да промени нещата. Това беше основната причина да приема поканата за министър на здравеопазването.

- Какви промени ще направите в болничната система?

- Болниците ще бъдат разделени на 3 нива на компетентност. В първо ниво ще влязат общинските болници в малките градове - например в Ботевград, Троян, Луковит. Във второ ниво ще бъдат болниците в областните градове - Ловеч, Враца, Монтана, Видин. В трето ниво ще бъдат събрани т. нар. евроболници. България ще бъде разделена на 6 еврорайона, в които ще има по една-две такива болници. В тях лекарите ще бъдат с най-висока квалификация, те ще разполагат с най-модерната апаратура за диагностика. Лекарите от трето ниво ще получават по-високи възнаграждения от тези в първо и второ ниво. Защото освен по-добра квалификация те ще лекуват и пациенти с по-тежки диагнози. Във всяка една от трите категории също ще има степенуване на заплатите.

- Бихте ли дали примери как ще вървят потоците с пациенти в трите вида болници?

- Да вземем моята специалност - жлези с вътрешна секреция. Има 5-6 жлези с вътрешна секреция. Едно от най-разпространените заболявания е диабетът, който се провокира от недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. У нас има около 320 000 диабетици. Те ще се лекуват в болниците от първо ниво. Заболяванията на щитовидната жлеза ще се лекуват в болниците от второ ниво, тъй като са по-сложни, искат по-голяма подготовка и по-сложна диагностика. В тях ще се лекуват и диабетици. В болниците от трето ниво ще се лекуват всичките заболявания на жлезите с вътрешна секреция. Ще се приемат предимно тези пациенти, лечението на които изисква сложна диагностика, която не може да се направи на другите нива.

- Означава ли това, че пациент с по-обикновена диагноза не може да попадне в болница от трето ниво?

- Това ще е възможно, но в ограничен брой. Да вземем хирургичната специалност - простата операция апендицит, която ще се прави в болниците от първо ниво, и сложните интервенции при болна жлъчка, тежък стомашно-чревен проблем, които ще се правят в трето ниво. Възможно ли е пациент с остър апендицит да отиде в евроболница? Да, но по изключение. Тези случаи ще заемат до 10% от хирургиите в университетските болници. По този начин специализантите ще могат да видят как трябва да се оперира апендицит и като отидат в болниците от другите нива, ще могат да направят качествено такава операция.

- Министър Борисова, вие се обявихте принципно против либерализацията на тютюнопушенето. Заради кризата обаче и увеличения риск от фалити на ресторанти и капанчета тази поправка влезе в Закона за здравето. За жалост обаче се случва много учители да пушат заедно с учениците си на двора и лекари да пушат пред пациентите си. Как ще коментирате този факт?

- Това не бива да се случва. Аз забраних тютюнопушенето в министерството. Ще налагаме глоби - от 50 до 100 лв. за първо нарушение, за рецидив - 300 лева. Преди много години бях на един конкурс в Сингапур и там не се пуши абсолютно никъде. По улиците тук-таме, но имаше специални кошчета за фасовете. Не съм видяла нито една угарка по улицата. Обаче там глобата за това нарушение е 500 долара.

- Министър Борисова, вие обещахте, че няма за закривате болници.

- Така е, но някои ще се преструктурират в болници за долекуване и продължително лечение. В момента в България почти всички болници са за активно лечение, докато в ЕС има много хосписи и рехабилитационни центрове.

- Възможно ли е трансформирането на лечебниците да започне още тази година?

- Да. Изготвили сме 4 клинични пътеки за долекуване. Първите три са за пациенти с вътрешни болести, хирургични и неврологични случаи. Последната е за продължително лечение на пациенти в будни коми, болни, които се нуждаят от апаратно заместване и други тежки случаи. По пътека за долекуване може да бъде приет пациент с двустранна пневмония, с тежко възпаление на бъбреците, след инсулт или сложна коремна операция. Имаме идея да изведем някои изследвания и медицински дейности от болниците в доболничната помощ, това ще спести средства на системата.

- Готови ли са центровете на Бърза помощ да поемат по-голямо натоварване, след като болниците за активно лечение ще се разделят на три нива?

- Има достатъчно линейки и модерна апаратура, но не стигат лекари. Работата в Бърза помощ е свързана с много напрежение, нощна работа, глабоволия с пияни, дрогирани, хулигани и т. н. На първо време ще се опитам да извоювам тези лекари да специализират каквото пожелаят, не само спешна медицина. По-нататък ще помислим и за повишаване на заплатите им.

- У нас има много "изчезващи" специалности - има недостиг на специалисти по анестезиология, клинична патология, някои видове хирурзи. Как ще набавите нужния брой?

- Проблемът е огромен. Знаете ли, у нас има само 90 патолози? 90 на 7 милиона! Няма кой да слага цитологичните диагнози при биопсии. Предвиждаме преференциално обучение на кадри за тези редки специалности. В момента правим инвентаризация на здравеопазването. Поискахме от всички центрове по здравеопазване да ни изпратят информация относно характеристиката на всички болнични заведения в техния район. Изпратихме им на електронен носител специален набор с въпроси, който аз подготвих, докато бях номинирана за министър. Трябва да погледнем в бъдещето - как сме подготвени, какво очакваме да се случи, има ли хора, които да останат. Същите въпроси си задаваме и за медицинските сестри, лаборантите, санитарите, фармацевтите. Броят на медицинските сестри е наполовината на това, което е нужно на системата. Ако седнем да броим имаме ли необходимия брой сестри, за да функционира тази болница, ще трябва я затворим. Това е положението! В някои болници са взели на работа пенсионерки, само и само сестра да има.

- Как ще се реши този проблем?

- Като им се повишат заплатите и започнат да работят в по-нормални условия.

- А кога ще стане това?

- Когато се увеличи брутният вътрешен продукт на България.

- Лекарският съюз и пациентски организации настояват Позитивният лекарствен списък и търговете за скъпите лекарства по Наредба 34 да се прехвърлят към НЗОК.

- Обсъждала съм вече този въпрос с председателя на Българския пациентски форум Теодора Захариева. В Европа не ми е известно нито едно здравно министерство да прави търгове за лекарства. Защо ние сме принудени да ги правим? В момента действа такава методика на ценообразуване, че ние успяваме да постигнем по-ниски цени, отколкото здравната каса. Така успяваме да осигурим лекарства за повече онкоболни. Поставила съм задача да намерят удачна формула за ценообразуване и до края на годината да преместим лекарствения Позитивен списък в НЗОК.

- Вие предложихте да има и втори Позитивен списък за консумативите и имплантите, за които пациентите плащат от джоба си. Кога ще се случи това?

- Надявам се към есента да успеем да сложим пределни цени на медицинските изделия.

- Преди време спечелихте конкурс на Международната асоциация по остеопороза с предложение за превенция за здрави кости при децата. Предвиждате ли въвеждането на часове по здравни знания в училище?

- Хубаво е да ги има тези здравни часове. Навремето направихме здравна програма за пълноценно хранене при деца от 6- до 12-годишна възраст. Издадохме книжка със съвети за хранене - колко полезни са млякото, сиренето, рибата. Има и специални упражнения с рисунки, рецепти на Ути Бъчваров, "здравословни" гатанки от кака Лара и прословутата "Млечна песничка". Разпространихме книжката сред 10 000 деца. През 2000 г. докладвах това на Световния конгрес по остеопороза в Чикаго и колегите останаха удивени. Всички участници в конгреса станаха и пяха българската "Млечна песничка". Две години по-късно от централата на Международната асоциация по остеопороза излязоха със специална книжка по този въпрос, т.е. ние успяхме да изпреварим другите страни.

- Смятате ли, че нетрадиционният подход, който имате към нещата, ви помага?

- Да, аз обичам новаторството, но премерено и в разумни граници.

Автор: Румяна Милева
Източник:

Стандарт

Фотограф: Георги Николов