Новини

Маточина с мляко успокоява съня

Алкохол и приспивателни влошават проблема

Хъркане
Хъркането причинява кислороден глад, който ни буди до петстотин пъти за една нощ

Дневната умора и сънливост може да са проява на различни нарушения на съня. Класически пример е силното хъркане, което спира дъха и е причина за така наречената сънна апнея. При хъркащите се получава нарушен достъп на кислород в белите дробове поради механична пречка.

Сънотворните лекарства не са разумен избор. По-разумно е да пробваме с билки и хомеопатия.

Какво причинява хъркането? При дълбок сън мускулите на небцето, езика и гърлото се отпускат. Преминавайки оттам, въздухът кара тези мускули да вибрират, което предизвиква силните дразнещи звуци.

Настъпващият кислороден глад ни буди. Не можем да вдишваме и така кислородът не постъпва в белите дробове. Това затруднено вдишване и разбуждане може да се повтори до петстотин пъти за една нощ. Сънят се накъсва, става повърхностен и не възстановява – умората от деня се наслагва. Човек най-често няма спомен за нощни проблеми и разбуждане на мозъка, но умората през деня, дупките в паметта, заспиването на най-неподходящи места (не дай си боже на волана) са типични белези на сънната апнея.

Известно е, че алкохолът също отпуска мускулите, затова употребата му преди лягане не се препоръчва. Една от най-честите причини за „нощните концерти“ е затлъстяването. С него е свързан Пиквик синдромът. Характеризира се със сънливост денем, безсъние нощем. Страдащите от него, щом седнат, веднага заспиват.

Първата препоръка е да не се приема никакъв алкохол преди сън. Той води до отпускане на мускулатурата и задълбочаване на проблема. Сънотворните също не се препоръчват. Подобно на алкохола, успокоителните и сънотворните лекарства влияят на централната нервна система. Те отпускат прекомерно много мускулите – включително и тези в гърлото. В допълнение те увеличават задръстването и блокират още повече дишането, като потискат способността на мозъка да се събужда и да го „рестартира“. Сънотворните засилват опасността от усложнения, защото потискат дихателния център. Възможно е те да предизвикат по-чести и продължителни паузи на апнея. Оттам нараства рискът от инфаркти и инсулти. Затова хъркащите трябва да заменят сънотворните и успокоителните лекарства с природни средства и хомеопатия.

Няколко препарата имат доказан ефект. Sedatif PC е хомеопатичен препарат, подходящ за изнервени и подложени на стрес хора. Освен това съставките на препарата имат известно тонизиращо действие върху мускулатурата на дихателната система. Дозата е три пъти по една таблетка, а при изнервящи и стресови ситуации през половин час се пие по една таблетка.

Друг мек вариант са билките – чаша чай от маточина преди сън. Една – две чаени лъжички листа от маточина се запарват в чаша вряла вода. Чаят се пие 30 минути преди сън. Още по-добре е да се свари маточината в мляко. Млякото се загрява до точката на кипене, поставят се 2 чаени лъжички от билката. Разбърква се няколко минути, да не изкипи млякото, прецежда се, добре е да се подслади с малко мед.

Синдромът на неспокойните крака е, че по време на сън краката се движат неконтролирано. И тези движения принуждават мозъка да се събужда. Най-често са засегнати възрастни хора, но може да се случи и при млади хора. Причините за явлението не са изяснени. В тези случаи хомеопатията е без аналог. Преди сън се приема Zincum metallicum 15 СН – по 5 гранули ежедневно в течение на 2 – 3 месеца.

Чай от върбинка отказва от кафето

Има хора, които изпиват няколко кафета през деня. Лягат и заспиват. За 6 – 8 часа, колкото трае нощният сън. Обаче кофеинът се метаболизира. И човекът привиква към постоянен допинг, затова се събужда сутринта разбит. Смята, че е недоспал, но това на практика е проява на зависимост. За да си избистри главата, този човек има един изход – да изпие нова доза силно еспресо. И с това затваря порочния кръг на поддържане на зависимостта.

Ако се откаже от кафето, след седмица – две той ще възстанови тонуса си. Първите дни е най-сложно. След това обаче състоянието рязко се подобрява.

Злоупотребата с кофеин често е свързана и с енергизиращи напитки. Затова е разумно да спрем и тях. Така сутрин ще се почувстваме по-бодри и работоспособни, без изкуствени стимуланти.

Лесно е да се каже, трудно да се изпълни. На тези, които разчитат на кафе и тонизиращи напитки, за да поддържат бодростта си, ще помогне чай от върбинка. Една – две чаени лъжички от билката се кипват за кратко в чаша вода. Запарват се още 5 – 10 минути. Чаят се прецежда и изпива. Може да се изпиват повече чаши през деня – от 3 до 5 или повече. Но не и непосредствено преди сън.

Черният и зеленият чай имат чудесен ободряващ ефект. Действието им обаче е много по-меко от това на кафето и не създават зависимости. За периода на въздържание от кафе те ще помогнат за поддържане на нормалния тонус и работоспособност. Важно е обаче водата да се загрее до средни мехурчета и в никакъв случай да не прекипява. Дозата е 1 чаена лъжичка чай за всяка чаша вода плюс 1 чаена лъжичка за цялата кана. Времето за запарка е 2 – 5 минути, при язва и гастрит – 1 – 2 минути.

Комбинацията от зелен чай и лимон е особено полезна за здравето, сочат резултатите от изследване на британски учени. Витамин С повишава антиокислителните свойства на чая, както и количеството на полезните катехини. Така напитката ефективно намалява риска от рак, сърдечен инфаркт и мозъчен удар. Сокът на цитрусовите плодове и витамин С увеличават 5 пъти нивото на катехините в чая, а нивото на най-активните катехини се увеличава от 6 до 13 пъти. Освен това сокът на цитрусите и витамин С могат да взаимодействат с органичните вещества в чая, което пречи на деградацията на клетките в червата.

Минерална атака срещу хъркането

Често хъркането по време на сън не се възприема за сериозен проблем. Оказва се обаче, че то не е само повод за нарушаване на семейния комфорт, а е един от симптомите на сънната апнея. По време на сън тонусът на мускулите на горните дихателни пътища намалява и техните стени се отпускат. Преминаващият въздушен поток увлича тези отпуснати стени и те започват да вибрират и издават хриптящи звуци. Вибрират основно мекото небце и гласните връзки, като между хърканията дишането спира за повече от 10 секунди. 4% от мъжете и 2% от жените страдат от сънна апнея. През паузата човек се буди и това подобрява тонуса на дихателната мускулатура и възстановява дишането. После той заспива отново. Всичко това се повтаря многократно през нощта. А на сутринта човек е недоспал, не се концентрира добре, защото мозъкът му не е получил достатъчно кислород. Съществува риск той да е преуморен или да заспи по време на работа или зад волана.

От една страна, терапията при сънна апнея трябва да включва промяна в начина на живот, а от друга – да подпомага естествените механизми за стягане на мускулите и техните стени. Това може да стане с помощта на шуслерови соли № 1 – калциев флуорид, който стяга тъканите, и № 2 – калциев фосфат, който укрепва нервните тъкани и регулира нарушенията на съня. За да бъде успешна терапията, трябва да се добавят и соли № 6 – калиев сулфат (подпомага преминаването на кислорода от кръвта в клетките), и № 10 – натриев сулфат (прочиства организма от вредни вещества от алкохола и храните). Солите се приемат в продължение поне на 3 месеца по 5 таблетки на ден, разтворени в гореща вода – сутрин соли № 6 и № 10, вечер соли № 1 и № 2.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto