Новини

Пет процедури премахват пигментните петна

Петната избледняват постепенно и бавно

Пигментни петна
Петната могат да се появят във всяка възраст

По-мургавите хора имат склонност да правят тежки пигментни петна. Те могат да се явят след херпес или друго възпаление. Неприятно е, защото петната стоят с месеци, а понякога и с години.

Пигментните петна могат да се появят във всяка възраст. Обикновено са резултат на хормонален дисбаланс. Затова се получават и по време на цикъл, при бременност, при хормонални нарушения или ако се пият хормонални лекарства и тетрациклинови антибиотици.

Колкото петното е по-голямо и по-дълбоко разположено, толкова премахването му е по-трудно. Има начин дълбочината да се измери, макар и не особено прецизно, но да ориентира дерматолога. Петната обаче не се класифицират така, защото могат да бъдат не само по-повърхностни или по-дълбоки спрямо разположението на пигмента, но и смесени. Затова премахването на този вид петна е наистина много трудно.

Ако сме получили пигментно петно, това значи, че кожата има склонност да ги образува и трябва да се пази от лъчите. Освен това трябва да се установи точната причина – дали са хормони, противозачатъчни, лекарства от тетрациклиновия ред, които увеличават чувствителността ни към светлина. Това трябва да определи дерматологът, който ще препоръча и най-подходящото лечение. Наистина тези петна трябва да се премахват през зимата.

Подходът е комплексен в зависимост от дълбочината, големината и вида на петното. Тези, които си въобразяват, че ще направят една лазерна процедура и след нея ще са с чисто лице, много се лъжат.

Обикновено се съчетават няколко подхода – започва се цикъл с 5 химични пилинга и добър избелващ крем. Важно е да се подбере много точно видът на пилинга, както и медицинската козметика, с която ще се избелва лицето. Основното правило е, че в началото няма ефект.

Ако се мажете с крем и очаквате резултат на 5-ия или 10-ия ден, няма да видите нищо, дори кремът да е добър. Ефектът идва след първия месец. Доброто избелване става след 40 – 50 дни. Петната избледняват постепенно и бавно. Първоначално може дори да потъмнеят от лечението, а след това да избледнеят, но постепенно. Възможно е към 3-тия месец процесът сякаш да спре и само кремът вече не помага. Тогава може да се мисли за лекарства за избелване. Това обаче се прави само след консултация със специалист.

Автор(и): доц. Жана Казанджиева, дерматолог, Кожна клиника, Александровска болница
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама