Новини

Парагвайски чай ободрява в жегата

Без препичане на слънце, краката в студена вода

Чай мате, известен още като парагвайски чай, има добър съдоукрепващ ефект
Чай мате, известен още като парагвайски чай, има добър съдоукрепващ ефект

Започнаха мъчителни жеги. За отпускарите – златно време за отдих и релакс на море, край басейна или в планината. За много хора обаче високите температури и слънцето създават сериозни проблеми.

Страда целият организъм, но най-вече краката. Те не обичат слънцето. Още при температура от 23 градуса стените на кръвоносните съдове започват да се разширяват и отслабват. Хормони (антибебе, хормонозаместително лечение в периода на климактериума), наследственост и професия допринасят за нарушеното кръвообращение. То отпуска стените на вените и предразполага към заболяването. То е по-често при хора с наднормено тегло, явява се при бременност и дълго стоене на едно място, при пътуване и седяща работа. Някои професии, свързани с продължително стоене прав, като фризьори, учители, стоматолози предразполагат към застой на кръвта и грозно издува вените. Може да си помогнем, като раздвижим кръвта. Върнем ли се от работа, да облеем краката със студена вода. Лечебни са обливанията по Кнайп – краката се поливат от пръстите до кръста с насочена струя студена вода (падането на водата да не е дъждообразно, а струйно!). Започва се с 1 минута. Времетраенето постепенно се удължава.

Добър ефект има и газенето в студена вода. Може да използваме всяка възможност и да се разхождаме в морето или да джапаме в реката. Разходката действа едновременно като охлаждаща процедура и масаж. За целта ходим в студената вода, като вадим и топим крака от коляното под прав ъгъл, както ходи щъркелът.

Има и група билки, които имат добър ефект при разширени вени.

Смесват се равни части например по 50 г корени от глухарче, полски хвощ, водно пипериче, да се разбъркват добре. Две супени лъжици се варят в половин литър вода за 5 минути, запарват се още 15 минути. Чаят се прецежда и разпределя на 3 порции, за да се пие през целия ден 30 минути преди хранене.

Чай мате, известен още като парагвайски чай – има добър съдоукрепващ ефект. Той помага и по-лесно да понесем високите температури. Този чай контролира апетита, тонизира, активира обмяната на веществата. Една-две чаени лъжички чай мате се запарват в чаша вряла вода 5 минути, прецежда се, пие се. Това може да се повтаря много пъти през деня.

Другата активна помощ в горещините идва от хомеопатията. Безценна е помощта на Аrnica 5 CH – От него се приемат два пъти дневно по 5 зрънца. Смучат се бавно до стопяване в устата.

Hamamelis – също се приемат два пъти дневно по 5 зрънца. Смучат се бавно до стопяване в устата.

Помагат и хомеопатичните мазила с екстракт от арника като арнигел, асам мехлем с арника, както и тези, в комбинация с екстракти от конски кестен, червени лозови листа, екстракт от конски кестен.

Независимо дали термометърът навън отчита 28 или се качва над 30 градуса, трябва да се пие много вода. Поне два литра дневно - билков чай, прясно изцедени сокове. И да не забравяме, че всичко, което вреди на черния дроб, предразполага към застой на кръвта и разширява вените. На първо място алкохолът, който по принцип не се препоръчва в жегите. Другите „нежелани” храни са животинските мазнини и тестените изделия. Добре да се възползваме от изобилието на пресни плодове и зеленчуци, както и на риба, които могат да направят здравословно и разтоварващо меню, полезно и за вените, и за черния дроб.

Спешна помощ

Климакс, хиперфункция на щитовидната жлеза - в тези случаи жегите и слънцето имат подлудяващ ефект. Тук най-ефективна, без конкуренция е хомеопатията. Lachesis muta 15 CH помага при влошаване на състоянието при излагане на слънце. Приемат се 5 зрънца още сутринта и ако се налага, приемите се повтарят още 2-3 пъти през деня. При климакс с ужасни приливи на топли вълни ще помогне Sanginaria canadensis - може да се приемат по 5 гранули дневно още сутринта (при пристъп от топли вълни, обилно изпотяване – по 5 гранули няколко пъти на ден), докато тежките симптоми отшумят.

Хомеопатия срещу слънчевата алергия

Това си е алергия като алергия, но алергичните пристъпи не се провокират от храни, цъфтежи, медикаменти, а от излагането на слънце. Ето един пример от форум в интернет, който описва състоянието. „Здравейте, предстои ми ходене на море края на следващия месец. От няколко години страдам от слънчева алергия, която е много неприятна, появява се винаги около третия ден на плажа, дори когато съм под чадъра. Избиват ми ситни пъпки по деколтето, врата и ръцете, които са болезнено сърбящи и щипещи. Пробвала съм какви ли не лекарства и мазила, предписани от лекари, но единственото решение е да не ходя на плаж, да не съм изложена на слънце. А толкова обичам морето, ако някой има същия проблем и се е справил с него, моля, пишете ми.” Тук на преден план изпъква хомеопатичният медикамент Natrum muriaticum 15 CH. Цитираната по-горе дама бих посъветвал да приема по 5 зрънца от този хомеопатичен медикамент седмица преди тръгване на море и да ползва по същия начин, докато трае отпуската на море. Ако се получи влошаване, да се приемат 3-4 пъти дневно по 5 зрънца.

Слез, липа и бъз успокояват възпаленото

При температури над 28°C съдържанието на озон в приземния въздушен слой се увеличава. Най-висока е концентрацията му над огрените от слънцето тревни площи, на ниво 1-1,5 м над земята, т. е. точно на височината на детските колички или играещите деца. Затова обедната разходка на детето из парка и в градинката може да донесе повече вреда, отколкото полза. Проявява се така наречената озонова алергия. Резултатът от „здравословното” пребиваване на чист въздух е парене и зачервяване на очите, кихане и кашляне. Може да се стигне дори до задух. Това са най-честите симптоми на озоновата алергия. Ясно е, че от озона трябва да се пазят и страдащите от астма и сърдечни заболявания. Отново подчертавам, че концентрацията му е най-висока над открити тревни площи, особено при липса на вятър. Над градските улици той почти отсъства.

В Европейската общност отдавна са въведени норми за концентрацията на озона. За безопасни се считат нива под 110 µg/m3. При средна стойност 180 µg/m3 за един час започват да се проявяват симптоми при хора с повишена чувствителност. При 200 µg/m3 и повече озон се появяват симптоми като сълзене на очите, дразнене на лигавиците в областта на носа и носоглътката, гърлото и бронхите, кашлица, влошаване на белодробните функции. Когато в продължение на час или повече средните стойности надвишават 360 µg/m3, населението трябва да бъде предупреждавано, защото съществуват сериозни рискове за здравето. Швейцарската норма за средна концетрация за един час е 120 µg/m3.

Концентрацията на озона спада към основните параметри, които се отчитат при замърсяване на въздуха.

Билкова комбинация помага при алергия от озона. Смесват се в равни части (например по 50 г) цвят и листа слез, липов цвят, лайка, бъзов цвят и се разбъркват добре. Две супени лъжици от тази комбинация се запарват в половин литър вряла вода.

След 10 минути чаят се прецежда и изпива на 3-4 порции през деня. Може да се пие и охладен. Този чай може да се използва и като лосион за обтриване на проблемните зони – лице, шия, деколте.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Echelon3112 | Dreamstime.com

Реклама