Новини

Под полъха на климатика

Maшината сее болести и лято, и зима

Климатикът е съюзник в борбата с летните жеги и мразовития студ. Уредът обаче лесно може да се превърне в източник на куп болести – от тежки пневмонии, настинки и алергии до невинни козметични проблеми като суха и изтощена кожа.

„Все повече хора внимателно и умно ползват климатика и са наясно с правилата, които ще запазят и здравето им“, твърди София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести „Св. София“. Въпреки това обаче продължават да идват пациенти с настинки, схващания и пневмонии, причинени от полъха на климатика. В тази група попадат основно деца и възрастни над 50 години, обясни още тя.

Има няколко златни правила, които потребителят трябва да спазва, така че уредът да му носи комфорт, а не болести.

Рязката смяна на градусите навън и вътре в помещението е стрес за организма. Сред най-големите заблуди е схващането, че идеалната температура на климатика през летните дни трябва да е 23 – 25 градуса. Разликата в градусите между вътре и вън не трябва да бъде по-голяма от 6 – 7, най-много 10 градуса, категорична е София Ангелова. В случай че това правило се пренебрегне, се създават условия за настинки. Те най-често протичат с хрема, болки в гърлото, мускулите и ставите. Пациентите често се заблуждават, че са пипнали някой летен грип, и започват самолечение. Тогава оплакванията се задълбочават и се стига дори до случаи на тежки пневмонии. Затова усетите ли неразположение, преди да влезете в аптеката, посетете личния си лекар, съветва д-р Ангелова.

Друга масова заблуда е, че климатикът е опасен само през топлите месеци. Неправилната му употреба разболява както през горещия юли, така и през мразовития февруари.

Климатикът може да ви докара така наречената атипична пневмония както през лятото, така и през зимата. Тя се предизвиква от бактерии и вируси, като хламидии, микоплазми и легионели, които виреят и се размножават в уредите. Те се задържат във филтрите и при пускане на климатика се смесват с въздуха в стаята. Целият този коктейл от бактерии се вдишва в големи количества, особено през зимните месеци, когато по-рядко проветряваме дома си. Срещнат ли се с организъм със слаба имунна система, вирусите причиняват атипична пневмония.

Най-често тя е предшествана от главоболие, зачервено гърло, неразположение, суха кашлица и температура.

Във филтрите влизат и се задържат и най-различни алергени, които причиняват алергии или изострят съществуващите вече. Те засилват характерните и досадни алергични симптоми като кихане, сърбеж, парене, сълзене на очите и кашлица. За да се избегнат тези удари върху здравето, филтрите трябва да се почистват всеки месец и да се сменят на 2 години. Пазарът предлага и антибактериални спрейове за почистване, които могат да се ползват за дезинфекция ежедневно. В помещенията с климатици е препоръчително да няма мъхести постелки и килими, които задържат акари и прах.

Правилното позициониране спрямо машината е другото златно правило, което трябва да се спазва. Климатикът не бива да духа право срещу лицето ни или централно зад гърба ни. Под действието на студената струя, срещу която прекарваме с часове в неподвижна поза, тялото се преохлажда. Това води до болки и схващания във врата, раменете, гърба и изобщо в целия опорно-двигателен апарат.

Климатикът е враг и на кожата. Когато машината работи с часове, а помещението не се проветрява, въздухът се изсушава и кожата се дехидратира. Затова не стойте дълго време в помещение с климатик, особено в жегите, когато жаркото слънце и летният бриз нанасят достатъчно щети върху лицето.

Макар не чак толкова силно, студът и леденият вятър от климатика също дехидратират и изтощават кожата. Ако все пак не можете да намалите престоя под климатика, използвайте овлажнители за въздух и поставете купички с вода из дома си. Ако в офиса ви има климатик, старайте се през обедната си почивка да излизате навън. Не трябва да забравяме, че климатиците намаляват и количеството на отрицателните йони, които влияят положително на организма. Затова е препоръчително в стая с климатик да се постави йонизатор.

Автор(и): Мила Мишева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Kerem Yucel
Снимка:

SXC