Новини

Полипи причиняват рак

Преглеждайте дебелото черво

Колоноскопия
Компютърната колоноскопия дава най-ясна картина за червата

Полипите представляват вид новообразувания на лигавицата на дебелото черво. В голямата си част те са доброкачествени, но е възможно формиращите ги клетки да носят потенциал за израждане на полипа в злокачествена формация.

За да се предотврати рискът от развитие на рак на дебелото черво, е от значение да се определи дали полипите са потенциално опасни още при установяването им. Това става с редовни прегледи веднъж всяка година след 50-те. Малко е вероятно да се разбере за наличието на полипи, особено когато размерът им е малък и не се търсят целенасочено, тъй като не дават никакви симптоми. Обикновено се откриват при изследване по друг повод или при профилактична колоноскопия. Когато нараснат, е възможно да се появи кървене от ректума и промяна в честотата на изхожданията. Например да се появи необяснима диария, запек, необходимост от по-често посещение по голяма нужда от нормалното или очевидна трайна промяна на вида на изпражненията.

За откриването им се изследва фецес за наличие на кръв, имунохимичен и ДНК тест. С колоноскопия чрез специален накрайник се проверяват стените на дебелото черво за полипи. По време на изследването по преценка на специалиста полипите могат да бъдат отстранени. Сигмоидоскопията наподобява колоноскопията, но тръбата на апарата е по-къса, което позволява изследване само на най-крайната част на колона.

Храната, богата на фибри, намалява вероятността от образуване на полипи и изменението им в злокачествени образувания. Установява се, че консумацията на кафяв ориз най-малко веднъж седмично намалява риска с 40%. С 33% рискът е по-малък при тези, които хапват бобови култури и сушени хранителни продукти поне 3 пъти седмично. Ако хапваме варени зеленчуци всеки ден, намаляваме опасността от състоянието с 24% в сравнение с потребление, по-малко от 5 пъти седмично.

Друг начин за предпазване от полипи на дебелото черво е извършването на физически упражнения. Тези, които правят гимнастика или спортуват дори само един час седмично, снижават риска от полипи и рак с 9 на сто.

Прецизна лупа засича миниатюрни тумори

На всеки 9 минути в света умира по един човек, болен от рак на дебелото черво, а приблизително на всеки 4 минути се поставя тази диагноза. Един от шестима мъже развива рак на простатата.

Общото между тези заболявания е, че открити в ранен стадий, днес те не са проблем за медицината. Проблем за повечето пациенти обаче са „неудобните“ прегледи, чрез които се поставят тези диагнози – на ануса и дебелото черво. Липсата на достатъчно информация също е сред водещите причини хората да не ходят на лекар навреме. Те се откриват с прецизна лупа в накрайника на приспособление, с което се извършва обследването.

Прегледът на дебелото черво е с ректално туширане. Това е манипулация, на която особено мъжете след 60-годишна възраст трябва да се подлагат веднъж годишно. Чрез него се преценява не само състоянието на ректума, но той дава представа и за твърдостта и гладкостта на простатата и наличието на възли. При жените ректалното туширане обикновено се прави едновременно с гинекологичен преглед.

Като всеки прост и евтин метод има и редица ограничения. С този метод може да се изследват едва 6 – 8 см от ректума. Под 10% от колоректалния карцином се диагностицира с този тест. По-точното изследване е колоноскопия.

При колоноскопията през ануса в дебелото черво се въвежда гъвкава оптична тръба, чрез която лекарят, би могло да се каже, че вижда червото със собствените си очи, по-точно на монитор, свързан с оптичната тръба. Ако се притеснявате от болка, може да се направи венозна анестезия и да нямате дори спомен от изследването. Ако се притеснявате от подготовката – почистването на червото, то за това може да се погрижите сами вкъщи. В деня преди изследването се изпиват 3 – 4 литра вода с очистително и след известно време, прекарано в тоалетната, гарантирано ще сте готови за колоноскопия.

Ракът на дебелото черво се развива постепенно, като поначало доброкачествени полипи се израждат злокачествено, ако не се отстранят. Ако профилактичните прегледи са редовни, с голяма вероятност ще се предотврати развитието на рак. Затова те трябва да се извършват веднъж годишно.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): д-р Владимир Пенков, гастроентеролог (Прецизна лупа засича миниатюрни тумори)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto