Новини

Папаята успешно сваля излишните килограми

Плодът не се препоръчва по време на бременност или преди забременяване

Папая
Папаята много често се използва с лечебна цел

Папаята е тропическо дърво, виреещо в горещите и влажни райони на Централна и Южна Америка и Южна Африка. Първоначално наричано „пъпешово дърво“, растението достига на височина до 10 метра, плодовете му са кръгли или с издължена форма, с жълто-зелена кора и розово-оранжева вътрешност.

На вкус папаята, която може да се намери целогодишно в магазините у нас, наподобява смесица от пъпеш и праскова.

Изключително богати на витамини, минерали и микроелементи, плодовете ѝ много често се използват с лечебна цел – изхвърляне на отровите от организма и подобряване на метаболизма.

В плодовете се съдържа ензимът папаин, който успешно сваля излишните килограми и ги прави подходящо за времето след новогодишното преяждане. Заради папаина, подобен на пектина, белтъчините от приетата храна се разграждат и усвояват по-бързо и по-добре. По тази причина папаята се препоръчва като подпомагане на храносмилането.

Независимо че плодовете са с доказани качества за снижаване стойностите на лошия холестерол, папаята не се препоръчва по време на бременност или преди забременяване заради високото съдържание на фолиева киселина. При честа употреба от бъдещи майки те могат да натрупат в своя и на бебето организъм повече от допустимите количества.

В медицината папаята се прилага при алергии, рани от изгаряне и възпаление на средното ухо.

Семената, които имат вкус на пипер, пък се използват изсушени или стрити като подправка.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Florin Florea
Снимка:

SXC