Новини

Подутият корем издава депресия

Преди консултация с психиатър обаче е необходима фиброколоноскопия

Перкусия на корем
Една от най-честите причини за подуването на корема е чисто психосоматична

За синдрома на дразнимото черво (IBS – Irritabile Bowel Syndrom) обикновено не се установяват органични причини. Явява се често и засяга около 20% от хората в най-активната възраст, като нарушава качеството им на живот, намалява работоспособността им и е причина за чести отсъствия от работа.

Клинично се изявява с подуване на корема, болки и дискомфорт в долната коремна половина. Обикновено е съпроводен с промяна в консистенцията на фекалиите, нередовен ритъм на дефекация, облекчение на болката след изхождане. Този синдром се проявява в 4 форми – констипационен, диаричен, смесен и некласифицируем.

Една от най-честите причини за подуването на корема е чисто психосоматична, т.е. трябва да се мисли за депресия. Затова съвременните методи на лечение на този синдром включват дори антидепресанти.

Става въпрос за страдание и ние, гастроентеролозите, можем да помогнем поне със съвет, ако не с обичайните прокинетици, които са втръснали на пациентите и определено не им помагат. Преди консултация с психиатър е необходимо задължително да се направи фиброколоноскопия – най-прецизното изследване на дебелото черво, за да се изключат органични заболявания като рак, полипи, дивертикули, язвен колит или болест на Крон.

Диетата, която аз препоръчвам при подуване на корема, включва ограничаване на грубите целулозни храни, които консумират повечето любители на здравословния начин на живот. Тук също е полезно да знаем, че пресният лук и чесън, ядките, бобът, грахът, лещата и прясното мляко са несъвместими. Желателно е да се приемат повече течности – по 1.5 – 2 литра дневно, да се избягват обездвижването и стресът. Всъщност добрият баланс между белтъци, мазнини, въглехидрати, баластни вещества, като целулоза и фибри до 30 г дневно, течности и витамини в правилните пропорции е разковничето за добър начин на хранене.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): д-р Радин Цонев, гастроентеролог
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама