Новини

Погрешно лекуваната детска кашлица докарва усложнения

Интервю с д-р Валери Исаев, детски пулмолог и завеждащ отделението по белодробни болести в университетската Александровска болница – София

Сироп за кашлица
Кашлицата е най-кошмарният симптом за педиатъра

- Д-р Исаев, детската кашлица, особено през есента и зимата, е един от най-тревожните симптоми за всеки родител. Едни лекари твърдят, че тя е нормална реакция на организма за очистване, други са категорични, че е предвестник на болест, срещу която час по-скоро трябва да се вземат мерки. Какво всъщност представлява детската кашлица?

- Кашлицата се появява при дразнене в дихателните пътища от механично, алергично и инфекциозно естество. Дали е „естествено очистваща“ или предвестник на заболяване, зависи от какъв вид е тя. За остра се приема тази, която е започнала наскоро и трае максимум три – четири седмици. За хронична се говори, когато тя продължава повече от осем седмици. И тъй като няма черно и бяло, по средата е провокираната остра кашлица, която се вмества в интервала три – четири и осем седмици. Съществуват и други видове, като поствиралната кашлица.

- Тя ли е най-опасна?

- Зависи от общото състояние на детето. Поствиралната кашлица започва с остра инфекция на горните дихателни пътища в резултат на вируси. След като обаче премине основната фаза на заболяването, кашлицата остава и продължава още две – три седмици. Тя именно е тази, която най-често буди тревога и у родителите, и у нас, лекарите.

Съществува и повтаряща се кашлица, тя е тази, която се повтаря поне два пъти в годината и е свързана с дадена настинка, продължителността ѝ е не повече от една – две седмици. Когато обаче периодите са твърде кратки, видът е трудно различим. При специфичната кашлица, характерна за дадено заболяване, са налице ясно очертани причини, например крупсиндром или остър ларингит. Тя е къса, лаеща кашлица, понякога се появява и т.нар. магарешка кашлица. Характерът на кашлицата определя и по-нататъшното лечение на детето. Затова родителите не бива да се опитват да го лекуват сами, а да го заведат на педиатър.

- Коя е най-често срещаната кашлица през есента?

- В този сезон най-характерна е т.нар. изолирана неспецифична кашлица, в над 95% тя се дължи на вирусно заболяване. То може да е грип, но може да е причинено и от рино- или аденовируси, известни повече като респираторни. За неспециалиста е невъзможно да определи дали става въпрос за грип или остро респираторно заболяване, затова не бива да се прибягва към самолечение, особено когато става дума за деца. Най-много родителят може да даде на малчугана чай, в който има мента, мащерка и ехинацея, но всяко сиропче да му купува след консултация с лекар. В около 8 – 12 на сто при острите респираторни инфекции дори могат да възникнат усложнения. За щастие първичните бактериални инфекции са редки. По-чести са вторичните бактериални, които се появяват като усложнение на остра вирусна инфекция и са по-лесни за лечение, а организмът ги преодолява по-бързо. Кашлицата е най-кошмарният симптом за педиатъра. Няма друг признак в детската възраст, който, от една страна, да се среща твърде често, а от друга – да се повлиява изключително трудно от предписаното лечение. Случва се дори някое дете, което продължително време кашля, да е било подлагано на много изследвания и най-рaзлични терапии, но без резултат, защото е определен точният вид кашлица и според нея предписано подходящото лечение.

Най-често, когато тя не отшумява продължително време, родителите се питат дали моето дете няма „скрита пневмония“, има ли някаква неизяснена алергия и какво ли още не.

Кашлицата е симптом със защитен характер. В повечето случаи ние, лекарите, се стремим не да я потиснем, а да я облекчим. Добрият лекар не лекува кашлицата – той я контролира, облекчава и подпомага нейния защитен ефект.

- Сиропът без рецепта не е ли достатъчен, ако детето няма други оплаквания освен раздразнено гърло?

- Не, не е достатъчен. От голямо значение е дали кашлицата е придружена с някои други симптоми – температура, хрема, тежко дишане, обриви и други.

Когато тя е предимно нощна и сутрешна, обикновено е причинена от стичащите се секреции по задната фарингеална стена. Най-доброто лечение на този вид кашлица е да бъде овладяно възпалението на носа или околоносните синуси.

Ларингитът е често заболяване в детската възраст, чиито симптоми са дрезгава, честo на серии и суха кашлица. Често при него гласът е променен. Когато вдишването е силно затруднено и звучно, се касае за т.нар. субхордален ларингит или псевдокруп. При него детето се събужда най-често през нощта със силно затруднено дишане, неспокойствие и честа неприятна кашлица. Традиционното лечение на този вид ларингит включва антихистамини, кортикостероиди, антибиотици и други. Тези медикаменти обаче не бива да се дават на своя глава без предписанието на лекар. Освен това детето, предвид по-слабата му имунна система и особености на организма, трябва да се наблюдава по-продължително време от специалист. Затова не съветвам майките да лекуват децата си със сиропчетата и прахчетата, предписани на детето на съседката, нито пък да се водят от съветите в интернет. Всеки болестен симптом трябва да ги насочва само към едно – да заведат малчугана час по-скоро на детски лекар.

Автор(и): Фани Серафимова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto