Новини

Невидими брекети подреждат зъбите

Всяка полимерна отливка се носи по две седмици

Брекети
Цената на невидимите брекети е 2 пъти по-висока в сравнение с традиционно използваните железни

Най-новото решение как кривите зъби могат да се подредят в холивудска усмивка дават невидимите брекети Invisalign. Те са прозрачни, плътно обхващат зъба и не създават дискомфорт нито при говор, нито вечер. Цената им обаче е 2 пъти по-висока в сравнение с традиционно използваните железни брекети.

„За да се оцени колко е сложен проблемът, се правят снимки от няколко посоки и се вземат отпечатъци от захапката. Снима се горна челюст, долна, изглед отляво и отдясно. При някои има проблем не само с подредбата на зъбите, но и с наклона и захапката. При други долната редица опира и покрива горната – всеки случай е различен“, разказва д-р Георги Габровски, ортодонт в дентална клиника „Единство“.

Няма ограничение във възрастта

Зъбите на тийнейджърите се подреждат лесно и по-бързо, защото те са в процес на растеж. Няма ограничения във възрастта – и на 40, и на 50 години човек може да сложи брекети. До около 25 години обаче има шанс по-бързо да се реши проблемът“, обяснява д-р Габровски.

Щом обаче брекетите се свалят, зъбите се опитват да се върнат на старото си място. „Рецидивът е задължителен, затова се налага да се носят ретайнери – приспособления, които след лечението задържат резултата. Те се носят толкова дълго, колкото е продължило и самото лечение“, предупреждава специалистът. Някои зъболекари дори настояват периодът на задържане на резултата с ретайнери да е 2 пъти по-дълъг, отколкото е било лечението.

Снимките и отпечатъците се изпращат при лицензиран представител на фирмата в САЩ. Оттам се връща филм, който нагледно показва на пациента всички етапи, през които трябва да мине промяната и преместването на всеки зъб. Картината показва как с помощта на шината той се придвижва, докато заеме желаното място, и на какъв етап се случва. Филмът показва как се отваря място на зъба, как се изправя дъгата и как той застава правилно в редичката.

За всяка челюст има отделен филм, който показва крайния резултат, който пациентът трябва да одобри и приеме. Изработват се 15 до 30 комплекта шини за конкретния пациент. Всеки от тях отговаря за даден период, носи се 2 седмици и гарантира съвсем малко придвижване на зъба в желаната посока.

„Шините са прозрачни, напълно невидими и покриват зъба изцяло. Поставят се лесно, защото на практика са модел на самите зъби – пасват по мярка и сами се захващат плътно. Носят се през целия ден, както и през нощта. Свалят се единствено преди хранене. Те не пречат и не затрудняват говора. Отстрани въобще не личи, че са в устата“, разказва д-р Габровски.

Броят на шините и колко продължително ще се носят зависи от вида и броя на дефектите, от възрастта на човека, както и от доста други фактори. По-трудно става наместването при възрастни с извадени зъби, защото липсва опора – нужни са повече шини, защото движението става по-бавно.

На вашето внимание

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Hector Landaeta
Снимка:

SXC

Реклама