Новини

Похапването от стрес е капан

Сладките неща ни правят щастливи, но не за дълго

Американски учени са установили, че при нервно напрежение нараства равнището на хормона на стреса. На което се дължи потребността от повече захар - до три пъти повече от обичайните количества.

Бонбоните и шоколадите изглеждат най-ефективното средство срещу стреса. В което няма нищо чудно - съдържащата се в тях захар води дотам, че в мозъка се освобождава повече серотонин /хормонът на щастието/, който гарантира доброто настроение. И така изведнъж всички тревоги започват да изглеждат по-малко страшни.

Сладкишите - първо приятел, после враг

Положителното въздействие на сладостите обаче е краткотрайно. Сладкишите наистина имат свойството да повишават нивото на кръвната захар, респективно - влияят положително на дееспособността. Но след това стойностите падат отново - и така следващото посягане към шоколада се оказва програмирано.

Съвсем нерядко от нуждата за малко утешение се получава истински хранителен проблем. Тъй като вкуснотиите лесно се "лепят" по тялото, след което много трудно могат да се отстранят. Освен това могат да предизвикат кариес, диабет или заболявания на сърдечно-съдовата система.

За да се противодейства ефективно, е необходимо да се премахне причината за страстта към захарта. Затова експертите препоръчват подобряване на стресовия мениджмънт. Важно е, например, да си поставяме реалистични цели. Защото ако сутрин непременно тичаме, след работа играем с децата, а след това се представяме и като перфектна готвачка - това е твърде много.

Последствията: в крайна сметка нито една от задачите не е изпълнена както трябва. Този, който оценява реалистично възможностите си и си поставя конкретни цели, ще се защити от потенциалните разочарования. Постигането на една реалистична цел е отлична награда - в такъв случай шоколадът може да се окаже напълно излишен.

Освободете тялото си!

Не бива да подценяваме и благоприятното въздействие на спорта, защото движението разгражда стреса. Нищо друго не помага толкова ефективно срещу стреса колкото спорта, тъй като редовното движение осигурява свобода на тялото.

И накрая: трябва да се храним съзнателно. Похапването поради стрес обичайно изобщо не е съзнателно, тъй като при прекомерното натоварване хората ядат повече сладко и по-мазно от обикновено. Затова е препоръчително всички запаси от шоколад да се премахнат и да бъдат заместени с кисело мляко, плодове и пълнозърнест хляб.

АГ/БМ/ВШ

Източник:

DW