Новини

Обилното изпотяване подсказва болест

Дори понякога се стига до съсипване на кариерата или интимната връзка

Хиперхидроза
До този момент не е известно защо възниква хиперхидрозата

Ако се изпотявате обилно, изследвайте се при невропатолог, ендокринолог или психоневролог, тъй като този процес подсказва скрити заболявания, съветват специалистите по жлези с вътрешна секреция. Това нарушение в организма се нарича хиперхидроза. При проявяването ѝ организмът фактически остава без вода и соли.

До този момент не е известно защо възниква хиперхидрозата. Тя може да е проявление на генетични особености на организма, но е напълно възможно да бъде симптом и за развиващ се, но все още непроявен ревматизъм, туберкулоза, неврастения, базедова болест, псориазис, екзема и куп други ендокринни заболявания. Не е изключено потоотделянето да е симптом и на нервно-психично разстройство или патология на потните жлези и вегетативната система на организма.

Хиперхидрозата има две разновидности: локална – когато усилено се изпотяват дланите и подмишниците, и генерализирана – когато цялото тяло се облива за секунди в пот. И едната, и другата разновидност създават неприятности. Дори понякога се стига до съсипване на кариерата или интимната връзка. Освен всичко друго постоянно влажната кожа е идеална среда за размножаване на гъбички и бактерии. Те разрушават епитела (горния слой на кожата), което спомага за появяване на претърквания и развитие на гнойни заболявания.

Обичайно тя се лекува оперативно, като се отстраняват част от потните жлези. Напоследък се прилагат още рентгеновите лъчи, хипнозата и физиопроцедурите.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама