Новини

На преглед при уролог на всеки 6 месеца

Над 60 години рискът от доброкачествена хиперплазия на простатата нараства

Простатната хиперплазия значително влошава качеството на живот
Простатната хиперплазия значително влошава качеството на живот

Доброкачествената простатна хиперплазия е честа при мъже над 55 – 60-годишна възраст, затова е добре веднъж на 6 месеца да се консултират с уролог. Според статистиката около 3/4 от мъжете в тази възраст имат уголемена простата, но при малко от тях се проявяват характерните болестни симптоми.

Затова, както и заради притеснения, мъжете обикновено избягват да се консултират със своя личен лекар или специалист уролог. Често съвсем неправилно пристъпват към самолечение, което може да облекчи симптомите, но не решава проблема.

Хиперплазията е доброкачествено заболяване на простатната жлеза. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобство при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплаквания – често ставане нощем, неудобство при излизане навън, ако се наложи да се ползва тоалетна. Възможно е мъжете да имат все по-тънка и по-слаба струя, трудно започване и прекъсване на уринирането. Нощното ставане също е много често и характерно при тези пациенти – два, три, дори четири пъти на нощ, както и честото усещане на рязка нужда от уриниране през деня, т.нар. императивни позиви. То значително влошава качеството на живот – мъжете променят навиците си на спане; налагат ограничения в ежедневието, свободното време, личните взаимоотношения и половия живот. И не на последно място влияят върху психиката – причина са за тревожност и срам.

Има храни, за които е доказано, че дразнят простатата и съответно влошават симптомите на болестта. Това са лютото, кафето, мазните храни, както и алкохолът, които трябва да се избягват. От полза е по-голяма физическа активност. Оплакванията нямат сезонност, но с наближаването на зимата при евентуална настинка може да се изострят.

Простатната хиперплазия и ракът на простатата не са пряко свързани, но не се и изключват. И заради това, че мъжете не ходят на преглед, диагностицирането на рака на простатата често става много късно. А е важно да отбележим, че той е напълно лечим, ако се открие в ранен стадий. Интересното при тези симптоми е, че настъпват бавно и постепенно в течение на години, като непрекъснато се усилват и достигат до 80% от мъжете над 70 – 75 години.

Консултация

По време на националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед“, която стартира през месец април, ще се провеждат открити безплатни информационни срещи със специалисти уролози и с общопрактикуващи лекари. На тях всеки ще може да задава въпроси, свързани с доброкачествената простатна хиперплазия и нейната симптоматика. До средата на месец ноември вече се състояха над 30 такива срещи в цяла България.

На националната безплатна телефонна линия 0800 18 187 всеки ще може да научи подробности за кампанията. „Отиди на преглед“ ще обърне внимание на това, че влошаването на симптомите на уголемената простата води до влошаване на качеството на живот и обратното – със започналото навреме лечение може да се подобрят много аспекти на социалния живот на засегнатите.

Инициатори на кампанията „Отиди на преглед“ са Българското урологично дружество, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и Българският червен кръст, със съдействието на ГлаксоСмитКлайн.

Статистика

Доброкачествената простатна хиперплазия е четвъртото по честота заболяване при мъжете над 50-годишна възраст – след исхемичната болест на сърцето, повишения холестерол, хипертонията и захарния диабет.

Повече от 24 милиона мъже в Европа над 50 години имат симптоми на уголемена простата. Според проучване, направено между 700 мъже на различна възраст, което се проведе в 8 български града:

  • в 71% от случаите засегнатите от доброкачествена простатна хиперплазия мъже са в активна или в ранна пенсионна възраст;
  • 58% от пациентите са посетили лекар повече от 6 месеца след появата на оплакванията;
  • преобладават пациентите със средно изразена симптоматика – 54% , но с голям относителен дял е и тежката симптоматика – 33%;
  • при 70% от случаите е налице опит за самолечение.
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама