Новини

Минус 10 килограма с игли

Акупунктурата засилва метаболизма, топи мастните депа

Изкуството на терапевта е да направи ефективна индивидуална комбинация от игли
Изкуството на терапевта е да направи ефективна индивидуална комбинация от игли

Да сваляме килограми бавно, здравословно, като съхраним тонуса и доброто си настроение. Това е мечта на всеки, който дни наред се е мъчил с непосилни диети и изтощително потене във фитнеса.

Най-резултатна е иглотерапията. Тя „работи“ в няколко посоки. Топи мастните депа в проблемните области – ханш, бедра, корем, свива обема на стомаха и потиска чувството на глад. Заедно с това засилва оборотите на метаболизма, стимулира тялото по-активно да разгражда „запасите“ си. В същото време акупунктурата успокоява мозъка, като пуска в действие хормоните на щастието. Така слабеем, но не сме вечно гладни и недоволни, а по време на терапията сме с усмивка на лицето.

Поставянето на няколко игли по тялото и лежането със затворени очи 20 – 25 минути може да събуди скептични усмивки. Как така 4 – 8 игли могат да стопят 8 – 10 килограма и повече, с които не са се справили строгите диети и физическите усилия?

„Иглотерапията действа на няколко нива. Там където иглата се боде – корем, областта на ханша, бедрата, колената, кръвообращението се стимулира, а с това и обмяната на веществата. Иглите засилват метаболизма в мастната тъкан. И мастната клетка, която е свръхпълна с мазнини, се включва активно в жизнените процеси и използва тези резерви. Така губи от своя обем и постепенно обиколките на проблемните места се намаляват“, обяснява д-р Силвия Еленкова, специалист по акупунктура.

Изкуството на терапевта е да направи най-ефективната комбинация от игли.

„Винаги се съставя индивидуална рецепта. От нея в голяма степен зависи успехът на лечението. В иглотерапията не може да се работи по схема и няма конфекция. Лекарят трябва да прецени степента на затлъстяване и конкретните нужди на пациента. Според традиционната китайска медицина затлъстяването е два типа. И в двата случая има наднормено тегло, но в единия то е резултат от комбинация на влага и студ, а в другия – на влага с топлина. Оттук и подходът на лечение е различен“, обяснява д-р Еленкова.

Понякога иглите се комбинират с мокса – затопляне с пелинова пура. Ако лекарят прецени, че в тялото има прекалено много студ, тогава той нагрява с мокса акупунктурните точки или я поставя върху иглите. В друг случай въздейства само с иглотерапия. Схемата е индивидуална.

„В моята практика много често комбинирам класическа иглотерапия – с други думи иглите се убождат на различни места по тялото, с поставяне на игли по ушната мида – така наречената аурикулотерапия. Тя е много добро допълнение, защото един или два пъти в седмицата човек идва в кабинета, за да му се сложат игли, а във времето между посещенията той непрекъснато носи микроигли в ухото. Те поддържат ефекта“, разказва д-р Еленкова.

Иглите действат не само директно в местата на мастните натрупвания. Те имат много мощно въздействие върху мозъчните структури и по-точно върху хипоталамуса.

Той произвежда бета-ендорфини, енкефалини и серотонин. Нещо, което е непостижимо с диета или активен спорт. Нещо повече, ако лишаването от една или друга храна е твърде драстично, настроението винаги помръква. Състоянието може да се задълбочи и дори да се стигне до депресия.

„Иглите стимулират производството на ендорфини и на хормона на щастието – серотонин. Настроението е ведро, дори приповдигнато и няма никакви нежелателни странични ефекти. За мен една от най-силните страни на акупунктурата е възможността да хармонизира и балансира организма на психоемоционално, ендокринно, неврологично и имунологично ниво“, обяснява д-р Еленкова и веднага допълва, че акупунктурата не е магия и не може да помогне, ако човек се храни безразборно или системно преяжда. Ако обаче спазва балансирана диета, намали приема на мазнини и въглехидрати, с помощта на иглите и умерен двигателен режим ще постигне траен удовлетворителен резултат. Килограмите намаляват плавно и постепенно стигат нормата. Здравето се съхранява, нещо повече – то се подобрява, а рискът от тежки заболявания, като диабет, артериална хипертония, дислипидемии, депресии, намалява.

„Всички знаят, че иглотерапията директно потиска апетита. Комбинацията от точки се подбира индивидуално, така че иглите да намалят усещането за глад. Другият ефект е, че се засищаме с много по-малко количество храна. Понякога иглите се слагат малко по-дълбоко в областта на стомаха и по рефлекторен път те въздействат и намаляват обема му. Някои хора, които редовно преяждат, имат разширен и раздут като торба стомах. Със серия от процедури ние може трайно да намалим обема му“, обяснява д-р Еленкова.

Заедно с това иглите увеличават и общата обмяна на веществата, която при всички хора с наднормено тегло е забавена.

Вицепрезидент на Българското дружество по иглотерапия и традиционна китайска медицина д-р Силвия Еленкова: Добавете джинджифил към храната

Д-р Еленкова, всеки, който иска да отслабне, е пробвал какви ли не диети. Какво препоръчва традиционната китайска медицина и може ли да е от полза и за нас?

Ще изброя някои храни, които ние, европейците, имаме по-скоро като подправки. В Китай и храните, и подправките са вид лекарство. На първо място това е джинджифилът, който съдържа най-много ян топлина. Ако наднорменото тегло е резултат от натрупан студ и влага, е нужно сериозно загряване. Джинджифилът ни го дава. Малко от него може да се добави към всяко ядене. Може и да си приготвяме чай от пресен джинджифил с портокалова кора, която засилва затоплящия ефект. Дори и през лятото чаят не се пие студен. Има правило в китайската медицина – никога да не се консумират студени напитки и храни. Те рязко намаляват енергията на стомаха и панкреаса, а те са основните органи, които се грижат да няма натрупване на излишна влага в организма. Задържим ли излишна влага, започват отоци и затлъстяване. И по веригата се предават различни енергийни дисбаланси и може да се отключат заболявания.

А от храните има ли такива примери?

Това е дребният червен боб, сготвен по всякакъв начин. А ако към него се добави чесън, е най-добрата комбинация, защото той също съдържа ян топлина.

Как китайската медицина обяснява затлъстяването и защо непрекъснато се опитва да вкара топлина в организма?

Затлъстяването е проблем с 2 страни. Едната е натрупване на излишни количества мазнини. Втората е задържане на излишна влага. И двете се оправят с топлина. Защото топлината може да изгори мазнините и да изсуши влагата. Други загряващи храни са лютите чушки, фурмите и нещо по-екзотично – скариди с чесън.

На вашето внимание

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto